R.Zakarevičius: „Patiekalas turi gražiai atrodyti, maloniai kvepėti ir būti skanus“ (receptas)

LNK driokstelėjo dar vieną sezono naujieną – kulinarijos šou „Skonis”. Per dviejų pirmųjų atrankos laidų filmavimą projekto teisėjams Agnei Jagelavičiūtei, Kristinai Brazauskienei, Liutaurui Čeprackui ir Romui Zakarevičiui teko paragauti net 40 patiekalų, patiektų po vieną šaukštą, rašo „Lietuvos ryto" priedas „TV antena".

Kulinarijos šou teisėjas R.Zakarevičius – reiklus ir griežtas.
Kulinarijos šou teisėjas R.Zakarevičius – reiklus ir griežtas.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Oct 21, 2013, 12:52 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:55 PM

Daugiau nei 40 metų restoranų versle dirbantis R.Zakarevičius (68 m.) kulinarų nevykėlių patiekalus gelbėjo diplomatiškai: „Ne visi jie buvo... pavykę.”

Kaip TV šou atsidūrė vienas prabangaus Lietuvos viešbučio ir restorano „Stikliai” savininkų ir įkūrėjų (kartu su Ana ir Aleksandru Ciupijais) R.Zakarevičius, iki šiol vengdavęs ne tik televizijos, bet ir viešumo? Nejaugi karalius, princus, kunigaikščius, prezidentus bei pramogų pasaulio žvaigždes priimantis verslininkas dar turi laisvo laiko?

– Kas jus prikalbino dalyvauti TV šou? – pasiteiravau R.Zakarevičiaus.

– Čia ir buvo intriga. Niekada nedalyvaudavau televizijos šou ir net neketinau to daryti. Bet kartą užsuko prodiuseris Laurynas Šeškus su režisiere Edita Kabaraite ir ėmė provokuoti: „Žinome, kad jūs vis tiek nedalyvausite, bet norime pasigirti, kokią laidą ketiname filmuoti.” Ir pradėjo pasakoti apie kulinarijos šou „Skonis”. Pasakė, kad netrukus vyks į Vokietiją pasižiūrėti, kaip filmuojama analogiška laida.

Tarstelėjau, kad jei pasiims mane kartu, tuomet pasižiūrėsiu, kaip ten viskas atrodo, ir pagalvosiu. Tai, ką pamačiau Vokietijoje, intrigavo. Pamaniau, kad būtų įdomu išbandyti kulinarijos šou teisėjo kėdę.

Juolab kad galiu būti nešališkas – visas šou vyksta aklai. Nematai nei kas ruošia valgius, nei kaip.

– Dabar, kai nufilmuotos dvi pirmosios atrankos laidos (pirmoji parodyta praėjusį sekmadienį) ir paragauta 40 patiekalų, ar nenuvylė lietuviškasis variantas?

– Yra ir įdomių, ir naujoviškų minčių, bet buvo ir tokių žmonių, kuriems nevertėtų tokiame šou rodytis. Gal jie norėjo pasirodyti prieš kameras, gal įsivaizdavo, kad viską moka ir gali. Kai kuriems galbūt nepasisekė dėl jaudulio, įtampos ar tiesiog neišlaikė nervai – juk kameros filmuoja iš visų pusių. Vis dėlto atsirado žmonių, sukūrusių vertų dėmesio patiekalų.

– Ar jus, aukštosios virtuvės meistrą ir gurmaną, kas nors nustebino?

– Nustebino neprofesionalai, paruošę tokius patiekalus, kokių niekada nebuvau ragavęs. Pavyzdžiui, keptų ėriuko sėklidžių... Ragavau ir spėliojau, kieno čia skonis – vištienos ar ypatingai paruoštos kiaulienos. Taip ir neatspėjau.

Ragavau įdomių vegetariškų patiekalų, kuriuos ruošė profesionalai. Buvo skani ant grotelių kepta žvėriena su neįprastu garnyru.

– Ar paragavote tokio patiekalo, kad norėjosi prašyti antro šaukšto?

– Meluoti nenoriu, bet galiu pasakyti, kad buvo tikrai įdomių patiekalų.

– Ar manote, kad vienu šaukštu galima atskleisti visus savo sugebėjimus ir patiekalo skonį?

– Įmanoma, bet tai lemia patirtis. Juk svarbu ne tik skonis.

– Kas turi tilpti tame viename šaukšte?

– Aš žiūriu, uostau ir ragauju. Taigi patiekalas turi gražiai atrodyti, maloniai kvepėti ir būti skanus. Juk visi žmonės pirmiausia pasižiūri, kas guli lėkštėje, pauosto ir tada ragauja. Tačiau tai nėra tikro profesionalo vertinimas.

– Ar esate griežtas vertintojas?

– Kaip kada. Vienus dalyvius palydime plojimais, kitus – santūriais komentarais. Kai kurių žmonių tikrai gaila – ėjo, dalyvavo, konsultavosi, ruošėsi. Vieni neatlaikė streso, kitiems kažkas netiksliai patarė.

– Ar šiame šou bus ir ašarų?

– Žinoma!

– Ir ne tik nuo svogūnų pjaustymo?

– Tikrai ne.

– Ar savo aukštus svečius „Stikliuose” kada nors vaišinate vieno šaukšto patiekalais?

– Ne. Tik tais atvejais, kai pagal protokolą svečiams su palydomis norisi paragauti daug įvairių patiekalų. Tuomet patiekiame miniatiūrines porcijas. Dažniausiai ruošiamas vienas pagrindinis patiekalas, o žaidimai vyksta tik su degustuojamais patiekalais.

Avokadų suktinukai su lašiša

Restorano „Stikliai” vadovas R.Zakarevičius pasiūlė lengvai paruošiamą rudenišką patiekalą – avokadų suktinukus su lašiša (galima ruošti ir su krabais arba krevetėmis).

Produktai: vienas avokadas, vienas obuolys, rūkyta lašiša (pakepinti krabai arba krevetės), keli šaukštai majonezo, pankolis arba obuolys (papuošti).

Ruošimas: dalį avokado supjaustyti plonomis juostelėmis ir iškloti ant maistinės plėvelės. Nulupti obuolį ir supjaustyti smulkiais kubeliais, susmulkinti lašišą (krabus arba krevetes), sumaišyti su likusiu trintu avokadu ir majonezu. Išmaišytas salotas dėti ant išklotų avokado juostelių ir suvynioti. Suktinį palaikyti šaldytuve porą valandų, išėmus supjaustyti norimo dydžio suktinukais.

Puošimas: galima puošti plonai pjaustytais pankoliais arba obuoliais (pjaustytus obuolius reikia pamirkyti rūgščiame vandenyje, kad nepatamsėtų).

Padažas: trinti špinatai su trupučiu pipirkrienių (vasabių).

Patarimas: jei norite, kad avokadas greičiau prinoktų, palaikykite jį krepšelyje su obuoliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.