Imbiero šaknis – puiki, organizmą „įkaitinanti“ priemonė: suaktyvina kraujotaką ir „žadina“ imunitetą. Imbieras palengvina atsikosėjimą, nuslopina gerklės skausmą.
Į arbatinuką įberkite žiupsnį sutarkuoto imbiero arba pusę arbatinio šaukštelio jo miltelių ir žaliosios arbatos. Užvirinti ir palaikyti 20 min. Į šiltą gėrimą įdėti citrinos skiltelę ir 1 arbatinį šaukštelį medaus.
Gvazdikėliai
Į gvazdikėlių pumpurų sudėtį įeina medžiagos, kurios naikina bakterijas. Dėl to šis aromatingas prieskonis laikomas gera „kovos“ priemone prieš anginą. Padeda sumažinti temperatūrą, nes pasižymi prakaitą varančiomis savybėmis.
5-6 džiovintus gvazdikėlių pumpurus įdėti į 1 stiklinę pieno ir jį užvirinti. Šiltą nuovirą reikia gerti mažais gurkšniais.
Garstyčios
Jei peršalote lauke, pagelbės garstyčių vonios. Jos ne tik sušildo, bet ir tonizuoja.
Į dubenyje įpiltą karštą, 39 laipsnių vandenį, įberti 150 gramų garstyčių miltelių. Į jį panardinkite kojas, iš viršaus apkloję pledu. Taip pasėdėkite 10-15 minučių.
Kardamonas
Padeda, kai kamuoja kosulys ir sloga. Šis aromatingas prieskonis pašalina nuovargį ir stiprina imunitetą.
Į stiklinę pieno įberti žiupsnį kardamono ir užvirinti. Šiltą gėrimą paskaninti arbatiniu šaukšteliu medaus. Gerti mažais gurkšniais prieš miegą.
Kurkuma
„Saulėtasis“ prieskonis pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Puiki gydomoji priemonė esant bronchitui: išvalo bronchus nuo gleivių ir naikina, vaizdžiai sakant, susirgimo kaltininkus.
Kurkuma „išgelbėja“ nuo „šlapio“ ir „sauso“ kosulio, sumažina gerklės skausmą sergant angina.
1 arbatinį šaukštelį kurkumos ištirpinti 1 stiklinėje vandens. Užvirinti. Atvėsinti ir išgerti.
Cinamonas
Šis prieskonis – naudinga gripo ir peršalimo profilaktikos priemonė. Aromatingosios cinamono lazdelės stiprina imunitetą, palengvina atsikosėjimą.
Sušalus, – paruošti karštą vyną. Dvi dalis raudonojo vyno sumaišyti su 1 dalimi vandens. Įdėti keletą apelsinų skiltelių, cinamono lazdelių ir gvazdikėlių – pagal skonį. Užvirinti.
Puodelis aromatingo gėrimo greitai sušildo ir pastiprina imunitetą. Raudonąjį vyną galima pakeisti vynuogių sultimis. Tuomet pasigaminsite bealkoholinį gėrimą. Profilaktikos tikslais žiupsnį malto cinamono įberti į rytinę kavą.
Beje, prieš šių aromatingųjų prieskonių vartojimą pasitarkite su gydytoju dėl galimų kontraindikacijų.
Parengė Ona Kacėnaitė