Vaikų mityba svarbi ir per šventes (receptas)

Gražiausios metų šventės – tai laikas, kurį praleidžiame su artimiausiais žmonėmis. Kartu, tikrąja žodžio prasme, atsilaisviname diržus – leidžiame sau prisikirsti iki soties. Šventės tampa rimtu iššūkiu ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų ar jaunuolių skrandžiams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 26, 2012, 1:24 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:20 AM

Atėjus žiemai, specialistai ragina tėvus atkreipti dėmesį į savo vaikų mitybą. Koją šaltuoju metų laiku kiša ne tik šviežių vaisių ir daržovių trūkumas, netinkami mitybos įpročiai, bet ir saiko stoka prie šventinio stalo.

Įmonė „Kretingos maistas” kasdien rūpinasi daugiau nei 40 tūkst. šalies moksleivių maitinimu mokyklų valgyklose.

Bendrovės vykdomoji direktorė Alisa Norkuvienė teigia, jog rūpinantis sveika ir subalansuota vaikų mityba sąlygas kelia pati gamta. Pavyzdžiui, dėl šalčio organizmui paprastai norisi sotesnio maisto.

„Rengdami vaikams valgiaraščius mokyklose, visada atsižvelgiame į metų laiką. Turime vadinamuosius rudens ir pavasario valgiaraščius”, – pasakojo A. Norkuvienė.

Pavasario valgiaraščiuose – daugiau sezoninių daržovių, įvairių salotų, šaltų sriubų, lengvesnių patiekalų. Rudens – gausiau sotesnių valgių.

Labai svarbu derinti visą dienos racioną – pusryčius, pavakarius ir vakarienę. Todėl pirmas patarimas, kuriuo dalijasi A. Norkuvienė, – tėveliai turėtų nuolat domėtis, ką jų vaikai valgo mokykloje ar darželyje. Tarkime, jei vaikas pietums gavo mėsišką patiekalą, vakarienei geriau gaminti valgį iš daržovių arba miltų.

Augančiam organizmui labai svarbu ir kuo įvairesnis maistas. Įmonės „Kretingos maistas” atstovė teigė, jog mokyklų valgyklose per 15 dienų patiekalai neturėtų kartotis. Ta pati taisyklė praverstų ir namuose.

Neretai tėvai nerimauja dėl vaiko mitybos mokykloje. Kaip būti tikram, kad sūnus ar dukra gavo visavertį maitinimą?

A. Norkuvienė ramina tėvelius – šiuo metu mokyklose taikomi maitinimo reikalavimai yra ne tik griežti, bet ir sukurti taip, kad vaikai ir jaunuoliai galėtų maitintis kuo sveikiau.

Moksleivių maitinimu besirūpinanti įmonė turi užtikrinti, kad jie gautų visaverčius ir karštus pietus, kuriuos sudaro pagrindinis patiekalas – mėsa ar žuvis, garnyras ir šviežių daržovių salotos, ir kitus patiekalus.

„Mes stengiamės, kad maitinimas būtų ir sveikas, ir patenkintų pačių vaikų poreikius. Pavyzdžiui, moksleiviai nenoriai valgo žuvį. Tačiau ji būtina augančiam organizmui, todėl pradėjome eksperimentuoti.

Paaiškėjo, jog vaikai nemėgsta maltos žuvies patiekalų, užtat mielai valgo filė arba įvairius užkeptus jos patiekalus”, – sakė įmonės „Kretingos maistas” vykdomoji direktorė.

Mokyklose įmonė stengiasi įgyvendinti įvairias iniciatyvas, kurios skatintų moksleivius susimąstyti, ką ir kodėl jie valgo. Tiesa, tokios pastangos tikslą pasiekia daug lengviau, kai ir namuose vaikams diegiami sveikos mitybos principai.

Pavyzdžiui, neseniai įmonė pasiūlė moksleiviams kartu su tėvais kurti sveikų valgių receptus – geriausi atsidūrė ir jų mokyklos valgiaraščiuose.

„Ir mūsų įmonės, ir tėvelių tikslas bendras – stengtis, kad vaikai kasdien maitintųsi tinkamai”, – tikino A. Norkuvienė.

O kaip nenuskriausti mažųjų pilvukų per šventes?

Per Kūčias pagal tradiciją ruošiama mažiausiai 12 valgių, tačiau retai šie patiekalai pritaikyti būtent vaikams. Pasak A. Norkuvienės, į tai nereikėtų numoti ranka.

Pasirodo, ant švenčių stalo patenka nemažai produktų, kuriuos pagal šiemet įsigalėjusį mokyklų ir darželių maitinimo aprašą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pripažino netinkamais vaikams, ypač ikimokyklinio amžiaus.

Jau anksčiau šiame sąraše buvo vaikus viliojančių, bet jų organizmui nenaudingų gamininių: bulvių, kukurūzų ir kitokių traškučių, saldainių ir įvairių saldumynų, kitų saldėsių su maisto priedais, gazuotų bei energinių gėrimų.

Dabar šis sąrašas yra papildytas produktais, turinčiais kavamedžių pupelių kavos ar jų ekstrakto, taip pat kavos pakaitalais (tokiais kaip gilių ar grūdų gėrimai) bei kisieliumi.

Juodajame sąraše yra ir saldūs konditerijos gaminiai su šokoladu, kremu ar glaistu.

Be to, vaikų mitybai nerekomenduojami parūkyti mėsos gaminiai.

„Tėvelius, ruošiančius švenčių stalą, raginu pagalvoti ir apie vaikus – paįvairinti stalą sveikais patiekalais, kuriuos galima paruošti labai kūrybiškai, kad jie viliotų spalvomis ir patrauklia išvaizda.

Be to, ir pačius vaikus galima įtraukti į patiekalų gaminimą, linksmai pasišnekučiuojant ir jiems paaiškinant, kodėl būtent tas ar kitas patiekalas gali būti pasirinktas, kuo jis vertingas, kodėl jis yra sveikas”, – pasakojo „Kretingos maisto” vykdomoji direktorė.

Jeigu per šventes pritrūktų fantazijos, „Kretingos maisto” virėja Rima, kasdien vaikų maitinimu besirūpinanti Vilniaus A. Vienuolio pagrindinėje mokykloje, siūlo visiems išbandyti sveiką ir lengvai paruošiamą skanumyną.

Beje, įtraukti jį į moksleivių valgiaraštį pasiūlė Skuodo rajone gyvenanti moksleivė Aistė Prialgauskaitė.

Batonėliai vaikams

Reikės:

1,5 stiklinės avižinių dribsnių

1 stiklinės kviečių su medumi (sausų pusryčių)

pusės stiklinės saulėgrąžų sėklų

pagal skonį sezamų sėklų, linų sėmenų, kitų mėgstamų sėklų, džiovintų vaisių

3 valgomųjų šaukštų natūralaus medaus

2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejus

arbatinio šaukštelio cinamono

Avižinius dribsnius, kviečius, sėklas, smulkintus džiovintus vaisius sumaišykite su cinamonu. Medų ištirpinkite ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Medaus ir aliejaus mišinį supilkite ant paruošto mišinio, išmaišykite.

Į nedidelį kepimo indą įklokite kepimo popieriaus (jei pasirinksite skardą – ji bus per didelė, tuomet javainiai bus per ploni ir trupės). Sukrėskite masę, tolygiai ją paskirstykite, suslėkite šaukštu ar šlapiu delnu.

Kepkite 25 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai kepinys visiškai atvės, supjaustykite jį norimo dydžio gabaliukais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.