Staliukų medžioklė geidžiamiausiuose Europos restoranuose

Mada gyvuoja visur, restoranuose – irgi. Tik šioje srityje nebūtinai net už didelius pinigus gausi galimybę mėgautis tuo, kas geriausia, gali tekti ilgokai laukti. Pagal amerikiečių restoranų vertinimo sistemą „Zagat” sudarytas sąrašas restoranų, kuriuose gauti staliuko šiuo metu neįmanoma. „Stilius” pateikia Europos atradimus.

Mada gyvuoja visur, restoranuose – irgi. Tik šioje srityje nebūtinai net už didelius pinigus.<br>Th. Ibsenas ir D. Isager
Mada gyvuoja visur, restoranuose – irgi. Tik šioje srityje nebūtinai net už didelius pinigus.<br>Th. Ibsenas ir D. Isager
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Bytautė ("Stilius")

Jan 21, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:56 PM

Yra moterų, galinčių šią akimirką pakloti solidžią sumą už, pavyzdžiui, „Hermes” rankinę. Bet nesvarbu, kokios finansinės galimybės, visos tvarkingai stoja į eilę ir kantriai laukia savo trofėjaus.

Dėl restoranų dar sudėtingiau. Juk kiekvienas metų lyderis turi savo sistemą, kurios kodą ne kiekvienam pavyksta iššifruoti.

Garbingas titulas restoranui „Noma” Kopenhagoje.

Paradoksalu, bet geidžiamiausias restorano staliukas (ne tik Europoje, bet ir pasaulyje) yra vėsiojoje Kopenhagoje ir ten siūloma Šiaurės Europos virtuvė.

Restoraną „Noma”, kuriam vadovauja Makedonijoje augęs albanų kraujo turintis Rene Redzepi, jau trečius metus autoritetinga komisija išrenka geriausiu pasaulio restoranu.

Kalbama, kad kai restoranui 2010 metais buvo suteiktas šis garbingas titulas, kitos dienos rytą svečių sąrašas per porą valandų užsipildė pusmečiui į priekį.

Regis, tą rytą „Noma” telefono linijos išėjo iš rikiuotės nepataisomai. Pamėginkite prisiskambinti vienintelę rezervacijoms skirtą mėnesio dieną, per kurią viso pasaulio gero skonio mėgėjai bando gauti staliuką šiame restorane.

Pavyzdžiui, gruodžio 3-iąją buvo priimami užsakymai vasario ir kovo mėnesiams.

Galite pamėginti staliuką užsisakyti ir internetu. Bet net šiame beveik tobulų technologijų pasaulyje internetas neatlaiko gurmanų entuziazmo jau pirmosiomis rezervacijos linijų darbo minutėmis.

Nepavyko? Restorano puslapyje jums bus mandagiai pasiūlyta užsiregistruoti laukiančiųjų sąraše.

Strandgade 93

DK-1401 Copenhagen

Tel. +45 32 96 32 97

https://noma.dk/

Londono pažiba „Dabbous”.

„Žinau, kad nieko nežinau”, – ši Sokrato sentencija pirmiausia šovė į galvą, kai antrojoje „Zagat” įvertintų restoranų vietoje pamačiau nieko nesakantį pavadinimą.

Kalbama, kad šis restoranas Londone dabar yra tokia karšta naujiena, kad ant jo reputacijos galima lašinukus čirškinti ar kiaušinienę išsikepti.

Negirdėjote apie jį? Prisipažinsiu, ir man jis kutena smalsumą. O viskas prasidėjo nuo keleto puikių recenzijų spaudoje. Pasirodo, žurnalistai lyg lietuvių tautosakos aitvarai gali sunešti turtus.

Netikite? Tuomet pamėginkite gauti staliuką šiame eksperimentinę Europos virtuvę industrinio interjero aplinkoje tiekiančiame restorane!

Pietums staliukai jau užsakyti iki sausio vidurio, vakarienei – „tik” iki šių metų gegužės.

