Pagarbiausioje vietoje, dažniausiai ant šeimos stalo, pastatomas advento vainikas.
Per adventą austrai dažnai susitinka tradiciniame advento arba, kaip jie sako, kūdikėlio Jėzaus turgelyje – ten išgeria karšto gėrimo – punšo (karšto pasaldinto romo, atskiesto arbata, su citrina ir prieskoniais), grogo (pasaldinto karšto romo su citrinos sultimis), karšto vyno, arbatos, kakavos, rašo „Lietuvos rytas“.
Norintys užkąsti turgelyje gali nusipirkti dešrelių su garstyčiomis ir bandele. Arba cukruotų migdolų, kaštainių, vanilinių ragelių, kitokių sausainių bei vaisių duonos.
Gruodžio 5 dienos vakarą vokiečių ir austrų vaikai prie namų durų arba kamino padeda švariai nuvalytus batukus ir laukia šv.Mikalojaus – jis naktį batus pripildo saldumynų ir vaisių.
Kai kurias šeimas šv.Mikalojus aplanko asmeniškai – pasirodo apsivilkęs vyskupo drabužiais, su ilga balta barzda, vyskupo lazda ir nešinas auksine knyga. Jis giria vaikus ir įteikia jiems dovanų, o vaikai padainuoja arba padeklamuoja eilėraštį.
Suaugusiesiems ta proga įprasta keistis šokoladiniais Mikalojais.
Kai kuriose vietovėse šv.Mikalojų lydi Ruprechtas ir rykšte baudžia negerus vaikus. Tai – velnio įsikūnijimas.
Šv.Mikalojui išėjus vaikams leidžiama apžiūrėti dovanas. Šeima susėda valgyti sausainių ir gerti arbatos bei karšto vyno. Šeimininkės ta proga dažnai pašauna į orkaitę obuolių, įdarytų cukrumi, riešutais ir razinomis, – kepti obuoliai dažnai patiekiami su vanilės padažu.
Vaniliniai rageliai
Reikės:
280 g miltų
200 g sviesto (kambario temperatūros)
100 g riešutų (smulkintų)
80 g cukraus pudros
pakelio vanilinio cukraus (apibarstyti)
Visus ingredientus sumaišykite ir greitai suminkykite į vientisą tešlą. Suvyniokite tešlą į lipniąją plėvelę ir palikite dvi valandas.
Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Tešlą iškočiokite ir supjaustykite vienodo pločio juostelėmis, suformuokite pusmėnulio formos ragelius. Sudėliokite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepkite apie 15 minučių.
Vanilinį cukrų sumaišykite su cukraus pudra ir apibarstykite dar karštus ragelius.
Jeigu ragelius kepsite su migdolais, jie bus šviesesni, bet ir sausesni. Sultingiausi rageliai būna su graikiniais riešutais.
Sakote, recepte trūksta kiaušinių? Tradiciniai vaniliniai rageliai kepami be kiaušinių, dėl to jie yra trapūs ir tirpte tirpsta burnoje!
Šiuos ragelius tinka užgerti arbata arba šampanu.