Sausainių su džiovintais abrikosais ir peletrūnu receptas

Šis sausainių receptas idealiai tinka su putojančio vyno taure. Skirtingai nuo sausainių su migdolais, parmezanu ir rozmarinais, šie – kur kas saldesni. Tačiau ne tokie saldūs, kad galima būtų juos vadinti desertiniais. Na, o peletrūnas čia išties puikiai tinka, nes specifinis jo skonis atsiskleidžia tinkamais tonais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

2013-08-16 08:40, atnaujinta 2018-03-01 22:25

Maždaug 60 kąsnio didumo sausainių reikės:

1/2 puodelio smulkiai supjaustytų minkštų džiovintų abrikosų

2 šaukštai susmulkinto šviežio peletrūno

1/2 puodelio cukraus (aš dėjau šiek tiek mažiau, nes mano abrikosai – itin saldūs)

115 g minkšto sviesto

1 didelio kiaušinio trynys

1/3 puodelio alyvų aliejaus

3/4 šaukštelio jūros druskos

2 puodeliai miltų.

Nedideliame puodelyje smulkintus džiovintus abrikosus užpilam karštu vandeniu ir paliekame pabrinkti 10 minučių. Nusunkiame, nusausiname popieriniais rankšluosčiais.

Kitame mažame inde peletrūno lapelius sutriname su cukrumi, kad atsiskleistų aromatas. Virtuvinio platuvo pagalba (arba dideliu šaukštu) išmaišome minkštą sviestą su cukrumi, kol masė tampa kreminė. Įmaišome kiaušinio trynį, pamažu plakant supilame alyvų aliejų, ir plakame, kol masė gaunasi vientisa. Įberiame druską, miltus ir viską sumaišome. Pabaigoje įmaišome abrikosus.

Rankomis išminkome tešlą taip, kad visos sudedamosios dalys susijungtų tarpusavyje.

Tiesiame ant darbinio paviršiaus vieną lakštą pergamentinio popieriaus, ant jo dedame tešlos kamuolį ir iš viršaus pridengiame antru lakštu pergamentinio popieriaus. Kočiojame taip tarp dviejų lakštų įspraustą tešlą tol, kol ji tampa maždaug 0,5-0,7cm storio. Dedame mažiausiai valandai į šaldytuvą. Tą patį padarome su antru tešlos kamuoliu.

Kai tešla šaldytuve labai sukietėja, ištraukiam vieną jos gabalą. Nuo viršaus nulupame pergamento lakštą. Naudodami apvalią formelę (aš panaudojau šampano taurę, nes viršuje esantis skrituliukas savo dydžiu kaip tik atitiko mano norimą sausainio dydį) išpjaustome iš tešlos rutuliukus. Sausainius dedame į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Likusią tešlą vėl tarp dviejų pergamentinių popierių iškočiojame į vientisą „blyną” ir dedame atšaldyti. Tą patį kartojame su kitu tešlos rutuliu, kol viską supjaustome.

Kepame sausainius apie 20 minučių 180 C karštumo orkaitėje, pakeisdami skardas vietomis (jei kepate iškart dvi skardas) – vieną perkeliant iš apačios į viršų, kitą – iš viršaus į apačią, kol sausainiai tolygiai paruduos. Išėmus palaikome skardoje apie tris minutes, o paskui galutinai atvėsiname ant grotelių.

Pateikiame su putojančiu vynu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.