1. Likus 2 valandoms iki vaišių suvalgykite karštos sriubos.
Jei jos neišsivirėte, suvalgykite mėsos gabalą su daržovių salotomis, apipiltomis aliejumi. Tai padės nuslopinti žvėriško alkio jausmą ir apsaugos nuo persivalgymo.
2. Nevartokite majonezo.
Jo sudėtyje esama daug riebalų, net ir vadinamajame „lengvame“. Salotas skaninkite naudingu organizmui padažu.
Jo receptas: į trintuvu susmulkintą varškę įdėti 1 valgomąjį šaukštą garstyčių, įpilti 120 gramų nesaldaus jogurto, 1/2 arbatinio šaukštelio citrinos. Padaryti vientisą masę ir ją pagal skonį paskaninti druska ir pipirais.
3. Lėkštę pakeiskite į dubenėlį.
Į jį maisto įsidėkite vos vos. Bet jums atrodys, kad daug. Ši maži gudrybė padės suvalgyti žymiai mažiau.
4. Pradėkite nuo daržovių ir vaisių.
Jų sudėtyje esama ląstelienos, kuri pagerina virškinimą, prislopina apetitą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.
5. Kramtykite lėtai.
Suvalgėte salotų? Šakutę padėkite į šalį. Suvalgėte porciją, – ir gana. Kito patiekalo imkitės tik po 20 minučių. Per tą laiką sotumo jausmas pasieks galvos smegenis. Gali būti, kad nebenorėsite daugiau valgyti.
6. Atsargiai su šampanu!
Negerkite jo, kai skrandis yra tuščias. Net po vienos taurės pajusite, kad turite rėmenį.
7. Nevartokite vermutų ir saldžiųjų vynų.
Jie turtingi cukrumi. Gerkite sausus raudonuosius vynus, kurie žymiai naudingesni.
8. Vartokite mažiau alkoholio.
Priešingu atveju nebekontroliuosite, kiek valgote. Beje, spiritiniai gėrimai taip pat turi kalorijų. Tad našta kepenims padidėja dvigubai.
9. Nevartokite gazuoto vandens.
Gerkite švarų negazuotą vandenį – jis neleidžia persivalgyti ir šalina iš organizmo toksinus.
10. Po riebių patiekalų suvalgykite citrinos griežinėlį.
Citrusinis vaisius padės skrandžiui susidoroti su riebiu maistu.
11. Šokite!
Kuo daugiau judėsite, tuo greičiau suvirškinsite maistą.
12. Dainuokite iš širdies.
Kraujas geriau prisisotins deguonimi ir medžiagų apykaita pagerės.
13. Pasivaikščiokite prieš miegą.
Atminkite: negalima eiti į lovą keturių valandų laikotarpiu pasibaigus iškilmėms. Jei tuo metu užmigsite, vargu, ar maistas spės susivirškinti. Atsiras sunkumas ir nemalonūs pojūčiai pilve.
14. Netikėkite reklama tablečių, pagerinančių virškinimą.
Tokius vaistus galima vartoti tik leidus gydytojui. Jei skrandis sveikas, neverta į jį kimšti chemijos.
15. Prieš miegą išgerkite kefyro.
Išgerkite 1 stiklinę 1 proc. riebumo arba neriebaus kefyro. Tai padės suvirškinti sunkų maistą, „išvaduos“ nuo vidurių užkietėjimų ir išvalys organizmą nuo toksinų.
---------
Imbierinė arbata
Šis skanus gėrimas išvalys kepenis, pašalins iš organizmo šlakus ir „išvaduos“ pilvą nuo sunkumo po gausaus iškilmių stalo.
Jei užplikote savo mėgstamą arbatą, įdėkite 2-3 griežinėlius imbiero šaknies. Kai arbata atšals iki kambario temperatūros, pridėkite 1 arbatinį šaukštelį medaus ir 1 skiltelę citrinos.
Parengė Ona Kacėnaitė