B. Nicholson ir jos seseriai virtuvė – tarsi bandymų poligonas

Atsidarydama elektroninio pašto dėžutę Londone su šeima gyvenanti Beata surenka slaptažodį „Neišlaidauk”. Jį sukurti padėjo Odeta.

Geriausia patarėja televizijos laidų vedėjai B. Nicholson (dešinėje) – jos sesuo O. Bložienė.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Geriausia patarėja televizijos laidų vedėjai B. Nicholson (dešinėje) – jos sesuo O. Bložienė.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Gyvenimo būdas”)

2012-12-09 10:28, atnaujinta 2018-03-14 18:41

Šių moterų dar niekas nepavadino šykštuolėmis, o artimieji ir draugai nepastūmė lėkštės į šalį sakydami, kad neskanu.

Kai seserys Odeta ir Beata pradeda šeimininkauti virtuvėje, jos stengiasi viską daryti ne tik skaniai, bet ir taupiai.

Yra įvairių būdų taupyti – pirkti produktus turgavietėje, nenaudoti gatavų padažų, prisidžiovinti prieskoninių žolelių ar dalį jų užšaldyti.

Namuose keptas tortas – keliskart pigesnis nei pirktas kepyklėlėje.

Bet pasirinkus brangius produktus – šviežią žuvį, jūrų gėrybes ar jautienos filė – išleidžiama daugiau, nesvarbu, kur valgai – namie ar restorane.

– Beata, ar klausote savo sesers patarimų? Ar ja pasitikite?

Beata: Viena mano laida buvo pavadinta „Taupiai ir skaniai”, joje Odeta dalyvavo kaip ekspertė. Jos patarimai – aukso vertės.

Pats brangiausias dalykas pasaulyje – laikas. Kas turi pinigų, tas neturi laiko.

– Skaičiuodama patiekalo kainą jūsų sesuo Odeta neįtraukia laiko sąnaudų. Tą laiką moteris turi nugvelbti iš poilsio, bendravimo su vaikais, gal bet iš savo darbo. Ar pritariate tokiam taupymui?

Beata: Sutinku, kad koldūnų ruošimas atima daug laiko. Bet tą laiką galima leisti prasmingai, pavyzdžiui, pasikviesti į talką draugus ir su jais bendrauti minkant ar kočiojant tešlą.

Daug ką lemia mūsų pačių požiūris į valgio ruošimą ir bendravimą.

Odeta: Finansinė padėtis negerėja taip sparčiai, kaip norėtųsi. Akivaizdu, kad didėjant kainoms daugiau išleidžiama.

Ne kiekvienas sugeba prisitaikyti prie mažesnių pajamų, todėl tiek daug kalbama apie taupymą.

Kita vertus, žmogus gali priimti įvairius sprendimus, susijusius su asmeniniais finansais. Tai ne tik taupymas, bet ir kaupimas, skolinimas, investavimas, draudimas.

– Ar Odeta išbando savo sesers Beatos patiekalų receptus?

Beata: Odeta – mano asmeninė degustuotoja, be jos patarimų nebūtų ir mano naujos kulinarinės knygos. Kartais juokauju, kad Odetos visuomeninės pareigos – degustuoti valgius.

Kartą iškepusi kibinų pagal mano receptą Odeta prasitarė: „Kaip skanu, kaip lengva, kaip greitai. Žinai, atidarykime kibininę.”

– O kas būtų kibininės galva?

Beata: Manau, būčiau tik virėja, o Odeta – galva.

– Jei atsitiktų taip, kad tuo pačiu metu netektumėte darbo, ar esate sugalvojusios atsarginį planą, kaip užsidirbti?

Beata: Tokiu atveju mes įsteigtume bendrovę, ji vadintųsi „Telebankas”.

Odeta: Tiek Beatos, tiek mano patirtis – įvairialypė. Manau, kad kai bėda prispiria žmogų, jis tampa idėjų generatoriumi.

– Ar tarp seserų gali tvyroti šventa ramybė? Ar vaikystėje nepavydėjote viena kitai?

Beata: Ir pešdavomės, ir pykdavomės, kaip visi vaikai. Tarp mūsų nedidelis amžiaus skirtumas.

Vaikystėje Odeta sugebėdavo mane apginti nuo pikčiurnų, ji buvo mano sargybinis. Manau, Odeta yra tvirtesnė, o aš galbūt labiau linkusi į meną, kūrybą.

– Daugeliui žmonių apsipirkimas – rutina, o maisto ruošimas – veltui gaištamas laikas. Tačiau daug kas šeimoje priklauso nuo moters gebėjimo suktis. Ar tiesa?

Odeta: Lietuvoje, Rytų Europoje ir buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje moters vaidmuo šeimoje – stiprus.

