Atsipalaiduoti nuo kasdienybės verslininkei padeda kvapnių sausainių kepimas (receptai)

Namai kvepia cinamonu, vanile, anyžiais ir šokoladu, o ant stalo – kalėdiniai sausainiai, rankų darbo triufeliai. Šie skanėstai tampa dovanomis. Jas artimiesiems ruošianti verslininkė Edita von Grotthuss negaili laiko, sugaišto virtuvėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Dec 14, 2013, 9:45 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:03 PM

Gardu, skanu, tirpsta burnoje. Tokių pagyrų sulaukia sostinės viešbučio „Grotthuss“ restorano „La Pergola“ vadovė E.von Grotthuss, kai pavaišina svečius savo iškeptais saldumynais. Gražiai įpakuotų saldžiųjų dovanų moteris padeda ir po elge.

Verslininkė prisipažino, kad kartais Kalėdų laukimas teikia daugiau džiaugsmo nei tikroji šventė, rašo "Lietuvos rytas".

Vilnietė mėgsta minkyti tešlą, trinti ir grūsti prieskonius, plakti baltymus, tiesa, tai daro tik kartą per metus – artėjant Kalėdoms.

Ruoštis šventėms šiemet jai padėjo Šveicarijoje studijas baigusi duktė. Per penkias valandas jos abi iškepė įvairių rūšių sausainių, nulipdė triufelių iš juodojo ir baltojo šokolado.

„Nors sukaitome, pavargome, kartu su dukra smagiai leidome vakarą. Prisipažinsiu – visus metus būnu užsiėmusi, bet laukdama Kalėdų stengiuosi save stabdyti, kviečiu į pagalbą krikšto dukteris, drauges, kurių seniai nemačiau, jų vaikus“, – apie puoselėjamą tradiciją pasakojo Edita.

Tinkamiausia diena sausainiams kepti – sekmadienis. Tuomet Editos virtuvėje vos telpa talkininkai. Tiek maži, tiek dideli – visi jaučiasi reikalingi, visus apima pakili nuotaika.

Vieni mėgstamiausių Editos saldumynų – vadinamosios cinamono žvaigždės (vok. – „Zimtsterne“). Tai tradiciniai vokiški sausainiai, gardinami ne tik cinamonu, bet ir anyžių sėklomis, apelsinų žievelėmis, migdolais, džiovintomis vyšniomis ar slyvomis.

Iki XIX amžiaus Europoje tokiais kepiniais galėdavo gardžiuotis tik aukštuomenė, nes egzotiški prieskoniai, cukrus buvo prabanga.

Dabar Vokietijoje nė viena šeima neįsivaizduoja Kalėdų be gardžiųjų žvaigždučių.

„Daugelis vokiečių nusiperka jų kepyklėlėse. Lietuvoje jų nebūna. Tenka pačiai išsikepti“, – pasakojo Edita.

Cinamono žvaigždžių receptas nėra sudėtingas, bet svarbu įsigyti kokybiškų prieskonių.

Šokoladiniai triufeliai, kuriuos Edita gamina namuose, – taip pat išskirtinė dovana.

Užvirus grietinėlę reikia šiek tiek palaukti, po to įdėti šokolado. Svarbu neperkaitinti, nes tada atsiskiria riebalai, iš tokios masės kur kas sunkiau lipdyti rutuliukus.

Kad triufeliais virstų baltasis šokoladas, reikia daugiau kantrybės. Užverdama grietinėlė, spaudžiamos apelsinų sultys, jose tirpinamas šokoladas. Vėliau įpilama prancūziško apelsinų likerio – jis turėtų būti 40 laipsnių stiprumo, nes alkoholis neleidžia šokoladui sukietėti. Jei likerio būna daugiau, taip pat nėra gerai, nes triufeliai praskysta.

Baltojo šokolado triufeliai apvoliojami migdolų drožlėse.

Edita neužtrunka ir kepdama sviestinius sausainius su kardamonu. Jie būna cento monetos dydžio. Kai iškepti „pinigėliai“ atvėsta, juos galima sulipdyti patepus apelsinų džemu. Dar gardžiau puseles tepti sviestiniu kremu, bet jo reikia paruošti iš anksto.

