Spausti alyvuogių aliejų moka ne tik Europa

Ypač tyro alyvuogių aliejaus gamintojai savo produktą stengiasi prilyginti vynui. Juk ne veltui kasmet sudaromi netgi aliejaus reitingai.

Ekspertams vertinti pateiktų aliejaus rūšių Lietuvos parduotuvėse greičiausiai nelemta niekuomet išvysti.<br>P. Jurkevičius
Ekspertams vertinti pateiktų aliejaus rūšių Lietuvos parduotuvėse greičiausiai nelemta niekuomet išvysti.<br>P. Jurkevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius („Vartai”)

Jan 23, 2013, 3:37 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:07 AM

Tarptautinis gidas „Flos Olei” kasmet atrenka geriausią pasaulio alyvuogių aliejų. Šįmetė apdovanojimo ceremonija vyko legendiniame Romos viešbutyje „Westin Excelsior”, kuriame rinkdavosi filmo „La Dolce Vita” kūrėjai.

Eilinis pirkėjas prekybos centre randa trijose valstybėse pagaminto alyvuogių aliejaus – ispaniško, itališko ir graikiško. Pagal jo gamybą šios Pietų Europos valstybės rikiuojasi būtent tokia tvarka.

Tačiau europiečiams ant kulnų lipa Afrikos šalys – Marokas, Tunisas.

Nesnaudžia ir Balkanai (Slovėnija, Kroatija) bei Pietų Amerika (Čilė, Argentina, Meksika).

Vertino 693 gamintojus

Sprendžiant iš 2013 metų gido „Flos Olei”, alyvuogių aliejaus gamintojų geografija pastaraisiais metais gerokai išsiplėtė: vertinama produkcija net iš 45 pasaulio valstybių.

Toks aliejus jau spaudžiamas daugelyje Afrikos, Pietų Amerikos, Tolimųjų Rytų šalių, Australijoje.

Maža to, jo gamintojų atsiranda ir tose šalyse, kurios dar neseniai net vengė vartoti alyvuogių aliejų: Namibijoje, Saudo Arabijoje, Azerbaidžane, Indijoje, Kinijoje, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje, Brazilijoje, Urugvajuje, Argentinoje.

„Flos Olei” ekspertai atrinko ir aprašė 693 gamintojų alyvuogių aliejaus aromatą ir skonį. Beveik šimtas „Flos Olei” bendradarbių iš įvairių šalių vertino jo kokybę balais: žemiausias – 80, aukščiausias – 98.

Buvo neblogi metai

Aukščiausius vertinimo balus – 98 ir 97 – pelnė 21 planetos gamintojas.

Geriausio pasaulyje alyvuogių aliejaus geografija yra tokia: Italija – 10 etikečių, Ispanija – 7, po vieną – iš Čilės, Maroko, Kroatijos ir Pietų Afrikos Respublikos.

Palyginus su 2011 metais, matyti, kad 2012-ųjų derlius buvo daug geresnis.

Prieš metus nė vienas aliejus nebuvo įvertintas 98 balais, o šįmet tiek surinko net šeši gamintojai: penki – iš Italijos, vienas – iš Ispanijos.

Absoliučiai geriausiu pripažintas „Tenuta de Mossa – De Carlo”. Šis aliejus spaudžiamas Apulijos regione (Italija), vidutinio dydžio (60 hektarų) ūkyje, kuriame auga maždaug 10 tūkstančių alyvmedžių.

Tarp kiekybės ir kokybės

Ar esama konkurencija tarp Italijos ir Ispanijos iš tiesų itin aštri?

Pasak „Flos Olei” gido sudarytojo Marco Oreggios, Ispanija pastaraisiais metais siekė gaminti kuo daugiau. Jai pavyko išspausti net 1,347 milijono tonų alyvuogių aliejaus.

„Ispanijos ūkiai – milžiniški, vien tik Andalūzijoje alyvmedžių giraičių plotas viršija milijoną hektarų. Juose gaminamas masiniam vartotojui skirtas aliejus, kurį dėl nedidelių kainų mielai superka kitos šalys”, – pasakojo M. Oreggia.

Tuo metu itališkas – lyg aukštosios mados gaminys. Mat Italija aliejaus išspaudžia daug, čia ūkių labai daug, tačiau jie – mažyčiai.

