Prieskoninės žolelės
Pirmoje vietoje – žalumynai, kurie aprūpina organizmą vitaminu A. Be to, žalumynus galima vartoti ne tik kaip profilaktikos priemonę, bet ir kaip gydomąją. Pavyzdžiui, krapuose nemažai eterinio aliejaus, tirpdančio akmenis ir padedančio išvengti inkstų kolikos.
Antroje vietoje – obuoliai. Liaudies medicinoje obuoliai seniai vartojami gydant inkstų ligas. Šie vaisiai užkerta kelią šlapimo rūgščių susidarymui, turi šlapinimąsi skatinančių savybių. Todėl, turint inkstų funkcionavimo problemų, patariama per dieną suvalgyti tirs saldžius obuolius.
Žuvis
Žuvis aprūpina organizmą mikroelementais, kuriuose gausu riebiųjų rūgščių, vitaminų ir lengvai įsisavinamų baltymų. Beje, pagal baltymų kiekį žuvys plėšrūnės lenkia vištieną, o žuvys auginamos žuvų ūkiuose – kiaulieną ir jautieną.
Be to, žuvies mėsoje yra daug kalio, kobalto, magnio, kalcio, boro, bromo, geležies, fosforo ir kitų naudingų medžiagų, be kurių mūsų organizmas negali normaliai funkcionuoti. Vis dėlto nepatariama valgyti sūrios žuvies.
Arbūzas
Šis vaisius pasižymi šlapimą varančiu efektu. Be to, arbūzas išplauna iš inkstų smėlį, o arbūzų sultys gerai tirpina druskas.
Jame gausu vitaminų, ypač daug geležies, todėl patartina valgyti esant įvairiems susirgimams. Moliūgas taip pat skatina šlapinimąsi, jame yra daug vandens ir kalio druskų. Tai padeda ištirpdyti akmenis inkstuose ir šlapimo pūslėje.
Erškėtis
Jame daug vitamino C, o jo mineraliniai komponentai padeda organizmui kovoti su įvairiais infekciniais susirgimais. Medžiagos, esančios erškėtyje, padeda ištirpinti akmenis inkstuose.
Duonos gaminiai iš skaldytų ar rupiai maltų grūdų
Iš tokių miltų pagamintoje duonoje gausu vitaminų ir ląstelienos, pagreitinančios virškinimą, medžiagų apykaitą. Ji padeda inkstams pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas ir druskas.
Parengė Sniegė Pilypienė