Lietuviškiems patiekalams profesionalūs virtuvės šefai suteikė neįprastą „prabangos“ skonį

Antradienio vakarą viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ vyko neeilinis renginys – čia BTV realybės šou „Pragaro virtuvė“ nugalėtoja Vaida Jonkuvienė drauge su vyriausiuoju restorano šefu, iš Airijos atvykusiu Ciaranu Johnu Gantly susirinkusius svečius vaišino savo gaminta vakariene.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Feb 20, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:26 PM

Abu kulinarijos meistrai – itin profesionalūs ir pažengę savo srityje. V. Jonkuvienė išgarsėjo specialioje laidoje kaip puiki savo srities žinovė. Tuo tarpu C. J. Gantly – ilgametę patirtį sukaupęs šefas. Per savo karjerą jis ne kartą prabangiuose viešbučiuose visame pasaulyje vaišino tokias įžymybes kaip Billą Clintoną, Michailą Gorbačiovą, Helmutą Kohlį, Tiną Turner, Michaelą Jacksoną, Stingą, Monako princą Albertą II ir daugelį kitų.

Specialiai žiniasklaidos atstovams surengtoje vakarienėje gero maisto šalininkai modernioje ir šiuolaikiškoje aplinkoje pristatė tradicinius lietuviškus patiekalus ir įrodė, kad jiems sukurti sensacingus ir įdomius kontrastus sekasi kuo puikiausiai.

Virtuvės šefai išsikėlė sau užduotį - „kitaip“ pristatyti keturių patiekalų vakarienę ir pateikti ją „Kempinski“ viešbučio stiliumi suteikiant jai papildomą „prabangos“ akcentą. Kulinarinį projektą laimėjusi V. Jonkuvienė prisiminė dar vaikystėje pamėgtus lietuviškus patiekalus ir pasidalijusi per daugelį metų sukaupta patirtimi išdavė iš Airijos kilusiam šefui apie tai, kokį maistą mėgsta lietuviai. Bendru sutarimu jie ieškojo būdų, kaip patiekti tam tikrus patiekalus skaniau ir originaliau, svarstė, kas tiktų užkandai, kas pagrindiniam patiekalui, o kas - desertui.

Kiekvienam skanavusiam kulinarų pagamintų šedevrų pirmiausia teko paragauti su grikių vafliais sluoksniuotos silkės, pagardintos burokėlių drožlėmis, žaliosios citrinos skiltelėmis ir virtais putpelių kiaušiniais su raudonaisiais ikrais. Pasak V. Jonkuvienės, gamindama šį užkandį ji prisiminė senąsias lietuvių tradicijas žuvį valgyti su grikių kruopomis.

„Agurkinė sriuba“ - taip buvo pristatytas antrasis patiekalas, kuris nustebino net ir daug mačiusius bei ragavusius gurmanus. Šis kulinarinis šedevras iš tikrųjų buvo patiektas neįprastai: ant suspausto perlinių kruopų su mėsos gabaliukais kubelio buvo užpiltas karštas salierais gardintas sultinys, sriubą pagardino keliais marinuotais agurkėliais papuošta rozmarino šakelė.

Nors galvodami apie pagrindinį patiekalą daugelis tikėjosi originaliai pagamintų didžkukulių, V. Jonkuvienė nusprendė pristatyti kitą tautiečių pamėgtą patiekalą - karštu pienu plikytą bulvių plokštainį, daugelio vadinamą tiesiog kugeliu. Tiesa, jis buvo panaudotas kaip garnyras prie voveraitėmis įdarytos veršienos. Neįprastas skonis ir estetiška išvaizda nustebino ne vieną.

Galiausiai atneštas desertas priminė vasarą. Sodo vaisiai ir gardžios uogos su skruzdėlynu bei natūraliais, iš medaus ir jogurto pagamintais, ledais privertė apsilaižyti pirštus. V. Jonkuvienė, pristatydama desertą prisiminė, kaip jai, tuomet dar vaikui, mama užsiminė apie tai, kad jei ši išmoks pagaminti skruzdėlyną, tai galės save vadinti tikra virtuvės meistre. Galbūt todėl gardžiausiam kąsniui pasirinkusi būtent šį desertą, ji jį dedikavo savo gimtadienį švenčiančiai mamai.

Prie kiekvieno patiekalo buvo siūloma paragauti specialiai parinkto vyno, kurį pristatė ne kartą geriausiu Lietuvos ir Baltijos šalių someljė pripažintas Narimantas Miežys. Prie silkės kapoto tartaro jis rekomendavo baltą vaisių, prie kreminės perlinių kruopų sriubos - rūgštesnį raudoną vyną. Pasak jo, nors dažnai prie sriubos vertėtų rinktis baltąjį vyną, tačiau šiuo atveju patiekalas buvo šiltas ir jame esantys mėsos gabaliukai daug geriau derėjo su nešaldytu sodresniu gėrimu. Pagrindinis patiekalas taip pat buvo užgeriamas jau kiek sodresniu, daugiau taninų turinčiu vynu, tuo tarpu prie deserto puikiai derėjo šaltas saldus desertinis vynas.

V. Jonkuvienė džiaugėsi, kad jos pasiūlyti patiekalai patenkino išrankų šefo skonį ir jis sutiko drauge su ja, pasitelkęs savo fantaziją, patiekti lietuvio skrandžiui įprastus patiekalus įmantriau ir netikėčiau. Tuo tarpu C. J. Gantly neslėpė susižavėjimo lietuvės talentu ir užsiminė besiviliantis, kad šie lietuviško kulinarinio paveldo patiekalai atsiras ir įprastame restorano „Telegrafas“ valgiaraštyje.

Portalas lrytas.lt primena, kad projektą „Pragaro virtuvė“ laimėjusiai V. Jonkuvienei buvo suteikta galimybė tapti prabangaus, penkių žvaigždučių restorano šefe, tačiau ji dėl šeimyninių aplinkybių šio laimėjimo atsisakė. Klaipėdoje gyvenanti ir dukrą auginanti moteris nusprendė, kad jai bus per daug sudėtinga viską mesti dėl gerai apmokamo darbo sostinėje. Nepaisant to, V. Jonkuvienė nuolat mokosi ir bendradarbiauja su C. J. Gantly, semiasi iš jo patirties ir tikina, kad jis jos lauks tol, kol ši nuspręs, jog vis dėlto verta surizikuoti ir pradėti naują karjeros posūkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.