Jūrų muziejaus delfinai rengia išskirtinį Kalėdų pasirodymą

Iš Graikijos sugrįžę Lietuvos jūrų muziejaus delfinai intensyviai rengiasi naujiems susitikimams su Lietuvos publika. Po rekonstrukcijos neatpažįstamai pasikeitęs baseinas netrukus vėl virs išskirtinių pasirodymų arena. Muziejaus darbuotojai džiaugiasi, kad po kelerius metus užtrukusio remonto delfinariumas lankytojus pakvies minėdamas savo veiklos 20-metį. Prieš du dešimtmečius, gruodžio 26-ąją čia surengtas pirmasis delfinų pasirodymas.

Lietuvos jūrų muziejaus delfinai netrukus pakvies lankytojus į atnaujintą delfinariumo baseiną.<br>E.Petkutės nuotr.
Lietuvos jūrų muziejaus delfinai netrukus pakvies lankytojus į atnaujintą delfinariumo baseiną.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 10, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:45 PM

Nors į Klaipėdą sugrįžo dar ne visi šiltuose kraštuose viešėję gyvūnai, žadama, jog speciali šventinė programa bus ne mažiau įspūdinga.

Iš saulėtosios Graikijos sugrįžę delfinai vis dar pratinasi prie naujų gyvenimo sąlygų. „Gyvūnai jaučiasi neblogai, dirbame, pratinamės. Treniruotės ir užsiėmimai vyksta kasdien po 5-6 kartus, kad nebūtų nuobodu, o tuo pačiu palaikytume gerą formą ir ritmą”, - kalbėjo treneris Tomas Lebeckis.

Po rekonstrukcijos baseine plaukiojančius delfinus galima matyti ne tik iš viršaus, bet ir iš šono. Sėdint tribūnose matyti ir baseino dugnas. Tai leidžia specialiai sumontuota akrilo sienelė, padedanti sukurti tiesiog salėje tyvuliuojančio vandens efektą. Nauja vaizdo įranga leidžia tiesiai ant sienos projektuoti įspūdingus gamtos vaizdus, taip dar labiau sustiprinant harmoningo vandenų pasaulio įspūdį.

Penki pirmieji delfinai į muziejų iš Sevastopolio atkeliavo dar 1993 metais. Prie delfinariumo kūrimo ištakų buvusi dabartinė muziejaus vadovė prisiminė, kad tai buvo didžiulis įvykis.

„Tai prilygo stebuklui. Jauna valstybė gyveno pirmuosius nepriklausomybės metus, tuo laikotarpiu sustojo daugelis statybų, o štai delfinariumą, padedant visai Klaipėdai, pavyko pastatyti. Mūsų delfinariumas – vienintelis visoje rytinėje Baltijos pakrantėje ir tuo tikrai reikia didžiuotis“, - tikino

Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Delfinariumo rekonstrukcija prasidėjo 2010 metais. Delfinai buvo išgabenti į delfinariumą Graikijoje. Jau sugrįžo aštuoni delfinai. Atnaujintuose namuose viena iš patelių jau susilaukė jauniklio.

Šiuo metu baigiama tvarkyti lankytojams skirta dalis. Po visos delfinariumo rekonstrukcijos gyvūnams skirtas bendras baseinų plotas padidės tris kartus. Iki 2015 metų bus pastatytas delfinų terapijos centras, įrengtas baseinas po atviru dangumi, kuriame šiltuoju metų laiku vyks edukaciniai delfinų pasirodymai. Viso delfinariumo rekonstrukcijos kaina – 40 mln. litų, didžioji dalis finansuojama iš ES struktūrinių fondų. Šiuo metu jau investuota apie 16 mln. litų.

Pasak muziejaus direktorės O.Žalienės, rekonstravus delfinariumą jis virs patraukliu ir alternatyvų Baltijos šalyse neturinčiu turizmo traukos centru.

Pirmasis delfinų pasirodymas „Kalėdos su delfinais“ rengiamas gruodžio 21 dieną šeštadienį, 16 valandą. Renginys skirtas muziejaus gimtadieniui paminėti. Jį vesti patikėta laidų vedėjai Daivai Tamošiūnaitei, o ekspresyvią nuotaiką padės sukurti smuikininkių trio „Electric Ladies“.

Iki Naujųjų metų delfinų pasirodymai bus rengiami du kartus per dieną, išskyrus gruodžio 23, 24 ir 30 dienas. Gruodžio 25 ir 26 dienomis, 13 bei 16 valandomis rengiami pasirodymai „Kalėdos su delfinais“, kuriuose dalyvaus Kalėdų senelis.

Delfinai lauks lankytojų ir Naujųjų išvakarėse – gruodžio 31 dieną.

Šventiniai pasirodymai „Naujieji su delfinais“ vyks gruodžio 31 dieną 13 ir 16 valandomis. Bilietai į šventinio laikotarpio renginius iki sausio 12 dienos platinami www.bilietupasaulis.lt . Kitąmet delfinų pasirodymų mažės: iki sausio 12 dienos jie vyks kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį ir antradienį, 13 valandą. O nuo 12 dienos pasirodymai vyks tik šeštadienį ir sekmadienį. Muziejaus darbuotojai rekomenduoja bilietus nusipirkti internetu iš anksto. Salėje – tūkstantis vietų, tad prieš pasirodymą gali susidaryti eilės ir spūstys.

Delfinariumo lankytojų patogumui AB „Smiltynės perkėla“ parengė specialius kelto reisus tiesiai iš Šiaurinio rago į delfinariumą. Keltas išvyks likus 30 minučių iki renginio.

Delfinariumo 20-mečio šventės dalyvius gruodžio 21 dieną keltas „Nida“ perkels pirmyn ir atgal.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.