Vartotojus klaidina maisto produktų etiketės

Akys užkliuvo už javainukų, ant kurių pakuotės užrašyta „net 30 proc. mažiau riebalų“, ar šaltos arbatos buteliuko, kurio gamintojai teigia, kad jame mažiau cukraus? Neverta aklai tikėti pigiais gamintojų triukais, kol neįsitikinote jų teisumu. Užrašas ant pakuotės skamba viliojančiai, tačiau juose riebalų, kalorijų ar cukraus gali būti dar daugiau nei įprastoje pakuotėje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-22 01:14, atnaujinta 2018-03-01 19:49

1. „Be cholesterolio“

Maistinės kilmės cholesterolis gaunamas tik iš gyvulinės kilmės produktų, tačiau šį prierašą galite rasti ir ant augalinės kilmės produktų, kuriose cholesterolio niekuomet ir nebuvo. Tai tėra gudrus triukas, dažnai apgaunantis pirkėjus. Be to, daugelis nesveiko maisto produktų neturi cholesterolio, tačiau tai dar nereiškia, kad jie nekenkia širdžiai.

2. Apgaulinga žalia pakuotė

Žalia spalva mums dažnai asocijuojasi su gamta, ekologija ir sveiku gyvenimo būdu. Ir tai padidina gamintojo galimybes parduoti savo produktą. Per vieną tyrimą paaiškėjo, kad vartotojai, išvydę saldumynus žalioje pakuotėje, manė, kad jie yra sveikesni nei tie, kurie turėjo raudoną ar baltą pakuotes, nepaisant to, kad visi produktai turėjo vienodą kalorijų kiekį.

3. „Daugiau vitaminų“

Į kai kuriuos produktus yra pridedama vitaminų A, C arba E. Tačiau mokslininkai teigia, kad toks vitaminais prisotintas maistas neturės tokių pat savybių, kaip produktai, kuriuose šių vitaminų, mineralų ir antioksidantų gausu natūraliai.

4. „Su natūraliais saldikliais“

Tai, kad etiketėje paminėtas ne cukrus, o natūralūs saldikliai, dar nereiškia, kad produkto kaloringumas dėl to sumažėja. Dažniausiai cukraus pakaitalai yra mažiau saldūs, todėl reikiamam saldumui pasiekti, jų reikia nepalyginamai daugiau. Galutinis rezultatas aiškus – vis tiek suvartojate daugiau cukraus.

5. „Pilno grūdo maisto produktas“

Taip, pilno grūdo maisto produktai išties naudingi žmogaus sveikatai, nes į juos įeina visos grūdo dalys, įskaitant sėlenas. Pilno grūdo produktuose yra skaidulų ir antioksidantų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau yra ir kita medalio pusė – Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos tyrimas atskleidė, kad tokie produktai turi daugiau kalorijų ir didesnį cukraus kiekį.

6. „Tik 100 kalorijų“

Puikus gamintojų triukas. Viename puodelyje šaltos arbatos iš tiesų gali būti 100 kalorijų, tačiau pats butelis, kurį, atrodo, galima išgerti vienu mauku, juk talpina gerokai daugiau skysčių nei 1 puodelis. 1 butelyje tokių puodelių gali būti 4 ir daugiau, tad neapsigaukite – iš karto išmaukę 1 litro butelį gausite net 400 kalorijų.

7. „Organiškas“

Ne mažiau nei 70 proc. sudedamųjų dalių turi būti organiškos, kad ant pakuotės galėtų atsirasti prierašas „su organiškais ingredientais“. Tačiau tai, kad produktas yra organiškas, dar nereiškia, kad jame mažai kalorijų. Kornelio universiteto tyrimas atskleidė, kad žmonės manė, jog organiški užkandžiai turi iki 24 proc. mažiau kalorijų ir juose yra didesnis kiekis maistingųjų medžiagų. Tiesa ta, kad organiški užkandžiai neretai turi gerokai didesnį kalorijų kiekį.

8. „Net 30 proc. mažiau riebalų“

Skamba išties viliojančiai, tiesa? Pasirodo, gamintojas iš tikrųjų sumažina riebalų kiekį, tačiau kartu pakeičia jį kažkuo kitu, pavyzdžiui, cukrumi. Tai išlaiko produkto skonį. Įdomu ir tai, kad ingredientai, kurie yra pridedami vietoj riebalų, dažniausiai, yra labiau apdoroti ir menkai naudingi sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.