Planuojamas 160 proc. mokestis alui įžiebė aistras tarp Belgijos ir Prancūzijos

Belgija prancūzams neilgai trukus gali tapti daug patrauklesne vieta ne tik dėl mažesnio pajamų mokesčio, bet ir dėl gerokai žemesnių alaus kainų. Visai neseniai didesnes nei milijono eurų metines pajamas 75 proc. tarifu užsibrėžęs apmokestinti Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as, tuo pačiu nutarė imtis ir alaus akcizo didinimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2013, 11:24 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:16 PM

Tai sukūrė papildomą trinties tašką ir taip kurį laiką įtampų kamuojamuose santykiuose tarp Prancūzijos ir Belgijos, kadangi mokesčių alui didinimas Prancūzijoje neigiamai atsilieptų visai Belgijos ekonomikai.

Šioje šalyje kasmet daugiau kaip 180 įmonių pagamina apie 18 hektolitrų 450 skirtingų rūšių alaus, o trečdalis viso eksportui skiriamo gėrimo – apie 3,5 hektolitro – yra eksportuojama būtent į Prancūziją, taip paverčiant ją didžiausia Belgijos alaus užsienio rinka. Tad nenuostabu, jog planuojamas 160 proc. didesnis mokestis alui Prancūzijoje verčia sunerimti visas – tiek mažas, tiek ir dideles belgų alaus daryklas.

Kaip teigia Belgijos Aludarių Federacijos vadovas Theo Veryloetas, šis mokesčio didinimas turės įtakos bendrai šalies darbo rinkai, tiek tiesiogiai, tiek ir netiesiogiai. Alaus kainų išaugimas neigiamai paveiks investicijas į aludarystės sektorių – vieną iš trijų pagrindinių maisto pramonės investuotojų.

Politinį lygmenį abiejų valstybių ginčas pasiekė po to, kai Belgijos ministras pirmininkas, Elio Di Rupo, šį klausimą iškėlė susitikimo su F. Hollande’u metu, o pastarasis jį visiškai ignoravo. Tuomet buvo kreiptasi į Europos Komisiją, teigiant, jog didindami alaus kainą prancūzai siekia padidinti vietinės gamybos vyno vartojimą, tuo pačiu išstumiant belgus iš alkoholio rinkos.

Patys prancūzai tokius savo žingsnius argumentuoja pastangomis užkamšyti ekonominės krizės sąlygotas biudžeto skyles. Pasak jų, pakelti mokesčiai alui kasmet į biudžetą įneštų apie 480 milijonų eurų pajamų, kurios galėtų būti skiriamos sveikatos apsaugai ir pagyvenusių žmonių rūpybai. Be to, didesnė alaus kaina, tikimasi, sumažintų ir jaunimo girtuoklystės problemą. Visgi, šie paaiškinimai neįtikina itin pasipiktinusių belgų. Anot jų, tokia prezidento F. Hollande‘o iniciatyva yra diskriminacinė netoleruojamo protekcionizmo išraiška.

Be to, 160% didesnis akcizas alui neigiamai atsilieptų ne tik Belgijos, bet ir pačios Prancūzijos bei kitų Europos valstybių aludariams, į šią šalį eksportuojantiems dalį savo produkcijos. Kaip teigia „Europos Aludarių“ vadovas Pierre-Olivier Bergeronas, tokia vieną sektorių nubaudžianti priemonė yra tiesiog trumparegiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.