Po iškilmingos inauguracijos B. Obama mėgausis omaru, bizono mėsa ir obuolių pyragu

Kitą savaitę visų dėmesys bus nukreiptas į Vašingtono Kapitolijų, kur sausio 21 d. JAV prezidentu dar kartą prisieks Barakas Obama. Po iškilmingos piesaikos davimo ceremonijos šalies lyderis kartu su 225 kviestiniais svečiais persikels į Nacionalinę skulptūrų salę, kur jiems bus patiekti oficialūs inauguraciniai pietūs. Jų metu bus sakomos kalbos, tostai ir palinkėjimai naujajai administracijai, o susirinkusieji bus vaišinami specialiai šiai progai sukurtais patiekalais - omaru, bizono mėsa ir obuolių pyragu.

Sausio 21 d. Barakas Obama bus išrinktas JAV prezidentu dar vienai kadencijai.<br>AP
Sausio 21 d. Barakas Obama bus išrinktas JAV prezidentu dar vienai kadencijai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Miglė Šeikytė

2013-01-19 12:49, atnaujinta 2018-03-13 16:58

Inauguraciniai pietūs – tai daugiau kaip šimtmetį besitęsianti tradicija, prasidėjusi dar 1897 m., kai tuomečiam naujai išrinktam šalies lyderiui Williamui McKinley buvo pasiūlyta pietauti ne Baltuosiuose Rūmuose, kaip jau kurį laiką buvo įprasta, bet Kapitolijuje. Nuo tada tai tapo nuolatine prezidento ir jo kviestinių svečių inauguracinių pietų vieta.

Bet svarbi ne tik vieta. Daug dėmesio skiriama ir sudarant valgiaraštį – jis dažniausiai kuriamas taip, kad pagerbtų kurio nors iš buvusių prezidentų atminimą. Pavyzdžiui, per praėjusią inauguraciją prezidentas Obama atidavė duoklę Abrahamui Lincolnui, valgydamas pastarojo itin mėgtą jūros gėrybių troškinį bei antį vyšnių padaže.

Tačiau šiemet nuspręsta tradicijų nebesilaikyti ir pasirinkti patiekalus, kurie atspindėtų bendrą inauguracijos temą „Tikėjimas Amerikos ateitimi“.

„Žemės ūkis visuomet buvo Amerikos kultūros pagrindas ir jos kulinarijos šerdis“, teigia šiųmetinių pietų organizatorius, senatorius Charlesas E. Schumeras. Atsižvelgdamas į tai, vyriausiasis virėjas Shannonas Shafferis daugiau kaip pusę metų kūrė trijų patiekalų valgiaraštį, kuris būtų pagrįstas tiek senosiomis amerikiečių tradicijomis, tiek ir žvilgsniu į ateitį. Tad gaminant juos pabandyta suderinti pirmųjų amerikiečių vartotus produktus, kartu šiems suteikiant ir šiuolaikinį atspalvį.

Pirmasis patiekalas – tai garuose virtos omarų uodegos, pagardintos Naujosios Anglijos moliuskų sriubos padažu, špinatais ir saldžiųjų bulvių traškučiais. Derinamas su sausu rislingu iš Pirštų ežerų Niujorko valstijoje.

Pagrindinis patiekalas – ant anglių keptas bizonas su laukinių mėlynių padažu, raudonųjų bulvių bei krienų pyragu, moliūgų koše, geltonaisiais burokėliais, žaliosiomis pupelėmis, raudonaisiais kopūstais ir braškių uogiene. Derinamas 2009 metų merlot iš Long Ailende esančio Bedell Cellars vynuogyno.

Na, o saldžiuoju pietų akcentu pasirinktas prezidento B. Obamos „numylėtinis“ – tradicinis Hadsono slėnio obuolių pyragas, patiekiamas su grietininiais ledais, brandintu sūriu, medumi ir klevų karamelės padažu. Derinamas su „Korbel Natural“, „Special Inaugural Cuvee“ šampanu iš Kalifornijos.  

Esminis visų šių patiekalų akcentas – tai vietinė, ekologinę pusiausvyrą palaikanti produkcija ir šiuo metu itin populiarėjanti „nuo ūkio iki stalo“ grandinės koncepcija. „Tai – mūsų ateitis“, teigia senatorius Ch. E. Shumeras. Kaip tik dėl šios priežasties dauguma patiekalams reikalingų sudedamųjų dalių bus perkama iš nedidelių ūkių visoje šalyje. Moliuskai, obuoliai, sūris, klevų sirupas, vynas – iš Niujorko valstijoje esančių smulkiųjų gamintojų, omaras - iš Meino, bizonas – iš nedidelio šeimos ūkio Pietų Dakotoje, šampanas – iš Kalifornijos vynuogyno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.