Tad pats laikas pasirūpinti staliuku ilgajam Joninių savaitgaliui! Argi ne žavu savo dienotvarkėje, lyg kokiai operos dainininkei, įsirašyti vasaros vakarienės planus?

39 Whitfield St

London, W1T 2SF

Tel. +44 207 323 1544

https://dabbous.co.uk/

Naujas vardas „Tickets” Barselonoje.

„Drakonas mirė. Tegyvuoja naujas drakonas!” – taip galima metaforiškai įvardyti legendinio „El Bulli” uždarymą (nuo 2006 iki 2009 metų kasmet buvo išrenkamas geriausiu pasaulio restoranu) ir naujojo Ferrano Adria ir jo brolio Alberto restorano „Tickets” atidarymą.

Kas dabar virtuvės genijaus valgiaraštyje? Šiuolaikiškai interpretuojami tradiciniai Katalonijos užkandžiai („tapas”) ir firminiai Ferrano patiekalai: sferinės alyvuogės, melionų ikrai su sangrija bei skystieji virtiniai („liquid ravioli”).

Kam nusišypsojo laimė vakarieniauti buvusiame „El Bulli”, žino, kad staliukas pas Ferraną garantuoja nepakartojamą gero maisto spektaklį.

Kaip gauti staliuką žaismingame cirko tematiką interpretuojančiame restorane „Tickets”? Jeigu nesate asmeniškai pažįstami su broliais Adria arba jų rezervacijos komandos nariu, bandykite savo internetinę laimę. Galite skambinti kasdien – staliuką jums rezervuos po dviejų mėnesių.

Vis dėlto man ši sistema, veikianti ir garsiajame Hestono Blumenthalio „The Fat Duck”, atrodo daug patikimesnė nei per porą valandų bandyti priimti mėnesio rezervacijas.

Avinguda Paral.lel 164

08015 Barcelona, Spain

https://www.ticketsbar.es/

Išlepintos Londono publikos mėgstamas „Dinner”.

Dar prieš atverdamas duris 2011 metų vasarį šis naujas H. Blumenthalio restoranas Londono viešbutyje „Mandarin Oriental Hyde Park” kėlė diskusijas tarp gero skonio mėgėjų.

Nelengva nustebinti išlepintą Londono publiką, ypač kai sėkmingai veikiantis to paties virtuvės genijaus restoranas „The Fat Duck” mažame Brėjaus miestelyje ne vienus metus karaliavo geriausių pasaulyje restoranų trejetuke.

Bet Hestonui pavyko.

Pasirinkęs istorinio britiško valgiaraščio temą bei demokratišką restorano atmosferą jis tapo viena sunkiausių užduočių vakarienės staliukų medžiotojams.

Padėtį dar labiau komplikavo 2012 metų geriausių pasaulio restoranų rinkimai, kuriuose „Dinner” buvo 9-as ir tapo aukščiausią vietą užėmusiu naujoku!

Kadangi kitas Hestono restoranas – „The Fat Duck” – puikuojasi tryliktąja to paties garbingo sąrašo vieta, H.Blumenthaliui suteiktas pasaulyje labiausiai sėkmės lydimo virtuvės vadovo titulas.

Kaip patekti į „Dinner”? Jūsų galimybės gerokai sustiprės, jei būsite viešbučio svečias. Man būtent tokia strategija ir padėjo. Tik nepalikite šio reikalo paskutinei minutei – vos užsisakę kambarį viešbutyje skambinkite viešbučio konsjeržui.

Jei vis dėlto „Mandarin Oriental” – ne jūsų skonio ar biudžeto, mėginkite užsisakyti staliuką pietums. Tai kur kas lengviau, o vaizdą ir supratimą apie Hestono naująjį projektą puikiai susidarysite.

Valgantiems mėsą patariu užsisakyti firminį „Dinner” patiekalą – mandariną iš vištienos kepenėlių, paruoštą pagal XV a. receptą.

