Sveika mityba: mitai ir tiesa

Dažnai girdime, jog bet kokiu metų laiku yra sveika valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, nevartoti baltojo cukraus ir vengti rytinio kavos puodelio. Apstu brukamos informacijos ir begalės pamokančių straipsnių, tačiau darosi vis sunkiau atsirinkti, kas naudinga ir kas mus žaloja. Kartais tikime seniai sukurtais mitais, pamiršdami domėtis specialistų įrodytais faktais.

Retkarčiais verta pasidomėti, kokie produktai yra tokie pat skanūs, tačiau mažiau kenksmingi.<br>123rf nuotr.
Retkarčiais verta pasidomėti, kokie produktai yra tokie pat skanūs, tačiau mažiau kenksmingi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

www.europlius.com

Sep 11, 2013, 12:46 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:09 AM

Pateikiame vienus populiariausių mitų apie sveiką mitybą.

Norint sulieknėti reiktų rinktis vaisius. Kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui vynuogėse, yra ypač daug cukraus. Tad jei vakare sūrio užkandžius pakeisdami keke uogų, manote, kad elgiatės teisingai – jūs klystate – gautas cukraus kiekis pakenks labiau nei taip trokštama traškučių pakuotė. Mokslininkai įrodė, kad atsisakydami vieno šaukštelio cukraus per dieną, per metus numestumėte vos pusę kilogramo svorio. Tuo tarpu gerokai sumažinus netinkamų vaisių kiekį, per metus galima numesti iki dešimties kilogramų.

Rudas cukrus sveikesnis už baltąjį. Rudasis cukrus sudėtimi visiškai nesiskiria nuo baltojo, tačiau yra šiek tiek mažiau išvalytas. Spalva išgaunama tiesiog baltojo runkelių cukraus kristalus padengiant rudos spalvos dažikliu arba plonyčiu žaliavinės cukraus melasos sluoksniu.

Rudi kiaušiniai yra sveikesni nei balti. Kiaušinio lukšto spalva neturi jokios įtakos kiaušinio kokybei, skoniui, lukšto storiui ar maistinei vertei. Lukšto spalva priklauso tik nuo vištų veislės. Jei vis tik esate pasiryžę mokėti didesnę kainą, dietologai pataria rinktis laisvėje augintų vištų kiaušinius ar tuos, kuriuose yra omega 3 rūgščių.

Riešutuose daug kalorijų ir riebalų. Paskutiniai mokslininkų duomenys įrodo priešingai - riešutuose esantys riebalai padeda net kelias valandas išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje- tada kūnas degina kalorijas iš riebalų atsargų. Riešutuose esantys magnis ir cinkas irgi padeda numalšinti saldumynų poreikį. Ekspertai tikina, jog valgant riešutus greičiau nugalėsite alkį ir sotumo jausmas išliks ilgiau. Riešutuose esančios maistingos medžiagos padės sureguliuoti cukraus poreikį, esantys vitaminai suteiks daugiau energijos bei leis džiaugtis švytinčia oda, o esantys antioksidantai saugos nuo vėžio. Svarbu tinkamai pasirinkti kokius riešutus valgyti, ir, žinoma, kokiu paros metu. Pavyzdžiui, nors pistacijose yra daug kalorijų ir riebalų, bet svoriui visiškai nekenkia. Jos turi gerokai mažiau riebalų nei migdolai, lazdyno ar graikiniai riešutai, o esantys baltymai suteikia greitą sotumo jausmą.

Švieži vaisiai ir daržovės sveikiau nei šaldyti. Sveikos gyvensenos specialistai pataria visuomet rinktis sezoninius vaisius bei daržoves ir šaldytus pirkti tik esant būtinybei. Tačiau rinkdamiesi šviežias uogas žiemos viduryje, nesitikėkite gauti vitaminų dozę- anaiptol, dėl padidinto trąšų kiekio ir laikymo sąlygų jos gali labiau pakenkti. Tuo tarpu šaldymui ruošiamos daržovės bei vaisiai pakuojami sezono metu, kuomet yra labiausiai sunokę.

Geriausias – alyvuogių aliejus. Naudingomis sveikatai savybėmis alyvuogių aliejus gerokai pranoksta kitus, tačiau ne visiems žinoma, jog alyvuogių aliejaus negalima perkaitinti - naudingosios savybės išlieka jį vartojant šaltą ar šiek tiek pašildytą. Kaitinamas alyvuogių aliejus ne tik praranda naudingąsias savybes, bet ir tampa kancerogeninis (gali sukelti vėžį).

Sviestas yra sveikiau nei margarinas. Margarinas yra augalinės kilmės produktas, tad priešingai nei svieste - cholesterolio jame nėra. Tačiau margarino rūšį derėtų rinktis labai atsakingai, nes daugelyje jų yra randami hidrogenizuoti riebalai, kurie išskiriami kaip vieni pavojingiausių žmogaus organizmui (sukelia širdies, kraujagyslių ligas, didina infarkto tikimybę, sukelia alergijas). Dažniausiai vienodame margarino ir sviesto kiekyje yra toks pats kalorijų kiekis, tad ką bepasirinktumėte- margariną ar sviestą- vartokite jį saikingai.

Sultys lieknina. Dažniausiai perkamos sultys tėra koncentruotas užslėptų kalorijų kokteilis. Iš koncentrato pagamintose sultyse yra didelis kiekis cukraus, kuris ne tik tukina, bet ir sukelia dar didesnį troškulį, tad gaunamas cukraus kiekis vis didėja.

Kava kenkia sveikatai. Nors daugelis sako, jog kava sukelia priklausomybę, tačiau tai vienintelis narkotikas, negriaunantis organizmo psichinės veiklos. Priešingai- kavos gėrimas ne tik tonizuoja, gerina širdies veiklą, atmintį, bet ir ilgina gyvenimo trukmę, mažina tikimybę susirgti kepenų ciroze bei kitomis ligomis. Tiesa, nepamirškite, jog sveikiausia gerti juodą kavą ir nebalinti jos pienu- kepenys šį junginį organizme laiko net kelerius metus bei sukelia rūgimą.

Valgydami bulves sustorėsite. Absoliuti netiesa - palyginus su kitais garnyrais, bulvės tikrai neturi daugiau kalorijų nei kiti - vienoje porcijoje (maždaug 150g) bulvių tėra 105kcal., tuo tarpu tokiame pačiame kiekyje ryžių yra 165kcal. Žinoma, viskas priklausys nuo to, kokį gaminimo būdą pasirinksite- skrudintos bulvytės turi 265kcal., tuo tarpu tokiame pačiame kiekyje virtų bulvių tėra vos 103kcal.

Tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui greipfrutai, ar kopūstų sriuba degina kalorijas ir padeda liesėti. Kone kiekvienas dietologas jums pasakys, jog nėra tokių maisto produktų, kurie organizme degintų riebalus. Kofeino turintys maisto produktai trumpam pagreitins medžiagų apykaitą, tačiau jie tiesiogiai nepadeda numesti svorio.

Geriant šaltą vandenį numesite svorio. Šis mitas paremtas tuo, jog gavęs šalto maisto organizmas yra priverstas naudoti papildomas kalorijas siekiant jį sušildyti iki virškinimui būtinos temperatūros. Tai iš dalies teisingas mitas, tačiau negalioja šalto vandens gėrimui- vandens sušildymui organizmas naudoja ypač mažai kalorijų.

Ir saldžiausias mitas pabaigai - šokoladas kenkia figūrai. Skubame jus nuraminti- juodasis šokoladas ne tik aktyvina smegenų veiklą, suteikia energijos, bet ir spartina medžiagų apykaitą. Žmonės, nuolat vartojantys juodąjį šokoladą, yra aktyvesni, atsparesni stresui, o jų žarnyno mikroflora veikia geriau. Po sočių pietų ar vakarienės vis dar jaučiatės alkanas? Nebijokite rinktis kartųjį šokoladą (kuriame yra ne mažiau nei 70proc. kakavos). Toks šokoladas su kavos (ar net žaliosios arbatos) puodeliu ne tik paskatins smegenis imliau įsisavinti gaunamą medžiagą, bet ir sumažins apetitą.

Neabejotinai didelę įtaką gerai jūsų savijautai turi kasdieninė mityba. Tikriausiai nei vienas mitybos specialistas neįrodys, jog cukrus yra naudingas, tačiau suvartojamas šaukštelis per dieną jums didelio pavojaus nesukels. Tad retkarčiais verta pasidomėti, kokie produktai yra tokie pat skanūs, tačiau mažiau kenksmingi. Viliamės, jog šie faktai padės jums nors šiek tiek pakeisti ar subalansuoti savo kasdieninį mitybos racioną ir pagerinti savijautą. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.