Vasariškas desertas - arbūzai su druska ir pipirais (receptas)

Kai arti pusiaujo esančias šalis pradeda čirškinti vasaros karščiai, vietos žmonės turi sugalvoję daug būdų, kaip ištverti varginančią kaitrą. Vieni ištisą dieną siurbčioja karštą arbatą, kiti siūlo krimsti sūdytus žemės riešutus, nes tokiu būdu norisi gerti daug vandens: taip papildomos skysčių atsargos ir kartu atkuriamos prakaituojant prarastos druskos atsargos. Sutikite: karštomis dienomis norisi tingiai lindėti pavėsyje ir svajoti vien apie lengvus užkandžius, rašo „Lietuvos rytas“.

Izraeliečiai augina tik tas arbūzų rūšis, kuriose nėra sėklų: vietos gyventojai turbūt neturėtų kantrybės jų išrinkti.
Izraeliečiai augina tik tas arbūzų rūšis, kuriose nėra sėklų: vietos gyventojai turbūt neturėtų kantrybės jų išrinkti.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė

Jul 6, 2013, 3:23 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:17 PM

Didžiausi karščiai Izraelį kankina liepos–rugsėjo mėnesiais, o karštomis vasaros dienomis geidžiamiausiu užkandžiu tampa gaivinantis šaltas arbūzas.

Važiuodami iš Tel Avivo į Jeruzalę arbūzų laukų tikrai nesupainiosite su jokiais kitais – dešimtis kilometrų besitęsiantys plotai pilni tamsiai žalių kamuolių.

Izraeliečiai augina tik tas arbūzų rūšis, kuriose nėra sėklų: vietos gyventojai turbūt neturėtų kantrybės jų gliaudyti.

Vienas nepatogumas perkant arbūzus – šie be galo sunkūs, todėl jei nesi ratuotas, sunku parsitempti sultingą milžiną namo.

Tačiau ir šią problemą, atrodo, imasi spręsti Izraelio mokslininkai: jie savo pažangiose laboratorijose neseniai atrado vienos porcijos arbūzą: šie vaikiško kamuoliuko dydžio vaisiai pritaikyti vieno žmogaus reikmėms.

Aš rinkdamasi arbūzą taip ir neišmokau įsiklausyti į dunksėjimą, paplekšnojus per milžiniško vaisiaus šoną. Tad verčiau pasitikiu profesionaliais turgaus pardavėjais.

Beje, Jordanijos ir Palestinos miestelių turguose iki šiol arbūzą galima pirkti paprašant „Batych asikin“ – tai reiškia sandorį, kad pirksi arbūzą tik tuomet, kai pardavėjas, dideliu peiliu įsmeigęs į vaisiaus šoną, išpjaus gabalėlį minkštimo ir duos pirkėjui paragauti, o arbūzo skonis atitiks pardavėjo žadėtąjį.

Jei arbūzas nebus pakankamai saldus, galėsi čia pat rinktis kitą. Dar neseniai tik taip arbūzai buvo perkami ir Izraelio turguose.

Izraelyje arbūzai retai patiekiami ant stalo supjaustyti riekelėmis su žieve: čia dažniausiai valgoma tik pati sultingiausia, raudoniausia minkštimo dalis, kuri meistriškai išpjaustoma kvadratiniais gabalėliais.

Arbūzai čia tokie pigūs, kad niekas netaupo ir žieves pjauna itin storai.

Anksčiau, kai arbūzais Lietuvos turguose ir pakelėse prekiaudavo linksmi gruzinai, žinojau tik vieną šio gardaus vaisiaus valgymo būdą.

Kas gi būtų drįsęs su tokiu retu skanėstu eksperimentuoti? Tačiau bėgant laikui dažniausiai įvairiose kelionėse sužinojau, kaip galima patiekti arbūzus kitaip – skaniau, įdomiau.

Pavyzdžiui, Meksikoje vietos gyventojai arbūzą valgo ant saldaus minkštimo užlašinę žaliųjų citrinų sulčių ir pabarstę druska bei aitriųjų paprikų milteliais!

Išbandykite tai tik su labai saldžiu arbūzu, antraip nusivilsite visiems laikams. Bet jei jums pasisekė išsirinkti labai saldų arbūzą, druska ir žaliųjų citrinų sultys pavers jį tobulo skonio desertu!

Graikai arbūzus valgo su fetos sūriu. Supjaustę dideliais gabalais arbūzą, jie šalia padeda gabalėlį fetos, taip leisdami pačiam valgytojui pasirinkti, ko labiau – saldumo ar sūrumo – jis pageidauja.

Be abejo, šiuo atveju arbūzas taip pat privalo būti labai saldus.

Izraeliečiai vasarą geria arbūzų sultis – grynas arba sumaišytas su kitų šviežių vaisių sultimis.

Kartais per sietelį perkoštas sultis jie užšaldo ledų formelėse ir tokiais arbūzinio ledo gabalėliais gardina šaltas saldžias sezoninių vaisių desertines sriubas.

Vakarėliuose ir priėmimuose šeimininkės sugalvoja įvairiausių būdų arbūzą patiekti taip, kad jis tiktų valgyti pirštais.

Jos vaisių supjausto taisyklingais kubeliais, kuriuose aštriu šaukštu išskobia įdubimą, ir į tą įdubimą priberia sutrupinto fetos sūrio.

Ant kiekvieno tokio kubelio viršaus deda po kaparėlį ir puošia šviežių bazilikų arba mėtų lapeliais bei pašlaksto alyvuogių aliejumi.

Sunku pasakyti, ar tai užkandis, ar desertas? Bet kuriuo atveju užklupus karščiams tai nepamainomas patiekalas!

Ir taip lengvi Viduržemio jūros regiono patiekalai vasarą virsta dar lengvesniais: įvairiose salotose daržoves keičia arbūzas.

Arbūzo salotos su fetos sūriu, alyvuogėmis ir medumi

Reikės:

Saujos gražgarsčių

didelio gabalo raudono saldaus arbūzo minkštimo, supjaustyto vidutinio dydžio kubeliais

fetos sūrio

juodųjų alyvuogių

nedidelio raudonojo svogūno, supjaustyto plonomis juostelėmis

saujelės šviežių bazilikų lapelių

saujelės sausoje keptuvėje paskrudintų moliūgų sėklų

šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Užpilui reikės:

1 labai smulkiai sukapotos česnako skiltelės

2 šaukštų skysto medaus

3 šaukštų citrinų sulčių

4–5 šaukštų alyvuogių aliejaus

druskos, pipirų.

Ant lėkštės dugno išdėliokite gražgarstes, ant viršaus dėkite arbūzo gabalėlius, fetos sūrį, svogūno juosteles, apibarstykite alyvuogėmis ir skrudintomis moliūgų sėklomis. Viską apšlakstykite užpilu ir papuoškite bazilikų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.