Aromatingieji prieskoniai – prieš peršalimą ir gripą

Imbieras

Peršalimą gali padėti įveikti ir tinkamai parinkti prieskoniai.<br>123rf nuotr.
Peršalimą gali padėti įveikti ir tinkamai parinkti prieskoniai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 11:09 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:18 PM

Imbiero šaknis – puiki, organizmą „įkaitinanti“ priemonė: suaktyvina kraujotaką ir „žadina“ imunitetą. Imbieras palengvina atsikosėjimą, nuslopina gerklės skausmą.

Į arbatinuką įberkite žiupsnį sutarkuoto imbiero arba pusę arbatinio šaukštelio jo miltelių ir žaliosios arbatos. Užvirinti ir palaikyti 20 min. Į šiltą gėrimą įdėti citrinos skiltelę ir 1 arbatinį šaukštelį medaus.

Gvazdikėliai

Į gvazdikėlių pumpurų sudėtį įeina medžiagos, kurios naikina bakterijas. Dėl to šis aromatingas prieskonis laikomas gera „kovos“ priemone prieš anginą. Padeda sumažinti temperatūrą, nes pasižymi prakaitą varančiomis savybėmis.

5-6 džiovintus gvazdikėlių pumpurus įdėti į 1 stiklinę pieno ir jį užvirinti. Šiltą nuovirą reikia gerti mažais gurkšniais.

Garstyčios

Jei peršalote lauke, pagelbės garstyčių vonios. Jos ne tik sušildo, bet ir tonizuoja.

Į dubenyje įpiltą karštą, 39 laipsnių vandenį, įberti 150 gramų garstyčių miltelių. Į jį panardinkite kojas, iš viršaus apkloję pledu. Taip pasėdėkite 10-15 minučių.

Kardamonas

Padeda, kai kamuoja kosulys ir sloga. Šis aromatingas prieskonis pašalina nuovargį ir stiprina imunitetą.

Į stiklinę pieno įberti žiupsnį kardamono ir užvirinti. Šiltą gėrimą paskaninti arbatiniu šaukšteliu medaus. Gerti mažais gurkšniais prieš miegą.

Kurkuma

„Saulėtasis“ prieskonis pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Puiki gydomoji priemonė esant bronchitui: išvalo bronchus nuo gleivių ir naikina, vaizdžiai sakant, susirgimo kaltininkus.

Kurkuma „išgelbėja“ nuo „šlapio“ ir „sauso“ kosulio, sumažina gerklės skausmą sergant angina.

1 arbatinį šaukštelį kurkumos ištirpinti 1 stiklinėje vandens. Užvirinti. Atvėsinti ir išgerti.

Cinamonas

Šis prieskonis – naudinga gripo ir peršalimo profilaktikos priemonė. Aromatingosios cinamono lazdelės stiprina imunitetą, palengvina atsikosėjimą.

Sušalus, – paruošti karštą vyną. Dvi dalis raudonojo vyno sumaišyti su 1 dalimi vandens. Įdėti keletą apelsinų skiltelių, cinamono lazdelių ir gvazdikėlių – pagal skonį. Užvirinti.

Puodelis aromatingo gėrimo greitai sušildo ir pastiprina imunitetą. Raudonąjį vyną galima pakeisti vynuogių sultimis. Tuomet pasigaminsite bealkoholinį gėrimą. Profilaktikos tikslais žiupsnį malto cinamono įberti į rytinę kavą.

Beje, prieš šių aromatingųjų prieskonių vartojimą pasitarkite su gydytoju dėl galimų kontraindikacijų.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.