Kaip atskirti gerą medų nuo prasto?

Natūralių pievų - vis mažiau

Geras medus yra toks, kurio sudėtyje mažiau nektaro, surinkto iš kultūrinių augalų žiedų.<br>V. Ščiavinskas
Geras medus yra toks, kurio sudėtyje mažiau nektaro, surinkto iš kultūrinių augalų žiedų.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jul 13, 2013, 6:15 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:59 AM

Baltas, geltonas, tamsus - įvairių spalvų gali būti medus. Lazdijų turizmo informacijos centre neseniai surengęs medaus degustaciją bitininkas Juozas Petrauskas neslėpė, kad šiemet šio gardumyno nepritrūks.

Šis vyras jau 17 metų kopinėja medų. Šią vasarą iš vieno avilio liepžiedžių medaus jam pavyko išsukti gerokai daugiau nei pernai. Bėda tik ta, kad pavasarinio medaus nėra daug, nes susivėlino gamta. „Šį pavasarį viskas greitai pražydo ir per trumpą laiką nubyrėjo. Bitės nebuvo išauginusios šeimų, kad galėtų greitai surinkti tiek pavasarinio nektaro“, - aiškino J.Petrauskas.

Natūralių pievų - vis mažiau

Gerą medų bitininkas atpažįsta iš kvapo, skonio, spalvos.

Lazdijų krašte, ypač arčiau pasienio, retai sutiksi kokį stambų ūkininką, čia plyti daug nedirbamos žemės, todėl bitės suneša medaus, pasižyminčio unikaliomis savybėmis.

Toks medus būna surinktas iš įvairiausių augalų, vaistažolių, augančių ne tik pievose, bet ir miškuose, pelkėse. O nešienautose pievose bitėms būna daugiau darbo.

J.Petrausko nuomone, geras medus yra toks, kurio sudėtyje mažiau nektaro, surinkto iš kultūrinių augalų žiedų. Tokio medaus įmanoma rasti tik atokiose vietovėse.

Iš nedirbamų laukų surinktas medus būna įvairesnės sudėties, jame daugiau vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Tuo tarpu kultūriniai augalai dažnai purškiami nuo kenkėjų, piktžolių.

Medus ilgai negenda

- Ar įmanoma medaus kokybę nustatyti iš jo klampumo? Kai kas mano, kad grynas medus turi kristalizuotis ir sukietėti. Jei taip neįvyksta, įtariama, kad medus skiestas. Ar taip gali būti? - paklausiau bitininko J.Petrausko.

- Nebūtinai, akacijų medus nesicukruoja, bet būna grynas. Šaltalankių, vandens lelijų, kurios dar vadinamos luknėmis, medus irgi skystas. Skystas medus būna taip pat iš gudobelių žiedų.

Namuose turiu tokio medaus, kuris ant dugno kristalizuojasi, o jo paviršius vis tiek skystas. Manau, taip atsitiko dėl to, kad bitės rinko nektarą iš gudobelių žiedų.

Turiu taip pat draugą, kuris namuose saugo medų nuo dukters vestuvių, praėjo ketveri metai, o medus nestingsta, ir tiek.

Tai nereiškia, kad medus yra prastos kokybės, tai įmanoma nustatyti tik specialiais tyrimais. Medus turi konservuojančių savybių, todėl ilgai negenda.

- Nuo ko priklauso medaus spalva?

- Medus gali būti labai šviesus, jei jame daug kaštonų ir klevų žiedų nektaro, o spygliuočių medus būna tamsesnis. Pavyzdžiui, baltųjų dobilų žiedadulkės yra rudos, pienių - ryškiai geltonos, liepų ir aviečių - baltos, klevų ir ąžuolų - gelsvai žalios, rapsų - balkšvos.

Patarčiau ragauti kuo įvairesnio medaus. Jei žmogus nusiperka pas bitininką didelį kiekį medaus, pavyzdžiui, 3 litrus, vadinasi, toks medus bus vieno sukimo, iš tos pačios vietovės, jo sudėtis bus ta pati.

O žmogaus organizmui reikia kuo įvairesnių medžiagų, todėl patarčiau pirkti medų iš įvairių vietovių, nedideliais kiekiais ir skirtingu metų laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.