Kepdama kalėdinius sausainius Edita naudoja ne tik tradicinius prieskonius – pavyzdžiui, žalsvą kepinių spalvą patyrusi kepėja išgauna į tešlą įbėrusi sutrintų jazminų arbatžolių.

Ne mažiau gardūs jos kepami sausainiai, apibarstyti anyžių sėklomis. Tiesa, vieniems jie primena mikstūros nuo kosulio skonį, o kitiems – šeivamedžių (lot. – Sambucus) šaknų arbatą. Šiaurės Vokietijoje, Olandijoje, Danijoje tokie anyžiniai sausainiai itin populiarūs, kaip ir saldainiai su saldymedžiais.

„Man smagu kepti sausainius – tuomet jaučiuosi sulėtinusi gyvenimo tempą. Nors darbo labai daug, taip atsipalaiduoju nuo kasdienybės“, – prisipažino Edita.

Cinamono žvaigždės, puoštos migdolų glazūra

Norint iškepti 500 gramų sausainių (apie 60 vienetų) reikės:

80 g džiovintų vyšnių arba slyvų

80 g marcipanų masės

125 g cukraus

100 g maltų lazdynų riešutų

100 g maltų migdolų

0,5 arbatinio šaukštelio cinamomo

0,5 arbatinio šaukštelio maltų anyžių

tarkuotos pusės apelsino žievelės

3 kiaušinių baltymų

valgomojo šaukšto migdolų sirupo

50 g cukraus pudros

anyžių sėklų papuošti

Slyvas ir marcipanų masę susmulkinkite, išmaišykite dubenyje su druska, cukrumi, lazdynų riešutais, migdolais, cinamonu, anyžiais, apelsino žievelėmis. Išplakite baltymus, įmaišykite į masę ir suminkykite tešlą. Įvyniokite ją į plėvelę ir 3 valandas laikykite šaltai.

Ant kepimo popieriaus pabarstykite cukraus, dėkite tešlą ir iškočiokite iki 2 cm storio, tada uždenkite tešlą kitu popieriaus lakštu ir vėl kočiokite ją iki 0,5 cm storio. Suvynioję tešlą įdėkite į šaldiklį ir laikykite valandą.

Iš šaldytos tešlos sausainių formele išspauskite žvaigždes. Pamirkius formelę karštame vandenyje mažiau kibs tešla.

140 laipsnių temperatūroje sausainius kepkite 15–20 minučių. Kai jie atvės, užtepkite glazūros. Glazūrai išplakite baltymus su druska, įpilkite migdolų sirupo, įberkite pudros. Plakite, kol masė sutirštės.

Aptepkite sausainius ir apibarstykite anyžių sėklomis.

Šokoladiniai triufeliai

Reikės:

150 ml tirštos grietinėlės

250 g karčiojo ar paprasto šokolado

3 valgomųjų šaukštų brendžio ar romo

3 valgomųjų šaukštų kakavos miltelių triufeliams apvolioti

Užvirkite grietinėlę, sudėkite šokoladą. Maišykite, kol jis ištirps, įpilkite brendžio arba romo. Atvėsusią masę laikykite šaldytuve mažiausiai valandą. Šaukšteliais formuokite rutuliukus, dėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, šaldykite dar valandą. Išsijokite pro sietelį kakavos miltelius, apvoliokite triufelius. Sudėkite triufelius į dėžutę, saugokite šaldytuve. Iki vaišių likus pusvalandžiui išimkite juos iš šaldytuvo.

Sausainiai su kardamonu

600 g sausainių (maždaug 30 vienetų) reikės:

250 g sviesto

200 g cukraus pudros

vienos citrinos žievelės

3 arbatinių šaukštelių malto kardamono

2 kiaušinių trynių

350 g miltų

Išsukite sviestą su 100 g cukraus pudros, įberkite druskos, smulkintos citrinos žievelės, kardamono. Dėkite trynius, įmaišykite miltus.

Sudėkite tešlą į konditerinį maišelį, ant kepimo popieriaus išspauskite roželių, riestainėlių ir palaikykite juos šaltai dar 30 min.

Sausainius kepkite 15 min. iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai sausainiai atvės, pamirkykite juos glazūroje. Ją paruoškite iš 100 g cukraus pudros ir kelių valgomųjų šaukštų apelsinų likerio. Puoškite cukraus perlais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.