Ji valdo šeimos biudžetą, yra atsakinga už smulkiąsias išlaidas, taip pat vaikų išlaidas. Yra netgi susidaręs stereotipas, esą moterys išleidžia daugiausia.

Prieš keletą metų atlikome apklausą. Paaiškėjo, kad vyrai norėtų, jog moterys daugiau tartųsi su jais prieš leisdamos pinigus. O moterys norėtų, kad vyrai daugiau uždirbtų.

Tai būdinga ir Lietuvos namų ūkiui, kur vyrai gauna didesnes pajamas nei moterys, todėl vyras – šeimos galva.

– Didžiąją dalį uogienių, konservuotų daržovių, kurias suvalgo mūsų šalies gyventojai, moterys pagamina laisvalaikiu. Ar jūs turite tokių atsargų žiemai?

Beata: Britės retai konservuoja, marinuoja. Londone aš to taip pat nedarau.

Nepamirškime, kad Londono nekilnojamasis turtas – vienas brangiausių pasaulyje.

Žmonės čia dažnai neturi ne tik sodo, neturi sandėliukų, rūsių, palėpių, kur galėtų laikyti tas atsargas. Turi nebent prieskonių lysvelę.

Pavyzdžiui, mano anyta turi sodą, užsiaugina pomidorų – jai tai teikia malonumo, bet ji nekonservuoja pomidorų žiemai. Kai mes nuvažiuojame pas ją su vaikais, ji mus vaišina šviežiais pomidorais.

Lietuvoje – kitaip, nes daug žmonių užsiaugina vaisių ir daržovių.

Mirus mamai mūsų tėtis ir toliau prižiūri šiltnamį, augina pomidorus.

Todėl man didžiausias delikatesas – Odetos konservuoti pomidorai.

– Ar norėtumėte dovanų gauti namuose virtos uogienės indelį?

Beata: Tokių dovanų vertė – neįkainojama. Taip dovanojamas rankų darbas, šiluma ir meilė. Tai kur kas geresnė dovana nei prekybos centro čekis.

Odeta: Pastaraisiais metais tokios dovanos pasidarė labai madingos. Tai rodo Kalėdų dovanų tendencijos. Lietuvoje žmonės neturi daug pinigų, bet turi gėrybių, kurias užsiaugino.

– Kas jums padeda šeimininkauti virtuvėje?

Beata: Man padeda duktė Izabelė (6 m.) ir sūnus Jurgis (4 m.). Mano vyras Tomas rūpinasi vaikais, kai būnu Lietuvoje ir filmuoju laidas. Taip atsitinka kartą per mėnesį ir trunka 4–5 dienas, bet ne ilgiau nei savaitę.

Odeta: Po darbo pasijuntu namų šeimininkė. Jei verdu sriubą ar balandėlius, stengiuosi visko priruošti kelioms dienoms.

Nesakyčiau, kad darbas virtuvėje man – prievolė ar kančia.

Mano didžiausia pagalbininkė – duktė Nida Agota, kuriai dar tik metai ir trys mėnesiai.

– Ką darote, kai patiekalas nepasiseka?

Beata: Didžiausia nesėkmė, kai pamirštu pamaišyti, todėl maistas prisvyla. Tada būna gaila ne tik produktų, bet ir laiko.

– Ar Odeta pasiūlo idėjų, kaip paruošti vieną ar kitą patiekalą?

Beata: Taip buvo ne vieną kartą. Odeta patikrina, ar mano idėjos vertos dėmesio.

Kartą sugalvojau baltąją picą su šonine. Odeta pirmoji išmėgino šį receptą – iškepė šią picą savo dukters gimtadienio proga.

Visiems labai patiko.

– O kas labiau moka padėkoti už skanius pietus – Lietuvoje gyvenantys vyrai ar britai?

Beata: Tai priklauso nuo charakterio. Manau, lietuviams reikia pasistiebti – esame kur kas santūresni girdami kitus asmenis, o britai labiau stengiasi rodyti dėmesį kitiems.

– Odeta, ar jums nekyla noro išvykti dirbti į Londoną?

Odeta: Kai pasiilgstu Beatos, važiuoju jos aplankyti.

Beata: Kažkas juk turi likti ir Lietuvoje. Jeigu nebūčiau sutikusi Tomo, nebūčiau išvažiavusi iš Lietuvos.

Lietuva – puiki šalis.

Gaminti taupiai ir skaniai. Ar tai įmanoma? Pasirodo, įmanoma, jei laikomasi tam tikrų principų. Niekada neik į parduotuvę alkana. Iš anksto susidaryk pirkinių sąrašą. Apsipirk internetu, nes taip yra pigiau. Šių Odetos Bložienės (31 m.), asmeninių finansų specialistės, pamokymų klauso jos vyresnė sesuo – televizijos laidų vedėja Beata Nicholson (33 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.