Kalėdos estiškai: nuo pirties iki susitaikymo maldos

Nors Kalėdos švenčiamos kone visame pasaulyje ir globalizacijos dėka visur skamba ta pati „Jingle Bells“, vis tik įvairios šalys turi ir tik joms būdingų, savitų tradicijų. Kuo per Kalėdas, arba Jõulud, gyvena mūsų tolėliau šiaurėje gyvenantys beveik kaimynai estai?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-11 13:43, atnaujinta 2018-02-19 21:21

Pagoniškos tradicijos

Kalėdų laikotarpis Estijoje prasideda su Advento pradžia ir trunka iki pat Trijų karalių dienos, sausio 6-osios. Tačiau svarbiausia diena yra Kalėdų išvakarės, gruodžio 24-oji. Pats žodis, reiškiantis Kalėdas, Jõulud neturi nieko bendro su krikščionybe. Jõulud – tai pagoniška šventė, skirta žiemos saulėgrįžai, arba trumpiausiai dienai ir ilgiausiai nakčiai. Tai – Saulės gimtadienis ir magiška diena, todėl ji nuo seno būdavo pašvęsta įvairiems spėjimams ir burtams, rašo kelioniumanija.lt.

Kalėdų susitaikymo malda

Estai prieš kiekvienas Kalėdas skaito susitaikymo maldą. Ši skandinaviška tradicija išliko nuo viduramžių, kai Bažnyčia stengėsi bent jau prieš svarbiausią krikščionims šventę sutaikyti besivaidijančius feodalus ir įveikti gyventojų tarpusavio nesantaiką. Originalusis maldos tekstas sudegė 1827 m. per gaisrą, tačiau buvo atkurtas. Ši susitaikymo malda skatina šventiniu laikotarpiu neskriausti ne tik žmonių, bet ir gyvūnų, būti atidesniems, globoti, atleisti, rūpintis ne tik savais, bet ir kitais, ypač senyvo amžiaus žmonėmis. Nepaklusti susitaikymo tradicijai Estijoje laikoma nuodėme.

Kalėdos neįsivaizduojamos be pirties

Kalėdos be pirties estams – ne Kalėdos. Maudynės pirtyje Kalėdų ir Naujųjų metų išvakarėse padeda išvengti ne tik ligų, bet ir pakursto aistrą šeimoje visiems ateinantiems metams. Estai tiki, kad prieš didžiąsias šventes į pirtį dera eiti nuogiems, nes tai ne tik garantuoja gerą lytinį gyvenimą, bet ir prišaukia turtą, sveikatą.

Kalėdos turi būti sočios

Tradiciškai Estijoje Kalėdos privalo būti sočios – daug valgoma ir šios dienos išvakarėse, ir per pačias Kalėdas gruodžio 25 d. Tai simbolizuoja šeimos gerovę ir sočius ateinančius metus. Per Kalėdas estai valgo kiaulieną, tradicines dešras. Nuo seno naminis alus buvo bene svarbiausias Kalėdų gėrimas.

Talino Kalėdų eglė – pirmoji pasaulyje

Estai didžiuojasi, jog pirmoji Kalėdų eglutė pasaulyje buvo papuošta būtent Taline: tai įvyko prieš daugiau nei 570 metų. Tada obuoliais, riešutais, datulėmis ir riestainiais nukabinėta eglė didžiausią džiaugsmą kėlė vaikams, šie Kalėdų dieną galėjo vaišintis eglės šakas nusvėrusiais gardumynais. Šiuo metu pagrindinė Estijos sostinės eglė stovi Rotušės aikštėje. Kalėdų eglutė šventiniu laikotarpiu tampa populiariausia pažinčių ir susitikimų vieta.

Kalėdų mugė Taline

Kalėdų laikotarpiu aplink Talino Rotušės aikštėje stovinčią eglutę tradiciškai susiburia kalėdinė mugė. Ši mugė – tai tarsi skonių, garsų ir kvapų muziejus, kuriame galima aptikti įvairių širdžiai mielų dalykėlių, tautodailininkų dirbtuvėlių ir, žinoma, karšto vyno. Akis paganyti vilioja ledo skulptūros, o savaitgaliais rengiami įvairūs šokių bei muzikiniai pasirodymai. Šventinės pramogos Estijos sostinėje tęsis ik sausio 8 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.