Belgijoje būtina paragauti „kunigo kepurės“

Visi žino, kad Belgija garsėja savo šokoladu, puikiu alumi, vafliais, braškėmis, keptomis bulvytėmis ir itin kokybiška įvairių rūšių mėsa, tačiau retas yra girdėjęs apie dar vieną tik šioje šalyje gaminamą gardumyną keistoku kuberdono (cuberdon) pavadinimu, kilusiu iš prancūziško žodžio kuper – kūgis.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

May 13, 2013, 7:01 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:22 PM

Net patys belgai stebisi, kodėl šis dar XIX amžiuje buvęs vienu iš populiariausių saldumynų, kurių pilni mediniai vežimai stovėdavo miestų aikštėse ir turgavietėse, daugeliui yra ne šiaip sau nostalgiškas prisiminimas. Jiems jis yra autentiškas ir visai nepasikeitęs vaikystės bei jaunystės liudininkas, kurį šiandien gali netikėtai sutikti tiesiog ...parduotuvėje.

Kuberdonas – tai nedidelis kūgio formos saldainis, traškiu paviršiumi ir lipniu, skystu vidumi, kurio skonių paletę nugali tikriausiai tik irgi belgiškas Peket likeris.

Pastebėję tokią žmonių nostalgiją iš Gento miesto kilusiems ir olandiškai „gento nosimi“ arba prancūziškai – „kunigo kepure“ pravardžiuojamiems saldumynams, jų gamintojai pastaraisiais metais atgaivino tradiciją, kuri buvo gerokai nuslopinta per Antrąjį pasaulinį karą. Tuomet iškilo pagrindinės šių saldainių sudedamosios dalies – gumamedžio – importo krizė. Tačiau netrukus buvo sukurtas kuberdono skonio ledų sirupas, sausainiai ir net degtinė.

Originalūs kuberdonai buvo aviečių skonio ir tamsiai violetinės spalvos. Šiais laikais galima suskaičiuoti net 30 skirtingų jų spalvų ir skonių. Obuoliniai – patys populiariausi Japonijoje, o kokakoliniai – Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Originalus kuberdonu receptas buvo išrastas atsitiktinai. 1873 metais Gento miesto vaistininkas, vardu De Vick‘as, netyčia išpylė medicininį sirupą, o po kelių dienų pastebėjo, kad sirupas pasidengė stora cukrine plėvele, viduje išlikdamas skystas. Netrukus jis atidarė pirmąją tokiu pat principu pagamintų saldainių parduotuvę.

Šiandien trys pagrindiniai kuberdonų gamintojai vis dar ištikimai naudoja originalų ir slaptą receptą, saldainius gamina rankomis. Gamyba trunka keturias-penkias dienas. Kuberdonai skaniausi švieži, pirmąją savaitę , o jų galiojimo laikas – trys savaitės.

Trumpas šio belgiško produkto galiojimo laikas iki šiolei buvo pagrindinė eksportavimo problema, tačiau modernios pervežimo technologijos nuo šių metų kuberdonų eksportą išplėtė po visą pasaulį. Ir vietoje vaišintis, ir suvenyrams bei lauktuvėms labai tinkamų trylikos saldainių pakelis pačioje Belgijoje kainuoja apie keturis eurus. Valgyti juos reikia, nukandant smaigalį ir išsiurbiant lipnų skystį.

Įdomiausia yra tai, kad nors kuberdonas šiais laikais įtakoja žymiausių desertų kūrėjų vaizduotę, juos pripažįsta ir vertina prabangiausių restoranų svečiai, jis yra mėgstamas ir masiškai vartojamas paprastų žmonių visoje šalyje ir toli už jos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės