Patarimai, kaip tapti tikru vyno ekspertu

Kad taptumėte vyno ekspertu, neužteks tik retkarčiais pakilnoti vyno taurę kitą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2013, 9:47 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:46 PM

Turite žinoti visą žodynėlį – kilmė, aromatas, taninai – jau nekalbant apie tai, kad privalote mokėti taisyklingai laikyti taurę, atskirti skonius ir, žinoma, nutuokti, kada gerti šį nuostabų gėrimą.

Laimei, Londone įsikūrusi bendrovė „Detadial“ sukūrė iliustracijas, kurios pagelbės visiems vyno mėgėjams. (Žiūrėti nuotr.)

Iš pradžių apžiūrėkime butelį. Etiketės viršuje puikuosis gamintojo kompanijos pavadinimas, toliau – vyno rūšis. Žemiau pamatysite nurodytą pagaminimo vietovę ir vynuogių veislę, metus. Alkoholio koncentracija ir tūris bus nurodyti etiketės apačioje.

Skirtingi vynai turėtų būti patiekiami skirtingoje temperatūroje. Raudonasis vynas turėtų būti laikomas kambario temperatūroje, siekiančioje 20–25 laipsnius Celsijaus, o rožiniam vynui reikalinga vėsesnė temperatūra – 7–13 laipsnių. Baltasis ir putojantis vynai turi būti laikomi šaltai – juos reikia laikyti šaldytuve, kad temperatūra nepakiltų aukščiau 5 laipsnių šilumos. Juk ne veltui kibirėliai su ledu yra nuolatiniai putojančio vyno palydovai.

Skirtingų rūšių vynams reikalingos skirtingos taurės. Žinoma, visų rūšių vyno taurių namuose jums tikrai neprireiks, tačiau rinkdamiesi taures visuomet atsižvelkite į tai, kokį vyną mėgstate ir kokiose taurėse jis tradiciškai pateikiamas. Pravartu turėti ir aukštų, siaurų taurių, dažniausiai tulpės žiedo formos su aukštu koteliu, – jos tinkamos putojančiam vynui. Taip pat didelių taurių, skirtų raudonajam vynui.

Tikras vyno ekspertas taurę laiko tik už kotelio. Nelaikykite taurės už viršutinės jos dalies, kadangi rankų šiluma gali sumenkinti atšaldyto vyno skonio savybes. O ir pirštų atspaudai, likę ant taurės, atrodys ne itin žaviai.

Norėdami išlaisvinti subtilų vyno aromatą lengvai pasukite savo riešą, kad vynas imtų sūkuriuoti po taurę.

Vynai būna ne tik raudoni, rožiniai arba balti. Tiesą pasakius, atspalvis nurodo vyno amžių ir rūšį.

Jeigu vynas atrodo drumzlinas, greičiausiai, su juo kažkas negerai. Paprašykite kitos taurės arba tiesiog negailėdami išpilkite vyną lauk.

Alkoholio koncentracija vynuose svyruoja nuo 11 iki 14 procentų. Šviesaus atspalvio vynai dažniausiai turi ir mažesnį alkoholio kiekį, o štai tamsesni apsvaigins šiek tiek labiau. Nepamirškite šviesių vynų išgerti nepraėjus 3 dienoms nuo butelio atkimšimo, o štai tamsūs puikaus skonio nepraras net iki 10-ties dienų.

Tikram vyno ekspertui svarbu žinoti ir vynų aromatus. Saldus, vaisių-uogų, dvelkiantis prieskoniais, žolelėmis, kvepiantis gėlėmis – dažniausiai pasitaikantys ryškūs vynų aromatai.

Vynuogių žievelėse sukaupti taninai – vieni iš painiausių komponentų, kai kalba pakrypsta apie raudonąjį vyną. Būtent dėl taninų vynas būna sausas. Jie taip pat suteikia vynui tam tikrą tekstūrą – švelnią, sutraukiančią, šiurkščią.

Aukščiausio lygio vyno ekspertai vartoja ir terminą „terroir“. Jis suprantamas kaip mikroklimato, dirvožemio ir senų vynmedžių įtakos visuma, daranti įtaką dar tik augančioms vynuogėms. „Terroir“ nulemia vynuogių skonį – štai dėl to kiekviena vyno rūšis turi unikalų skonį ir aromatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?