Klasikinio troškintuve kepto viščiuko receptas

Klasikinis troškintuve keptas viščiukas (4 asm.)

Klasikinio troškintuve kepto viščiuko receptas.<br>N.Degutienės nuotr.
Klasikinio troškintuve kepto viščiuko receptas.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

2013-08-19 11:47, atnaujinta 2018-03-01 21:13

Viščiukas ( apie 1,6 kg);

Saujelė šviežių čiobrelių;

2 šaukštai alyvuogių aliejaus;

20 g sviesto;

6-7 nedidelės jaunos morkos, jei jos storos – perpjautos perpus;

12 mažučių salotinių svogūnėlių;

3 pastarnokai (aš juos pakeičiau salierais), supjaustyti didelėmis riekėmis;

4-5 česnako skiltelės, nuluptos ir sutraiškytos (originaliame recepte jų nebuvo, bet česnakai puikiai tiko);

1 lauro lapas;

125 ml balto vyno;

375 ml vištienos sultinio arba vandens.

Įkaitiname orkaitę iki 200C.

Nuplautą ir nusausintą viščiuką iš viršaus ir iš vidaus įtriname druska ir pipirais. Į jo vidų sudedame čiobrelius. Maistiniu siūlu surišame kojas, kad viščiukas kepdamas išlaikytų formą.

Troškintuve ant kaitlentės (arba dujinės viryklės viršaus) įkaitiname 1 šaukštą aliejaus. Sudedame sviestą. Kai sviestas išsilydo, dedame viščiuką ir iš kiekvienos pusės gerai apskrudiname (maždaug 8 minutes).

Išimame viščiuką ir išpilame susikaupusius riebalus iš troškintuvo, nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Įpilame šaukštą aliejaus ir suberiame svogūnus, česnakus, morkas bei pastarnokus (salierus). Kepiname maišant, kol daržovės šiek tiek paruduoja (apie 5 minutes). Pabaigoje ant apkepintų daržovių uždedame viščiuką krūtinėlėmis į viršų. Užpilame vyną ir sultinį (vandenį) ir palaikome ant ugnies tol, kol skystis užverda.

Uždengiame dangčiu ir pašauname į orkaitę. Kepame 40 minučių. Tada nuimame dangtį ir kepame atidengtą dar 15-20 minučių, kol įsmeigus peilį į storiausią vietą bėga permatomos sultys.

Išimame indą iš orkaitės. Perkeliame viščiuką ir daržoves į atskirą lėkštę ir uždengiame folija, kad neatvėstų (nebent esate Izraelyje, tuomet kad neatvėstų išneškite iš namų į lauką).

Likusį troškintuve skystį kaitiname ant didelės ugnies, kol nugaruoja ir lieka maždaug stiklinė (apie 250 ml). Knygoje rekomenduoja padažą pagardinti grietinėle, bet aš šį punktą, žinoma, praleidau, ir vietoj to plaktuvu suplakiau nugaravusį padažą kartu su jame ištežusiais česnakais, ir sutirštinau šaukšteliu krakmolo, ištirpinto keliuose šaukštuose vandens. Taip pat pabaigoje dar pagardinau grūstais juodaisiais pipirais ir trupučiu kapotų svogūno laiškų.

Skaniausia pateikti su švelnia bulvių koše, iškepusį viščiuką gausiai palaistant padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.