Kuo organizmui naudingi lietuviški vaisiai?

Dėl itin įtempto gyvenimo ritmo nuovargis ir netgi išsekimas tampa įprastu dalyku. Jau senai mokslininkų ir mitybos specialistų įrodyta, jog tinkama mityba gali aprūpinti organizmą reikiamu energijos kiekiu. Taip pat mitybos racione neturėtų trūkti vitaminų bei mineralinių medžiagų, kurių pagrindinis šaltinis – uogos, vaisiai ir daržovės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2013, 9:29 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:52 AM

Anksčiau naujienų portalas lrytas.lt rašė apie uogų gerąsias savybes, o dabar siūlo pasidomėti, kaip mūsų organizmus veikia Lietuvoje augantys vaisiai.

Obuoliai

Liaudies medicinoje obuoliai seniai vartojami gydant inkstų ligas. Šie vaisiai užkerta kelią šlapimo rūgščių susidarymui, turi šlapinimąsi skatinančių savybių. Todėl, turint inkstų funkcionavimo problemų, patariama per dieną suvalgyti tris saldžius obuolius.

Obuoliuose yra daugiau nei 300 biologiškai aktyvių medžiagų. Vienas obuolys turi 20 miligramų vitamino C ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų – visa tai prilygsta 1500 miligramų sintetinio vitamino C poveikiui.

Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, suteikiančių sotumo pojūtį, todėl obuoliai laikomi dietiniu produktu. Juose taip pat gausu pektino, kuris gali pagelbėti esant cukraus kiekio padidėjimui kraujyje.

Be to, obuoliai mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda esant vidurių užkietėjimui.

Kriaušės

Kriaušės gerina širdies ir kraujagyslių, gaubtinės žarnos veiklą. Jos ne tik padeda išvengti vidurių užkietėjimo, bet ir užtikrina tuštinimosi reguliarumą. Be to, kriaušės gali sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, padėti sumažinti aukštą kraujo spaudimą, atsikratyti karščiavimo.   Šviežios kriaušės yra natūralus ir greitas energijos šaltinis, susidedantis iš fruktozės, gliukozės ir angliavandenių. Kriaušės – vitaminų C, E ir K šaltinis. Taip pat jose yra B komplekso vitaminų, nedideli kiekiai fosforo ir jodo.

Dideli vitamino C ir vario kiekiai veikia kaip antioksidantai, apsaugantys ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, todėl mažėja rizika susirgti vėžiu.

Šių vaisių neturėtų aplenkti ir nėščiosios. Didelis folio rūgšties kiekis apsaugo kūdikius nuo galimų nervinių defektų.

Melionai

Nuo seno melionai laikomi gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio, žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui. Melionai greitai įsisavinami, naudingi kūnui, padeda kovoti su vandenlige ir gelta.

Gydytojai rekomenduoja valgyti melionus sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, šie vaisiai padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą.

Taip pat melionai gali padėti tapti gražesniais – dėl juose esančių B grupės vitaminų plaukai greičiau auga, būna tankesni. O šių vaisių minkštimo nuoviru šalinamos pigmentinės dėmės, strazdanos ir spuogai.

Svarainiai

Rudenį vaisius subrandinantys svarainiai itin naudingi organizmui. Jie aktyvina virškinimą ir kepenų funkciją. Be to, šie vaisiai turi daug A, B ir C vitaminų, kalcio, vario, geležies ir magnio.

Svarainiuose yra daug vitaminų C, E ir PP, B grupės vitaminų, kalcio, kalio, kobalto, fosforo, geležies, magnio, vario. Vaisių žievelėje yra eterinių aliejų, o sėklose – daug aliejaus, krakmolo.

Dar šie vaisiai stiprina imunitetą, mažina kraujavimą ir stimuliuoja kraujodaros procesus, slopina kosulį, turi antibakterinių ir antiseptinių savybių.

Slyvos

Slyvos – puikus dietinis produktas. Kasdien suvalgius po 200 g slyvų pagerėja nuotaika, savijauta, be to, netenkama kelių kilogramų svorio.

Šiuose vaisiuose yra visų, išskyrus B12, B grupės vitaminų. Vitaminas K, esantis šiuose vaisiuose, yra naudingas turintiesiems kraujagyslių problemų, o vitaminas P stiprina tiek stambiųjų arterijų, tiek smulkiųjų kapiliarų sieneles.

Taip pat slyvose gausu kalio, magnio ir fosforo, šalinančių iš organizmo natrį ir vandenį, todėl, siekiant sumažinti kraujospūdį, patartina valgyti slyvų.

Agrastai

Agrastuose yra fruktozės, gliukozės, sacharozės, pektinų, organinių rūgščių, kalio, cinko, geležies, fosforo, vario, mangano, fluoro, jodo, vitaminų (C, B1, B2, B6, F), rauginių medžiagų. Šviežiai nuskinti agrastai skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl juos patartina valgyti sergantiems inkstų, šlapimo pūslės, virškinamojo trakto, hipertonine liga, ateroskleroze, mažakraujyste.

Viena iš svarbiausių agrastų ypatybių – didelis kiekis gintaro rūgšties, kuri mažina galvos smegenų kraujagyslių spazmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.