Gastronominiai reportažai. Geriausių alyvuogių aliejų dešimtukas

Praėjusį rudenį testavome alyvuogių aliejų, kurį siūlo didieji Lietuvos prekybos centrai. Nė vienas iš ragauto septyneto nepateko į 2013 metų geriausiųjų šimtuką, kurį kasmet surikiuoja įtakingas gidas „Flos Olei“. Priminsiu, kad mūsų parduotuvių lentynose bene geriausias buvo graikiškas ir ispaniškas, o silpniausiai atrodė itališki aliejai.

Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Jan 28, 2013, 9:52 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:07 AM

Taip yra pas mus. O kaip yra pasaulyje? Kokios šalys diktuoja madas? Kokios geriausiųjų kainos? Kokie skonio kriterijai šiuo metu labiausiai vertinami? Atsakymus į šiuos klausimus suras patys „Gastronominių reportažų“ skaitytojai, atidžiau patyrinėję geriausiųjų planetos dešimtuką. Nesileisiu į diskusijas dėl praktinės šio užsiėmimo reikšmės, tačiau tiems, kas domisi gastronomija, manau, bus įdomu sužinoti, kokios skonio tipologijos alyvuogių aliejus – švelnus ar intensyvus yra labiausiai vertinamas.

Kita vertus, kažkam galbūt bus smalsu palyginti pas mus parduodamo alyvuogių aliejaus ir „top“ etikečių kainas. Galų gale „Ryanair“ ir „Wizzair“ pigių skrydžių epocha atveria neribotas gastronominio pažinimo galimybes. Tarkime, net trys ūkiai iš pirmojo dvidešimtuko vasarą bus pasiekiami tiesioginiais skrydžiais į Vakarų Siciliją. Tai, ką čia rašau, anaiptol nėra vieno airio transporto paslaugų reklama, o pasiūlymas keliauti, pažinti, ragauti užuot keikus prekybos centruose parduodamą šlamštą.

Dešimtuke pateikiamas alyvuogių aliejaus pavadinimas, jį spaudžiančio ūkio pavadinimas, šalis, regionas, ūkio plotas. Pateikiu ir kitus svarbius duomenis: alyvuogių rūšį, iš kurios išspaustas aliejus, aromato – skonio kategoriją (švelniai vaisiškas, vidutiniškais vaisiškas, intensyvus), kainą ir „Flos Olei“ vertinimą. Žemiausias balas, kurį aptarinėja šis gidas yra 80, aukščiausias – 98. Pernai tokio balo nepelnė nė vienas pasaulio gamintojas.

Štai 2013 metų geriausių pasaulyje alyvuogių aliejų dešimtukas:

1. “Numero Uno”. Italija, Lombardijos regionas. Ūkis – „Azienda Agricola Comincioli“ (10 hektarų). Alyvuogių rūšis: mišinys. Aromatas ir skonis – vidutiniškai vaisiškas. Kaina: 22 – 26 eurai (76 – 90 litų) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 98

2. „Olivastra Seggianese“. Italija, Toskanos regionas. Ūkis – „Frantoio Franci“ (10 hektarų). Alyvuogių rūšis: „olivastra seggianese“. Aromatas ir skonis – lengvai vaisiškas. Kaina: 12 – 15 eurų (41 – 51 litas už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 98.

3. „Librandi“. Italija, Kalabrijos regionas. Ūkis – „Azienda Agricola Pasquale Librandi“ (155 hektarai). Alyvuogių rūšis: „frantoio“. Aromatas ir skonis – vidutiniškai vaisiškas. Kaina: 10 – 12 eurų (34 – 41 litas) 0,5 . Įvertinimas: 98.

4. “Oleum Artis”. Ispanija, Kastilijos – La Mančos regionas. Ūkis – “Pagos de Familia Marquès de Grinon” (100 hektarų). Aromatas ir skonis – intensyviai vaisiškas. Alyvuogių rūšys: „arbequina“ ir „picual“. Kaina: 12 – 15 eurų (41 – 51 litas) 0,5 . Įvertinimas: 98.