66 Knightsbridge, London SW1X 7LA

Tel. +44(0)20 72 01 38 33

https://www.dinnerbyheston.com/

Madingasis „Sur Mesure par Thierry Marx” Paryžiuje.

Dar vienas retas eksponatas viešbučių „Mandarin Oriental” restoranų kolekcijoje – molekulinės virtuvės meistro Thierry Marxo restoranas Paryžiuje „Sur Mesure”.

Atvėręs duris vos prieš metus „Sur Mesure” tapo viena madingiausių vietų vakarienei.

Balto futuristinio interjero fone tiekiami ekstravagantiški patiekalai, pavyzdžiui, destruktūrizuotos saldžiosios bulvės – jos tampa panašios į miniatiūrinę kiaušinienę, bet skoniu lieka ištikimos savo lietuviškai giminaitei.

Labiausiai pas Th.Marxą man patiko saikas. Kalbu ne apie porcijų dydį. 6 patiekalų degustacinis pietų valgiaraštis nepalieka jokių vilčių desertų vilionėms. Turiu galvoje jo sugebėjimą rasti pusiausvyrą tarp klasikinių prancūziškos virtuvės patiekalų ir molekulinių viražų.

Valgydama jūrų šukutes jaučiau minkštą mėsingą šukutę, o molekuliniai putėsiai buvo tik kaip garnyras.

Tad modernios virtuvės kritikai tikrai neturėtų šios vietos išbraukti iš lankytinų restoranų sąrašo. Nors bičiulis paryžietis po vakarienės šiame restorane man pasakė, kad jam vis dėlto mielesnė širdžiai tradicinio prancūziško restorano „Carre des Feuillantins”, esančio „Sur Mesure” kaimynystėje, virtuvė. Bet dėl skonio juk nesiginčijama.

Kaip patekti į „Sur Mesure”? Vėl galioja tas pats patarimas – apsistoję viešbutyje tikrai lengviau gausite staliuką, nes net ir tokiose vietose būna, kad kas nors atšaukia užsakymą. Tuomet viešbučio gyventojai yra pirmieji, kuriems pasiūlomas staliukas.

Nors šimtu procentų niekas negali garantuoti, tad dėl šventos ramybės užsisakykite staliuką kitame to paties viešbučio restorane – „Camelia”, kurį irgi prižiūri madingasis Th. Marxas. „45 minutės, 45 eurai” – toks laiko ir kainos santykis prieinamas net išlaidauti nenusiteikusiems keliautojams.

251 rue Saint-Honore

75001 Paris

Tel. +33 (0)1 70 98 78 88

https://www.mandarinoriental.com/paris/fine-dining/

Neblėstančio populiarumo „La Pergola” Romoje.

Daug metų „La Pergola” vis išrenkamas geriausiu Italijos restoranu. Atrodytų, per šitiek metų daug gero skonio mėgėjų galėjo paragauti vokiečio Heinzo Becko pagamintų skanėstų. Bet restorano populiarumas neblėsta.

Mano nuomone, priežastis paprasta – nepriekaištingai ruošiami klasikinės Viduržemio regiono virtuvės patiekalai, kuriais galima nors ir kas vakarą mėgautis. O kai dar po kojomis plyti visa senoji Roma, vakarienė tampa išskirtiniu potyriu.

Į H.Becko vadovaujamą restoraną „La Pergola”, esantį „Rome Cavalieri” viešbutyje, patekti kiek lengviau nei pas jau aprašytus jo kolegas – staliuką vakarui galima užsisakyti prieš mėnesį, o savaitgalio vakarienei – prieš du.

Geriausi staliukai – prie lango. O iš viso jų restorane – 12.

Iš savo patirties žinau, kad bet kokia misija įmanoma – tik svarbu labai norėti, tikslingai to siekti ir apsišarvuoti kantrybe. Sėkmės karščiausių restoranų staliukų medžioklėje!

Via Alberto Cadlolo 101

00136 Roma, Italy

https://www.romecavalieri.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?