Didžiausios maisto saugumo nelaimės 2012 metais

Nei vienas pirkėjas, parduotuvėje pirkdamas šviežius vaisius, daržoves, rūkytą žuvį ar paprasčiausią valgomąją druską, nenori tikėti, kad šie produktai jam kaip nors pakenks. Visgi, tiesa yra ta, jog masinės produkcijos akivaizdoje šiandien vis dažniau susiduriama su gana rimtais maisto saugos pažeidimais, neigiamai atsiliepiančiais vartotojų sveikatai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:09 PM

Pagrindinių higienos sąlygų nepaisymas, netinkamas produktų apdorojimas ar neadekvačios jų laikymo sąlygos – visa tai atveria duris žmogui itin kenksmingų patogenų formavimuisi, galinčių sąlygoti netgi mirtį.

O nepaisant visų pastangų, dedamų, stengiantis likviduoti šį pavojų, 2012-ieji visgi taip pat neapsiėjo be kelių šiurkščių ir kartais tragiškai pasibaigusių maisto saugos pažeidimų.

„Wegmans“ salotos

Lapkričio pradžioje bendrovės „Wegmans“ auginami ir į rinką tiekiami organiški špinatai bei daržovių mišiniai Jungtinėse Valstijose rimtai susargdino 33 Niujorko, Pensilvanijos ir Niudžersio gyventojus. Susirgimus, manoma, sukėlė šiose daržovėse aptiktos e.coli bakterijos. 13 jomis apsinuodijusių pacientų buvo hospitalizuoti, o dviems jų išsivystė hemolizinis-ureminis sindromas, kitaip dar žinomas kaip e.coli infekcijos komplikacija, neretu atveju iššaukianti inkstų nepakankamumą ir centrinės nervų sistemos sutrikimus.

Rūkyta lašiša

Spalio mėnesį Nyderlandų valdžia pareiškė, jog dėl ūmaus daugiau kaip 500 žmonių apsinuodijimo ir vieno asmens mirties yra kalta bendrovės „Foppen“ į rinką tiekiama ir, manoma, salmonelės bakterijomis užkrėsta rūkyta lašiša. Kadangi Graikijoje sugautą žuvį ši olandų bendrovė gabena ne tik į pagrindinius Nyderlandų prekybos centrus, bet ir daugelį kitų pasaulinės rinkos centrų, tokiu būdu salmonelėmis užkrėstos lašišos partija pateko ir Jungtinių Amerikos Valstijų rinką. Šalies Ligų Kontrolės ir Prevencijos Centras 27 valstijose užfiksavo 85 panašaus apsinuodijimo atvejus. 10 apsinuodijusių buvo hospitalizuoti, tačiau mirčių pavyko išvengti.

Sausi pusryčiai

Prieš porą mėnesių „Kellog‘s“ Jungtinėse Valstijose iš prekybos turėjo išimti beveik 3 milijonus „Mini-Wheats“ dėžučių, kadangi į jas, manoma, galėjo patekti smulkių metalo detalių. Anot bendrovės atstovų, taip nutiko dėl sugedusių gamybos proceso įrengimų ir netinkamos jų priežiūros. Per paskutiniuose kelerius metus „Kellog’s“ išgyveno itin sunkius finansinius laikus: radikalūs išlaidų karpymai lėmė visišką kai kurių įrenginių nualinimą, o darbuotojų skaičiaus sumažinimas – nepakankamą gamybos procesus prižiūrinčiųjų skaičių. Visa tai, tikėtina, ir lėmė nekokybišką „Mini-Wheats“ partiją. Ir nors nei vienas sveikatos pažeidimas dėl šios gamybos klaidos nebuvo užfiksuotas, tačiau beveik trijų milijonų šios prekės vienetų išėmimas iš prekybos bendrovei atsiėjo apie 30 milijonų JAV dolerių.

Kiauliena

„Consumer Reports“ atlikus daugiau kaip 200 pagrindiniuose Jungtinių Valstijų prekybos centruose parduodamo kiaulienos pavyzdžių ekspertizę, paaiškėjo, jog 69% šios mėsos bei jos gaminių yra užkrėsta Yersenia enterocolitica bakterijomis. Šios per metus susargdina apie 100 000 žmonių visoje šalyje, iš kurių daugiausia yra vaikai. Taip pat nustatyta, jog 11% mėsos buvo užkrėsta Enterococcus, 7% - Staphylococcus aureus, 4% - salmonelės ir 3% - listeria bakterijomis. Kaip teigia tyrimą atlikę ekspertai, mėsoje buvo galima aptikti daugiau bakterijų, nei pačios mėsos.

Ne ką mažiau šokiruojantis dalykas yra ir tas, jog kone absoliuti dauguma kiaulienoje rastų bakterijų buvo atsparios bent vienam antibiotikui. Tai neramina, kadangi pacientui, apsikrėtusiam kuria nors iš šių bakterijų, gydytojai yra priversti skirti gerokai galingesnius (ir tuo pačiu brangesnius) antibiotikus.