5. “Petralia”. Čilė. Ūkis – „TerraMater“ (190 hektarų). Alyvuogių rūšis: „racimo“. Aromatas ir skonis – vidutiniškai vaisiškas. Kaina: 8 -10 eurų (28 – 34 litai) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 98.

6. „Titone“. Italija, Sicilijos regionas. Ūkis – „Azienda Agricola Biologica Titone“ (19 hektarų). Įvairių Sicilijos alyvuogių rūšių derinys. Aromatas ir skonis – vidutiniškai vaisiškas. Kaina: 15 – 18 eurai (51 – 62 litai) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 98.

7. “Colleruita”. Italija, Umbrijos regionas. Ūkis – „Azienda Agraria Viola“ (65 hektarai). Alyvuogių rūšis – mišinys. Aromatas ir skonis – intensyviai vaisiškas. Kaina: 10 – 12 eurų (34 – 41 litas) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 98.

8. „Cladium“. Ispanija, Andalūzijos regionas. Ūkis – „Aroden“ (1265 hektarai). Alyvuogių rūšis – „hojiblanca“. Aromatas ir skonis: intensyviai vaisiškas. Kaina: 8 – 10 eurų (28 – 34 litai) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 97.

9. „Castillo de Canena“. Ispanija, Andalūzijos regionas. Ūkis – „Castillo de Canen“ (1500 hektarų). Alyvuogių rūšis – „picual“. Aromatas ir skonis: intensyviai vaisiškas. Kaina: 15 – 18 eurų (51 – 62 litai) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 97.

10. „Alfredo Cetrone“. Italija, Lacijaus regionas. Ūkis – „Azienda Agricola Alfredo Cetrone“ (105 hektarai). Alyvuogių rūšis: „itrana“. Aromatas ir skonis – intensyviai vaisiškas. Kaina: 15 – 18 eurų (51 – 62 litai) už 0,5 l buteliuką. Įvertinimas: 97.

Laureatų geografija – nesudėtinga: 6 Italijos etiketės, 3 – Ispanijos, 1 – naujojo pasaulio – Čilės. Pralaimėję ispanams lemiamą Europos čempionato futbolo mačą rezultatu 0:4, italai atsigriebė alyvuogių aliejaus kokybės mače. Tačiau tai nėra naujiena. Maži ir labai maži, vos po 10 – 20 hektarų Italijos ūkiai sugeba išspausti kokybės maksimumą ir pasiekti „haute couture“ (pranc. aukštoji mada) lygio tobulumą. Nedidelio ūkio savininkas kiekvieną rankomis nuskintą alyvuogę sugeba per 3 – 4 valandas nusivežti į savo asmeninę spaudyklą, ir tos 3- 4 valandos jau yra rimta kokybės garantija. Kai ūkio plotas skaičiuojamas tūkstančiais hektarų, maži stebuklai gimsta sunkiau.

Šiuo metu viešpatauja intensyviai vaisiškų aliejų mada. Tai rodo dešimtuko skaičiai: 1 lengvas, 4 – vidutiniokai ir 5 galiūnai. Turint galvoje, jog net vidutiniškai vaisiškas alyvuogių aliejus nepatyrusiam vartotojui pasirodys „stiprus“ arba „kartus“, arba „aštrus“, prie intensyviai vaisiškų teks pratinti gomurį.

Italijos šiaurėje, prie Gardos ežero spaudžiamas „Numero Uno“ yra pirmas ne tik kokybės rikiuotėje, bet ir kainų varžybose. Perkant jį Italijoje, su 4 proc. PVM, verks piniginė, nes prireiks beveik šimtinės litų. Kita vertus, jeigu ūkis sugeba parduoti tokį brangų aliejų, vadinas, yra ir perkančiųjų, ir negailinčiųjų pinigų. Pigiausi – čilietiškas ir ispaniškas, jie kainuoja beveik tris kartus pigiau. Kita vertus, atvežti į Lietuvą, net dešimtuko patys pigiausieji kažin ar bus įkandami už mažesnę nei 50 litų kainą. Šiaip ar taip, bet kuris iš „Flos Olei“ 98, 97, 96 balais įvertintų aliejų yra tobulas aromatu ir skoniu. Vertas bent jau vienkartinės paišlaidavimo nuodėmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.