Produkcija – įvairi ir negausi, itin aukšto lygio, tačiau ji paprastai didžiųjų prekybos centrų nepasiekia.

Italijos ir Ispanijos alyvuogių aliejaus skirtumą įrodo ir kainos: ispaniškas kainuoja 10–12 eurų (34,5–41,4 lito), o itališkas – 20–25 eurus (69,5–86 litus) už pusės litro talpos butelį.

Graikai nusileido naujokams

Lietuvoje dėl gero kokybės ir kainos santykio itin mėgstamas Graikijos alyvuogių aliejus pasaulinėse kokybės varžybose į viršūnes neprasimušė.

Geriausias graikiškas „Noan” pelnė 90 balų ir atsidūrė reitinge antrojo šimtuko pabaigoje. Tiesa, šio graikų ūkio savininkai – Austrijos piliečiai.

Graikija užima pirmąją vietą pasaulyje pagal vartojimą: šioje šalyje vienam gyventojui tenka 20 kilogramų alyvuogių aliejaus per metus. Daugiau nei milijonas hektarų alyvmedžių giraičių užtikrina neblogą derlių ir trečiąją vietą pasaulyje pagal gamybos apimtį.

Graikijos gamintojų aliejus kokybės požiūriu jau pralaimėjo naujokams: konkurentai iš Čilės, Pietų Afrikos, Australijos, Argentinos ir net Urugvajaus įvertinti kur kas aukštesniais reitingais.

Kroatai stumiasi į priekį

Nusileidžia Graikija ir savo kaimynėms Kroatijai ir Slovėnijai. Šios dvi šalys padarė didžiulę pažangą: į „Flos Olei” geriausiųjų šimtuką pateko keturios Slovėnijos ir net devynios Kroatijos etiketės.

Pastaroji valstybė sugebėjo aplenkti daugybę garsių Italijos, Ispanijos ūkių, o alyvuogių aliejus „Olea BB”, kurio kaina – 15 eurų (51 litas) už 0,25 litro buteliuką, pateko į dvidešimtuką ir užėmė 16 vietą.

„Mūsų ūkis nedidelis – vos 12 hektarų, 4500 medelių. Palyginti su italų ar ispanų gamintojais, esame mažiau žinomi, tačiau siekiame, kad mūsų produktas būtų vienas geriausių pasaulyje”, – sakė ūkio savininkė.

Svarbiausia – savitas aliejaus skonis

Marco Oreggia

Gido „Flos Olei” sudarytojas

„Vertindami aliejų stengiamės ne tik atkreipti dėmesį į kvapo ir skonio kokybę, bet ir į produkto savitumą. Alyvuogių aliejus, kaip ir vynas, yra rūšinis produktas. Todėl kai kurie gamintojai ant etikečių nurodo alyvuogių rūšį, iš kurios išspaustas aliejus.

Neatsitiktinai šiuo metu vis populiaresnis tampa iš vienos rūšies alyvuogių išspaustas aliejus.

Viduržemio jūros baseino valstybėse išspaudžiama 97,52 proc. viso pasaulio alyvuogių aliejaus.

Tačiau Azija, Australija, Lotynų Amerika nesnaudžia. Tarkime, Sirijoje išspaudžiama 200 tūkst. tonų, Turkijoje – 180 tūkst. tonų. Tai nemaži skaičiai, nors kokybės, kvapo ir skonio madas kol kas tvirtai diktuoja Pietų Europa.

Tokiose valstybėse kaip Azerbaidžanas yra alyvmedžių, kurių amžius siekia tūkstantį metų, tačiau aliejaus pramonė žengia pirmuosius žingsnius. Neseniai čia pasodinta 100 tūkstančių medelių iš Ispanijos ir Italijos.

Arba Japonija: palyginti neseniai čia atsirado pirmosios aliejaus spaudimo įmonės, o dabar jų jau 28. Žinoma, 11 tonų per metus – labai nedaug, tačiau Kagavos prefektūroje išspaustas alyvuogių aliejus tikrai geras, nors ir labai brangus (0,2 litro buteliukas „Arai Olive” kainuoja 50 eurų).”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.