Virtuvės virtuozas E. Lapinskas išdavė, kaip iškepti pikantišką antį (receptas)

Motinos dienos proga „Lietuvos ryto“ televizija žiūrovams pristato kulinarijos laidą „Siurprizas mamai“, kurioje charizmatiškasis restorano „Time“ vyriausiasis virėjas Egidijus Lapinskas (37 m.) pademonstruos, kaip pagal geriausius jo receptus pasiruošti gardžių patiekalų.

E.Lapinskas: “Turiu gal tūkstantį receptų, kuriais didžiuojuosi.”<br>R. Danisevičius
E.Lapinskas: “Turiu gal tūkstantį receptų, kuriais didžiuojuosi.”<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė ("Lietuvos rytas")

Apr 28, 2013, 7:01 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:36 PM

Ateinančią savaitę kiekvieną dieną nuo 19 val. 45 min. stebėdami laidą namuose galėsite pasiruošti įmantrių valgių, kurių paprastai skanaujama nebent aukšto lygio restoranuose.

— Ar turite kokį nors ypatingą receptą, kuriuo didžiuojatės ir pagal kurį labiausiai mėgstate ruošti? — pasiteiravau laidos vedėjo E.Lapinsko.

— Turiu tokių gal tūkstantį. Jei patiekalas nepatinka, tai jo ir nebandau ruošti.

— O ar namuose ruošti valgį po darbo dienos dar kyla rankos?

— Gaminu ir namuose, tačiau pastaruoju metu labiau mėgstu apsilankyti pas kolegas virėjus namuose ar restoranuose. Virėjai vieni kitiems — ne konkurentai, o draugai.

— Kokią virtuvę pats mėgstate?

— Teikiu pirmenybę Europos virtuvei, netraukia rytietiški valgiai. Patinka klasikiniai patiekalai. Be galo mėgstu jūrų gėrybes ir žuvį.

Būtent žuvies daugelis nemoka tinkamai paruošti. Lietuvoje ji dažniausiai perkepama, persūdoma. Savo restorane sulaukiu klientų pastabų, kad žuvies patiekaluose per mažai druskos. Jie nustemba sužinoję, kad žuvis iš viso nebuvo sūdyta. Dėl to klientai turi progą pajusti tikrąjį jos skonį.

— Iš kokios mėsos lengviausiai sukurti gurmanišką patiekalą?

— Ruošiame jaučio skruostą, jaučio diafragmą. Šie patiekalai yra populiarūs Pietų Europoje, o Lietuvoje dar ne.

Dauguma lietuvių turbūt mano, kad, pavyzdžiui, jaučio skruostas yra vos ne atlieka. Anaiptol. Tai ypatingas skanėstas. Juk tai po žandu esantis raumuo, jis neriebus.

— Kokie prieskoniai tinka prie tokios mėsos?

— Įvairūs, kokių tik širdis tuo metu geidžia. Restorane 90 proc. prieskonių yra švieži, o likusieji — džiovinti. Pavyzdžiui, kardamonas, cinamonas, anyžiai. Tokius prieskonius naudoju Kalėdų laikotarpiu, kai norisi šventiško kvapo.

— Be kokių prieskonių neapsieinate virtuvėje?

— Visus išbandau, eksperimentuoju. Retai į patiekalus dedu muskatų. Į vištienos sultinį niekada nemetu laurų lapų, nes užgožia vištienos skonį.

— Prieš TV kameras ruošėte prancūzišką karamelinį kremą. Ką svarbiausia žinoti norint jį paruošti tinkamai?

— Svarbiausias prieskonis ruošiant šį skanėstą yra kantrybė. Aš esu nekantrus — kai iš pirmo karto nepavyksta, imu nervintis.

Galiu išduoti paslaptį — prancūzišką karamelinį kremą man pavyko paruošti tik iš penkto sykio. O jeigu nesate profesionalas, nebijokite bandyti ir daugiau kartų.

Pikantiška antis

■ Vienoje laidų E.Lapinskas siūlys pasiruošti keptą anties krūtinėlę su bulvytėmis, burokėlių tyre ir svogūnų uogiene, kurią virėjai vadina karamelizuotais svogūnais.

■ Svogūnų uogienei paruošti reikės 2 kg smulkiai pjaustytų svogūnų, 0,5 l raudonojo vyno acto ir beveik 0,5 kg cukraus. Virkite, kol tyrė sutirštės. Įdėkite rozmarinų, čiobrelių.

■ Burokėlių tyrei paruošti reikės burokėlio, svogūno ir česnako. Viską supjaustykite, apkepkite su sviestu, įpilkite šlakelį baltojo arba raudonojo vyno. Troškinkite, kol suminkštės, o tuomet sutrinkite.

■ Naudokite mažesnę keptuvę — joje geriau pasiskirstys riebalai.

■ Viršutinę anties krūtinėlės dalį su oda įpjaukite, kad išsiskirtų visi riebalai. Pabarstykite druska ir pipirais. Pradėję kepti įdėkite porą česnako skiltelių. Jas išimkite, kol dar nepradėjo degti. Krūtinėlę apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.

■ Įstrižais griežinėliais supjaustykite cukiniją. Ją taip pat trumpai apkepkite išsiskyrusiuose taukuose.

■ Išvirtas ir per pusę perpjautas mažas bulves taip pat apkepkite taukuose.

■ Apkeptą krūtinėlę, cukinijas ir bulves įdėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite 7—8 min.

■ Į lėkštę įdėkite pašildytos burokėlių tyrės, šaukštą svogūnų uogienės, gabalėliais supjaustytą krūtinėlę ir cukinijas.

■ Įlašinkite šiek tiek balzaminio padažo ir naminio aviečių acto.

■ Papuoškite bazilikų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?