Biržiečio virtuvėje gimsta kalėdinės eglutės iš makaronų

Biržiečiams Alfonsui ir Vidai Urbonams nereikia ilgai galvoti, ką per šias Kalėdas padovanoti savo draugams ir giminaičiams. Šie beveik į eilę rikiuojasi, prašydami A.Urbono pagaminti eglutę... iš makaronų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 9, 2013, 11:30 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:13 PM

„Nebespėju suktis“, – džiaugiasi jau beveik dvidešimt tokių originalių eglučių per pastarąjį mėnesį padaręs biržietis. Tiesa, visos jos iškart ir iškeliauja iš darbštaus vyriškio namų – kad draugų ir giminaičių namuose jau kurtų kalėdinę nuotaiką.

Kurti pastūmėjo negalia

Visą gyvenimą vairuotoju pradirbęs 62 metų A.Urbonas kelis pastaruosius metus priverstas daugiausia laiko praleisti namuose – dėl užkalkėjusių kojų arterijų vyriškiui buvo atlikta pora operacijų, jam nustatytas neįgalumas.

Nežinodamas, ko griebtis, atsiradus daug laisvo laiko, A.Urbonas susidomėjo rankdarbiais. „O ką daugiau veiksi – negi tarp šaldytuvo ir televizoriaus vaikščiosi“, – paprastai paaiškina. Todėl jis verčiau virtuvėje įsijungia radiją ar televizorių ir ima ką nors knebinėti.

Pirmiausia susidomėjo origamiu

Pirmiausia vyriškis susidomėjo origamiu – japonišku popieriaus lankstymo menu. Pamatęs pas pažįstamą iš smulkių popieriaus detalių išlankstytą gulbę, ir pats netrukus tokią išmoko pagaminti, vėliau išlankstė iš popieriaus ne vieną krepšelį ar savotišką inkilėlį, tinkantį Velykiniam stalui papuošti.

Praėjusią vasarą A.Urbonas dar patobulino savo įgūdžius Pabiržės bendruomenės organizuotuose origamio lankstymo kursuose. Todėl dabar vyriškis nesunkiai gali pagaminti ir kitokių popierinių grožybių – pavyzdžiui, dekoratyvinių rutulių iš gėlės žiedų.

Giminaitis išgąsdino kaimyną

Vėliau A.Urbonas iš popieriaus ir lipalo ėmė konstruoti įvairius indus – nuo saldaininių iki puodynėlių su dangčiais. Nudažytus panašia į molio spalva, šiuos indus sunku atskirti nuo molinių. Tuo neseniai įsitikino ir A.Urbono giminaitis, panevėžietis policijos pareigūnas.

Jis, gavęs iš nagingojo biržiečio dovanų tokią puodynę, gerokai išgąsdino į svečius atėjusį kaimyną, šį indą sviesdamas ir liepdamas gaudyti. Puolęs gaudyti, kad nesudužtų „molinis“ indas, vyriškis tik jį sučiupęs suprato buvęs apgautas – tokie indai lengvesni, nei moliniai. Pasak A.Urbono, ir numetus ant žemės, jie nedūžta.

Eglutes gamina iš „Ragelių“

Naujausias darbštaus biržiečio pomėgis – iš makaronų konstruoti šventiniam stalui puikiai tinkančias puošmenas – nedideles eglutes.

Kaip jas gaminti, A.Urbonas rado internete. Pirmoji eglutė išėjo nelabai vykusi, tačiau vėliau biržietis kaip reikiant įgudo. Dabar maždaug poros sprindžių aukščio eglutę jis pagamina per 3 valandas, tik vėliau prieš ją dekoruojant reikia palaukti maždaug pusę paros, kad dažai sudžiūtų.

Eglutės gamybai reikia iš storesnio popieriaus ar kartono pasidaryti kūgio formos pagrindą. Tuomet, nuo apačios, karštais klijais pradedami klijuoti makaronai. A.Urbonas savo rankdarbiams naudoja pigiausius makaronus „Rageliai“. Vienai eglutei pagaminti jų reikia apie 300 gramų.

Iki pat viršūnės kūgį apklijavęs makaronais, biržietis lukteli, kol klijai sustingsta ir tuomet aerozoliniais žalios arba aukso spalvos dažais visą darbelį nudažo.

Per naktį palikęs išdžiūti, kitą dieną A.Urbonas eglutę dekoruoja įvairiais karoliukais. „Kuo jų daugiau priklijuojam tuo gražiau eglutė atrodo“, – paaiškina pirmoji A.Urbono darbelius pamatanti 58 metų žmona Vida, atsakinga už vyro aprūpinimą karoliukais. Jų moteris suranda ir dėvėtų rūbų parduotuvėse, ir pas floristus, net ir namuose turėtą kalėdinę girliandą paaukojo, išardė.

Moteris sako pavydinti vyrui kantrybės, kuriant įvairius rankdarbius – ji pati tam pašaukimo neturi. Kasdien į darbą kreditų unijoje skubanti V.Urbonienė džiaugiasi, kad vienas namuose likęs sutuoktinis randa širdžiai mielos veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.