Varėnos meras V. Mikalauskas kiaušinienę gardina bobausiais (receptas)

Grybų sostine tituluojamos Varėnos meras Vidas Mikalauskas (57 m.) pavasarį jo namuose Perlojoje apsilankančius svečius būtinai pavaišina bobausiais. Dažnai pirmąkart sunku būna įkalbėti draugus ar pažįstamus paragauti pirmųjų grybų, o paskui užsukę patys jau klausia, ar šeimininkai neturi šio skanumyno.

V.Mikalauskas ir šį pavasarį ne kartą parsinešė pilną pintinę bobausių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Mikalauskas ir šį pavasarį ne kartą parsinešė pilną pintinę bobausių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

May 25, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:01 AM

Daug metų praleidęs Varėnoje, V. Mikalauskas anksčiau bijodavo net pagalvoti apie bobausius. Tiek buvo girdėjęs kalbų, kad jais galima greit apsinuodyti.

Bet grybų sostinėje apsigyvenęs buvęs sporto komentatorius Virgilijus Mundrys prieš septynerius metus pasikvietė Vidą papietauti ir prispyrė suvalgyti bent šaukštelį bobausių.

„Gėdijo – esą koks aš dzūkas, jei nepažįstu bobausių skonio. Paragavus tiek neužteko“, – V. Mikalauskas nepamiršo pirmos bobausių degustacijos.

O po to jau pats skubėjo į mišką ir parsinešęs pilną pintinę kvapių raukšlėtakepurių skambino V. Mundriui klausti, kaip juos paruošti.

V. Mikalauskas juokavo, kad jau tiek metų valgo bobausius ir vis dar gyvas, nes kiekvieną kartą nepažeidžia svarbiausio dalyko juos ruošdamas – verda didžiausiame puode, pripylęs pilną vandens ir jį vis pakeisdamas.

Nei pirmo, nei paskutinio nuoviro niekada nenaudoja sriubai.

Ypač malonų kvapą bobausiams suteikianti nuodinga medžiaga giromitrinas verdant ištirpsta vandenyje ir išgaruoja, todėl nuovirą būtina išpilti.

„Kai valgau tik su šeima, paverdu du kartus po 8–12 minučių ir pastatęs kieme palieku garuoti, kol pravėsta.

O svečiams pietus ruošiu iš tris kartus nuvirtų grybų.

Nepatariu ragauti bobausių tiems, kurių kepenys nesveikos dėl per dažnai ir per daug vartoto alkoholio ar kitų ligų“, – įspėjo varėniškis.

Vidui kol kas nepavyko bobausiais pavaišinti tik savo 83 metų mamos Anelės. Simne visą gyvenimą praleidusi moteris apie bobausius nieko nenori girdėti.

„Ji verkia, kai mato, kad mes visi pasigardžiuodami valgome tuos grybus. Gal mano, kad apsinuodysime.Patiekalus iš grybų dažniausiai ruošia žmona. Aš mėgstu ne tik tradicinius receptus, bet ir išbandyti ką nors nauja“, – sakė Varėnos meras.

Skaniausi bobausiai – kepti su spirgučiais ir svogūnais. Kartais Vidas juos pagardina grietine ar grietinėle.

Malti bobausiai tinka blynų, cepelinų, bandelių įdarui.

„Praėjusį šeštadienį ir sekmadienį pusryčiams kepėme labai skanios Sekminių kiaušinienės su bobausiais.

Šių pirmųjų pavasario grybų dygimas jau artėja prie pabaigos, bet norintys dar gali spėti jų paragauti. Nenusivils ir išsikepę tokios kiaušinienės“, – tikino V. Mikalauskas.

Bobausių jis kol kas nedžiovina ir nešaldo, nes kasmet sočiai prisirenka baravykų.

Iš bobausių gausos dzūkai spėja ir kitų grybų būsimą šiemetį derlių.

Pasirodę dviem savaitėmis vėliau nei pernai, bobausiai dygo skirtingai. Drėgnesniuose kirtimuose, biržių žolėje – gausiai ir dideli, o smėlėtose kirtavietėse buvo sunkiau rasti.

Ketvirtį amžiaus ištikimas bobausių valgytojas V. Mundrys, jais sugundęs gausybę draugų iš įvairių miestų, kiekvieną pavasarį ne tik prisiragauja ir svečius pavaišina.

Apie penkis kilogramus gerai išvirtų ir po pusę kilogramo į maišelius ar dėžutes supakuotų bobausių jis pasidėjo į šaldiklį.

Bobausius džiovina retai, nors iš tokių grybų nuodingasis giromitrinas visiškai išgaruoja.

Džiovinti skirtų grybų negalima plauti, nes sutrupės.

Juos reikia kelioms savaitėms palikti gerai vėdinamoje patalpoje ant palangės ar suverti ant siūlo ir pakabinti skersvėjyje.

„Verdu tik galvutes, kotelius išmetu. Šių grybų atliekas reikia iš karto išnešti į lauką ir išpilti.

Jei laikysite kambaryje, kol prisipildys šiukšlių kibiras, nuo nemalonaus kvapo sunkiai išvėdinsite patalpas ir ilgai nepanaikinsite jo iš kibiro“, – įspėjo V. Mundrys.

Skaniausias jo patiekalas iš bobausių – kotletai.

Kartu su virtais grybais sumala kiaulieną, įdeda porą svogūnų, pirma apkepinęs juos svieste, įmuša porą kiaušinių, daug prieskonių, šaukštelį cukraus, žiupsnelį druskos.

O svečią pavaišina šaldytuve saugomomis atsargomis – kelias savaites ar porą mėnesių bobausiai gerai išsilaiko stiklainyje užpilti lydytu sviestu.

Dzūkų skanėstas – ir karaliams

Lietuvos kulinarinio paveldo specialistai tvirtina, kad viduramžiais karalių puotose būdavo patiekiamas dzūkiškas skanėstas – kadagių naminukėje marinuota ir su lašinukais kepta putpelė bobausių padaže.

Suomijos sostinėje Helsinkyje aukščiausios klasės restoranuose galima paragauti elnio liežuvio su bobausiais ir grietinės bei maderos padažu.

Gal tie bobausiai užaugę Dzūkijos pušynuose, nes skandinavai perka šių grybų ir iš Lietuvos. Mūsų šalies restoranuose retai galima rasti jų paskanauti.

Vilniuje, „Comfort Hotel LT“ viešbutyje, veikiančio restorano „Time“ svečiai šį pavasarį noriai rinkosi bobausių risotą, bobausius su makaronais, keptus bobausius su baltaisiais šparagais.

„Mūsų restorano filosofiją atskleidžia jo pavadinimas. Ruošiame patiekalus iš sezoninių gėrybių. Balandį ir gegužę – taip pat ir iš bobausių. Labai skanūs grybai“, – teigė restorano „Time“ vienas savininkų Arminas Darasevičius.

Alytaus visuomenės sveikatos centro Varėnos skyriaus vedėja Bronė Kazlauskienė nuo vaikystės mėgaujasi bobausiais ir yra įsitikinusi, kad jais galima apsinuodyti kaip ir bet kokiu kitu valgiu, jei netinkamai paruoši ir netinkamai laikysi produktus.

Kiaušinienė su bobausiais

Reikės:

1 litro bobausių

200–300 g šviežių lašinukų arba šoninės

50 g rūkytų lašinukų arba šoninės

1 šaukštelio druskos

žiupsnelio pipirų

Bobausius gerai apvirkite ir supjaustykite juostelėmis. Pakepinkite lašinukus ir ant jų supilkite grybus. Įberkite 1 šaukštelį druskos, žiupsnelį pipirų. Dar pakepinkite 5 minutes.

Tuomet užpilkite 2–3 kiaušinius. Maišydami trumpai pakepinkite. Tinka apibarstyti krapais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.