Kulinaras R.Bolgovas įsitikinęs: gardžiausi patiekalai - iš aistros (vištų sparnelių receptas)

Vertingiausia pamoka gero maisto gerbėjui – iš arti pamatyti, kaip gamina virtuvės virtuozas, ir išgirsti tokių patarimų, kokių nerasi knygose. Tad sužinojęs, kad žinomas kulinaras Ruslanas Bolgovas (36 m.) rengia draugams vaišes, „Stilius” irgi nuskubėjo į vakarėlį.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Aug 28, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:55 PM

Praėjusią savaitę Ruslanas spontaniškai bičiulius pakvietė į vasariškų patiekalų degustaciją gero draugo baleto šokėjo Nerijaus Juškos namo kieme.

Čia susirinko ir Ruslano bičiulės pramogų pasaulio atstovės, verslininkės Kristina Kaikarienė, Jurga Anusauskienė ir Aida Januškevičienė.

Kol vieni aptarinėjo reikalus ir planavo renginius, kuriuose šoks ir N.Juška, Ruslanas bičiuliams gamino užkandžius. Virtuvėje meistras užtruko vos pusvalandį, mat gaminti lauke ir bendrauti su svečiais jam patiko labiau nei karštą dieną plušėti viduje.

Virtuvės meistrui netrūko pagalbininkų: Nerijus prižiūrėjo kepančią vištieną, Kristina stalus papuošė iš sode rastų slyvų, gėlių ir įvairių vaisių padarytomis dekoracijomis.

Ruslanas įsitikinęs, kad gaminti maistą turėtų vyrai, o ne dailiosios lyties atstovės.

„Labai myliu moteris, todėl ir leidžiu joms negaminti. Gaminimas – tikrai sunkus darbas. Viską supjaustyti, paruošti reikia ne tik laiko, bet ir ištvermės. Ką jau kalbėti apie moterų manikiūrą!

Mielos moterys, saugodamos manikiūrą gero maisto nepagaminsite!” – tikino R.Bolgovas.

Ruslanui pritarė ir A.Januškevičienė. Jai kur kas smagiau, kai gardų maistą lėkštėje jai atneša vyras, o ne moteris. O ką jau kalbėti apie R.Bolgovo gaminamų patiekalų skonį! Lieka tik mėgautis.

Draugei prieštarauti ėmė K.Kaikarienė. Juk ji taip pat dažnai savo patiekalais pamalonina bičiulę!

„Man maisto gaminimas – atsipalaidavimas ir kūryba, todėl aš čia nematau nieko sudėtinga. Sekioju ir paskui Ruslaną, žiūriu, stengiuosi išgauti kokių negirdėtų receptų”, – sakė Kristina.

Virtuvės meistras negailėjo draugams ir patarimų – žuvį kepsninėje geriau kepti folijoje, tada neišbėga jos sultys. O geriausias padažo plakiklis gamtoje – paprastas stiklainis.

Virtuvės virtuozui nesvarbu, kur gaminti – viduje ar lauke. Jam kur kas svarbiau, kam gamina ir kokia įranga jo laukia – kepsninė, keptuvė ar puodas. Tačiau net ir nenutuokdamas, kokius indus turės, jis nepatiria streso – improvizuoja.

Ruslanas niekada negamina per prievartą. Jei iš lovos išlipo ne ta koja ar užpuolė liūdesys, jis palaukia, kol neigiamos emocijos išgaruos, ir tik tada rišasi virėjo prijuostę.

„Gyvenu tol, kol gamindamas jaučiu skonio orgazmą. Pagrindiniai gero patiekalo produktai – malonumas gaminti ir meilė.

Turiu jausti polėkį kurdamas. Reikia mokėti ir nebijoti stebėtis, stebinti kitus”, – kalbėjo R.Bolgovas.

Jo tikslas kuriant patiekalą – kaskart atrasti naują skonį ir juo pasidalyti su kitais. Juk valgyti gerą maistą – vienas didžiausių malonumų. Svarbiausia žinoti, kokie produktai ar prieskoniai dera tarpusavyje, o kokie – ne.

Štai Kristinos paklaustas, kodėl į sviestą jis nepridėjo ir mėtų, Ruslanas pareiškė, kad krapai, kurių jis įdėjo, nedera su mėtomis. Mat abi prieskoninės žolelės yra itin stipraus skonio.

Susirinkę bičiuliai gyrė R.Bolgovo užkandį – ančiuviais, krapais, kaparėliais, česnakais, citrinų žievelėmis ir druska bei pipirais pagardintą sviestą, užteptą ant įvairių grūdų ir dribsnių naminės duonos.

Vėliau svečiai mėgavosi kepsninėje keptu vištų sparnelių petelių patiekalu „Tulpės”. Įvairių šviežių daržovių salotas virtuvės meistras pagardino avietėmis, mėlynėmis, melionu ir apelsinų bei citrinų sulčių padažu.

„Jei medų dedate į salotas, rinkitės natūralų. Tačiau jei pamarinuotą mėsą kepate, geriau tiks dirbtinis medus”, – patarė R.Bolgovas.

Keptas daržoves – skirtingų spalvų papriką ir pjaustytas cukinijas Ruslanas marinavo su baltuoju balzaminiu actu, alyvuogių aliejumi, cukrumi, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis.

Deserto svečiai ragavo sviestu ir cukrumi karamelizuoto moliūgo, pakepinto su abrikosais ir pagardinto šviežiomis avietėmis. Patiekalą kulinaras papuošė šviežiais bazilikais.

„Moliūgas Pelenei džiaugsmą teikė tik iki vidurnakčio! O mums moliūgas skonio džiaugsmą gali teikti ir po dvyliktos valandos. Viskas priklauso nuo to, kaip tu su tuo moliūgu elgiesi”, – juokėsi virtuvės žinovas.

Patiekalas „Tulpės”

Kilogramui vištienos sparnelių mėsingųjų dalelių reikia marinato, paruošto iš:

pirktinio bruknių ir pipirų padažo

2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių

1 šaukšto kuminų sėklų

4 šaukštų šviesaus sūraus sojų padažo

1 šaukšto dirbtinio medaus4 šaukštų alyvuogių aliejaus

6 skiltelių smulkinto česnako

arbatinio šaukštelio druskos

Viską išmaišę ir užpylę ant sparnelių petelių laikykite šaldytuve mažiausiai valandą. Geriausia sparnelius palikti marinuoti per naktį.

Prieš kepdami marinuotą mėsą kepsninėje bent valandą palaikykite kambario temperatūroje – nekepkite ką tik išimtos iš šaldytuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.