Greitas maistas ir mikrobangų krosnelėse šildomi maisto produktai gali skatinti tokių ligų kaip skorbuto ir rachito vystymąsi.
Akivaizdu, kad prastas maitinimasis skatina tukimą. Daktaras Markas Templas teigia, jog žmonija išgyvena „didžiąją tragediją“, kuomet valgymo įpročiai ir maisto kokybė yra kur kas prastesni negu buvo karo metais.
Tyrimai rodo, jog 10 procentų pirmokų yra nutukę.
Britų visuomeninės sveikatos komiteto vadovas M. Templas teigia: „Nutukimas yra viena iš opiausių šiuolaikinės visuomenės sveikatos problemų ir šią problemą reikia kuo greičiau spręsti“.
Medicinos mokslų specialistai pažymi, jog žmonių priklausomybė nuo greito maisto skatina įvairių, karo metais dominavusių, ligų vystymąsi.
Vaikų sveikatos ekspertai teigia, jog praėjusiais metais sergamumas rachitu išaugo ketvirtadaliu, nes vaikų mityboje ženkliai trūko vitamino D.
2008 metų tyrimų duomenimis, vietinėse gydymo įstaigose 94 vaikai buvo gydomi nuo skorbuto. Teigiama, kad kai kurių ligoniukų mitybos racionas buvo toks pats kaip ir prieš šimtą metų. Skirtumas tik tas, kad šiuo metu žmonės gali patys pasirinkti tai, ką jie nori dėti į skrandį.
Specialistai teigia, jog būtent dėl kalcio ir vitamino D, esančio žuvyje ir kiaušiniuose, stokos vaikų kaulai yra silpni ir gali neteisingai išsivystyti. Visos šios neigiamos sąlygos skatina rachito vystymąsi. Tuo tarpu dėl vitamino C, kuris labai svarbus kolageno gamyboje, stokos susilpnėja raumenys ir jaučiamas sąnarių skausmas. Vitamino C pats žmogaus organizmas negamina, tad šio vitamino galime gauti tik su maistu.
Parengė Jurgita Linkevičiūtė