Žiurkių mėsa

Rugsėjo mėnesį viename iš judriausių Londono prekyviečių – Ridley Road turgavietėje – buvo rasti didžiuliai kiekiai nelegaliai pardavinėjamos ir potencialiai nesaugios žiurkių mėsos. Slaptos kameros pagalba buvo užfiksuota, kaip šeši prekeiviai nelegaliai pardavinėja antisanitarinėmis sąlygomis laikomų laukinių Afrikos gyvūnų mėsą. Be žiurkienos čia buvo siūloma ožkos mėsos bei rūkytos avies odos – jomis abiem tiek Jungtinėse Karalystėje, tiek ir visoje Europos Sąjungoje prekiauti yra griežtai uždrausta. Šalies sveikatos apsaugos pareigūnų teigimu, Jungtinės Karalystės rinką ši mėsa pasiekia nelegaliai „kirsdama“ sieną lėktuvais ar keltais, o kadangi pats transportavimo procesas nėra kontroliuojamas, dėl itin prastų laikymo sąlygų tokia mėsa jos vartotojams gali sukelti itin rimtus virusinius susirgimus, įvairias veido, nagų ligas ir netgi AIDS.

Rikota

Šių metų rudenį į Jungtines Valstijas iš Italijos importuotas ir, manoma, listeria bakterijomis užkrėstas šviežias rikota sūris lėmė rimtą apsinuodijimo proveržį net dvylikoje valstijų. 22 amerikiečiai buvo hospitalizuoti. Mirčių taip pat neišvengta – nuo apsinuodijimo šiuo itališkos kilmės sūriu mirė keturi JAV piliečiai.

Egzotiniais vaisiai

Liepos-rugpjūčio mėnesiais mažiausiai 105 amerikiečiai patyrė ūmaus apsinuodijimo simptomus, kuriuos, manoma, sukėlė iš Meksikos importuoti ir salmonelės bakterijomis apkrėsti mangai. 25 šiuos vaisius vartoję pacientai buvo atsidūrė ligoninėje.

Tuo tarpu Indianos valstijoje auginamos kantalupos, kurios, manoma, taip pat buvo užkrėsto panašiomis bakterijomis, liepos pradžioje rimtai susargdino daugiau kaip 150 amerikiečių. Dviems Kentukio gyventojams šie apsinuodijimai baigėsi mirtini.

Vištienos salotos

Rugpjūčio pradžioje beveik pusę vieno Arkanzaso valstijos kalėjimo kalinių patyrė ūmius sveikatos sutrikimus, kuriuos, teigiama, sąlygojo vištienos salotos. Daugiau kaip 300 sergančiųjų buvo hospitalizuoti sporto salėje, atšaukiant visų jų Sekmadieninius vizitus. Penkiems kaliniams atidėta ir lygtinio paleidimo data.

Greitojo maisto tinklas „KFC“

Balandžio mėnesį Sidnėjaus teismas greitojo maisto tinklą „KFC“ pripažino kaltu dėl prieš kelerius metus vienai Australijos šeimai sukelto ūmaus apsinuodijimo maistu, kuris septynmetę šeimos mergaitę visam gyvenimui įkalino invalido vežimėlyje.

2005 m. pietūs vienoje iš netoli Sidnėjaus esančių „KFC“ tinko užkandinių visiems šeimos nariams baigėsi itin tragiškai – tėvai su abiem vaikais atsidūrė ligoninėje, o jauniausioji jų mergaitė net šešis mėnesiu pragulėjo komoje. Tai sąlygojo rimtus smegenų pažeidimus, kurie šiandien jai neleidžia nei kalbėti, nei laisvai judėti ir kvėpuoti. Po septynerius metus trukusio teisminio proceso tik šiais metais Sidnėjaus teismas priteisė „KFC“ bendrovei išmokėti 8,3 milijonų JAV dolerių kompensaciją nukentėjusiai šeimai.

Druska

Dar kovo mėnesį Lenkijos Sveikatos apsaugos ministerija maisto pramoninkams nurodė iš prekybos išimti daugiau kaip 230 000 kilogramų konservuotų daržovių, duonos bei kitų prekių, kuriuos gaminant, manoma, galėjo būti naudojama industrinė druska. Ištyrę kai kurių produktų sudėtyje esančią druska , ekspertai joje rado pesticidų ir sunkiųjų metalų. Atlikus tyrimą paaiškėjo, jog kai kurios šiaurės ir vakarų Lenkijos bendrovės druską, skirtą keliams barstyti, pardavinėjo maisto gamintojams. Reaguodama į tai, šalies teisėsauga suėmė 5 piliečius ir pradėjo baudžiamąjį procesą. Tuo tarpu kaimyninė Čekija kuriam laikui sustabdė valgomosios druskos importą iš Lenkijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.