A.Zuokienę nustebino netikėtas prezidentės dėmesys

Ar tikrai nepakeičiamų nėra? Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės Vilniaus rotušėje sumanytoja Agnė Zuokienė mano, kad yra situacijų, kai derėtų elgtis subtiliau.

Prezidentė dalyvavo Kalėdų labdaros mugės atidaryme.<br>president.lt nuotr.
Prezidentė dalyvavo Kalėdų labdaros mugės atidaryme.<br>president.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė

Nov 30, 2013, 9:43 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:49 AM

Šiandien tradicinę labdaros mugę Vilniuje turėtų atidaryti, susirinkusius dalyvius ir svečius pasveikinto prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nors nuo pat 2003-iųjų renginio globėja buvo dabar jau kadenciją baigusio šalies prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kasmet svarbiausia šalies pora apsilankydavo Rotušėje ir savo sveikinimais bei linkėjimais pradėdavo kurti džiugią atmosferą. Adamkai buvo tarsi mugės dvasia.

Šįmet dėl sveikatos problemų V. ir A.Adamkai yra išvykę į JAV, tad net ir labai norėdami negali atlikti kilnios misijos.

Anksčiau renginį ignoravo

Iki šiol Kalėdų labdaros mugei neradusi laiko, nors ir buvo kviečiama, D.Grybauskaitė šįkart šiam renginiui nutarė parodyti dėmesį.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, prezidentę pakvietė Jungtinės Karalystės ambasadoriaus Lietuvoje žmona Sarah Hunt – organizacinio mugės komiteto pirmininkė.

Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės sumanytoja Agnė Zuokienė sakė, kad apie tai buvo informuota jau suderinus prezidentės darbotvarkę.

„Bus įdomu sužinoti šalies vadovės įspūdžius.

Ši mugė sunkiai užauginta ir giliai išgyventa, todėl nėra paprasta imti ir pakeisti jį globojusį žmogų, nors sakoma, kad nepakeičiamų nėra. Bet yra situacijų, kai veiksmus derėtų itin apgalvoti.

Galbūt tai atrodo paprasta tarptautinei bendruomenei, kuri Lietuvoje pagyvena metus ar dvejus. Mums, čia gimusiems ir gyvenantiems, kyla klausimas, kur prezidentė buvo pernai ar užpernai, kai ignoravo kvietimus į mugę. Tai sąžinės reikalas.

Bet vis dėlto džiaugiamės, kad prezidentė pagaliau pamatys, kokia puiki atmosfera tvyro Rotušėje mugės metu“, – kalbėjo A.Zuokienė.

Pradžia – aukcionas

„Iš mano šalies su meile“ – taip vadinosi aukcionas, tapęs pirmosios kalėdinės labdaros mugės, sutraukiančios tūkstančius miestiečių ir surenkančios šimtus tūkstančių litų paramos ligoninėms, mokykloms, vaikų darželiams, ištakomis.

Šiandien vienuoliktą sykį vykstančią tarptautinę Kalėdų labdaros mugę rengia Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija, vienijanti Lietuvos ir užsienio moteris iš diplomatinio korpuso, verslo, visuomeninių organizacijų.

Mugės krikštamotė – sveikatinimo projekto „Nedelsk!“ sumanytoja A.Zuokienė džiaugėsi atradusi asociaciją, kuriai galėjo patikėti tokio svarbaus renginio organizavimą.

Studentavimo metais, apie 1989-uosius, tuometė Humanistinio jaunimo sąjungos narė A.Zuokienė pasinėrė ne į politizuotas jaunų žmonių akcijas, o sumanė rūpintis globos reikalingais vaikais.

Vėliau, 2001-aisiais, ji surengė pirmąjį šalyje aukcioną norėdama surinkti lėšų vienam sostinės pastatui restauruoti.

Prie kilnios misijos prisidėjo ir patirties rengiant labdaringas šventes turinčios užsienio šalių ambasados. Tarp jų – Austrijos ambasadoriaus žmona Rosemaria Schwarzinger, pasiūliusi surengti nedidelę kalėdinę labdaros mugę savo ambasadoje.

„Sujunkime mūsų iniciatyvas ir perkelkime renginius į Rotušę“, – pasiūlė tuomet A.Zuokienė Austrijos diplomato žmonai.

Lankytojų – tūkstančiai

Jau pirmąją mugę A.Zuokienė pavadino stebuklu, nes ji buvo sėkminga ir tokia liko iki šiol.

Per kelias valandas renginį aplanko apie 5000 žmonių. Savo kalėdines tradicijas ir suvenyrus bei gardumynus šįmet pristato 29 valstybių ir bendruomenių bei 5 tarptautinių mokyklų atstovai.

Dalis žmonių į mugę eina iki galo net nesuvokdami, kad jų išleisti pinigai skiriami labdarai.

Į Rotušę juos vilioja netradicinės nebrangios dovanėlės, kurių dairosi savo šeimai, artimiesiems, draugams, kolegoms.

„Visuomet mugės dalyviams patariu paruošti netradicinių, parduotuvėse neaptinkamų suvenyrų nuo trijų iki septynių litų – tai, ką žmonės labiausiai perka.

Kasmet justi, kad ambasados, kitos bendruomenės nepajėgios prigaminti tiek dovanėlių, kiek vilniečiai pasirengę jų nupirkti“, – kalbėjo A.Zuokienė.

Nors šįmet prieš mugę Vilniaus mero žmonai kilo filosofinių klausimų dėl to, kad pasikeitė prezidentės nuomonė apie mugę, aktyvi visuomenininkė džiūgauja – išsipildė jos ir R.Schwarzinger svajonė išplėsti renginį už Rotušės ribų į aikštę.

Čia su karštais gėrimais, savo šalies gardumynais įsitaisys įvairių šalių atstovai – toks kalėdinio miestelio šurmulys suteiks dar daugiau puikių emocijų mugės lankytojams ir po senamiestį besižvalgantiems sostinės svečiams.

Pinigai – geriems darbams

Kaip per vienuolika metų keitėsi mugės nuotaika ir atmosfera?

A.Zuokienė ne kartą yra sakiusi, kad stengiasi labai praktiškai organizuoti bet kokias labdaros akcijas, tad mugės sėkmės paslaptis – nebrangios, bet originalios dovanėlės.

Kai kiekvienas išeina iš renginio ne tuščiomis rankomis – nuotaika visuomet gera.

Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu paprastai surenkama apie 200 tūkstančių litų.

Už šiuos pinigus daromi konkretūs darbai – ligoninėse, mokyklose, vaikų darželiuose įrengiami keltuvai neįgaliesiems, tvarkomi laiptai, dušai, vonios, krepšinio aikštelės, perkama patalynė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas