Maltiečių sriuba - iš žinomų žmonių rankų

Akcijos globėją pavadavo meras

Renginio akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Renginio akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Dec 18, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:45 PM

Gruodžio 18 dieną (vakar) sostinės Europos aikštėje nuo vienuoliktos iki keturioliktos valandos garavo maltiečių sriuba.

Vilniečiai ir miesto svečiai vaišinosi šilta šiupinine ir aukojo pinigų vienišiems ir ligotiems senoliams. Tai buvo 23-iasis labdaringos akcijos "Maltiečių sriuba 2013" renginys. Akcija vyksta įvairiuose Lietuvos miestuose.

Akcijos globėją pavadavo meras

Ilgametis labdaros akcijos "Maltiečių sriuba" globėjas, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus šį kartą negalėjo dalyvauti gerumo renginyje ir įpilti pirmą dubenėlį sriubos.

Aktyvus šios akcijos rėmėjas V.Adamkus ne kartą yra sakęs, jog kiekvieno iš mūsų parama vienišam ir vargstančiam senoliui reiškia daugiau nei tik lėkštę sriubos – viltį ir norą gyventi.

"Šis projektas – visuomenės gerumo, atjautos ir tolerancijos įrodymas. Tik mūsų dėka maltiečiai visus metus lanko žemiau skurdo ribos gyvenančius sergančius, vienišus senelius", – yra kalbėjęs V.Adamkus.

Kadenciją baigusį prezidentą Europos aikštėje, prie maltiečių savanorių palapinės sėkmingai pavadavo Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Sostinės vadovui buvo patikėta paskelbti akcijos atidarymo pradžią. A.Zuokas sveikinimo kalboje ragino žmones dosniai aukoti.

"Noriu padėkoti Maltos ordinui, kuris jau ne vienerius metus mus suburia į gražią akciją, kai galime pagalvoti ne tik apie kalėdinį šurmulį, apie savo šeimas, bet ir apie tuos, kuriems trūksta mūsų dėmesio ir pagalbos.

Aukojimas – didžiausia dovana, kurią mes galime gauti taip pat. Tikiuosi, jog visi entuziastingai dalyvausime šiame renginyje. Juk be gerų žmonių pagalbos negalime kurti geresnio pasaulio", – kalbėjo A.Zuokas.

Po įžanginės kalbos Vilniaus miesto meras užsidėjo prijuostę ir ėmė pilstyti sriubą.

Džiaugėsi tradicijomis

Iš viso šiai akcijai buvo paruošta 600 porcijų sriubos. Buvo vaišinami ne tik dosnūs aukotojai, bet ir visi, kuriems dubenėlis sriubos žvarbią dieną, tikras išganymas.

Prie labdaringos akcijos entuziastingai prisijungė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

D.Gudzinevičiūtė sakė per mažai žinanti Maltos ordino istoriją, tačiau ją labai žavi, kad šimtametes tradicijas žmonės aktyviai puoselėja iki šiol.

"Dalinkis pats ir kada nors gal būt su tavimi bus pasidalinta", – aukoti senoliams ragino D.Gudzinevičiūtė.

Sveikino aštuoniomis kalbomis

Tuo metu kol lauke buvo sakomos kalbos ir dalinama sriuba, prekybos centre "Europa" vyko Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos moksleivių koncertas.

Koncertą vedė žinoma operos solistė Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus.

Dainininkė visus pasveikino su artėjančiomis Kalėdomis ir palinkėjo padovanoti šią šventę ne tik sau, savo šeimai, artimiesiems, bet ir tiems, kurie neturi artimųjų, o dažnai ir paprasčiausio maisto.

"Kalėdinė labdara yra gražiausia Europos šalių tradicija. Būkime europiečiais", – linkėjo N.Kazlauskaitė-Kazlaus.

Savo sveikinimo kalbą atlikėja perskaitė anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų, italų, lenkų ir rusų kalbomis.

Su mintimis apie brangų žmogų

Akcijoje dalyvavo nemažai žinomų šalies žmonių. Sriubą pilstė dainininkas Saša Song, Pekino olimpinių žaidynių vicečempionas penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas poetas ir vertėjas Vladas Braziūnas, dailininkas Jonas Varnas, ES literatūros premijos laureatė prozininkė ir dramaturgė Laura Sintija-Černiauskaitė, LRT televizijos bei portalo lrytas.lt darbuotojai.

Sportininkas E.Krungolcas norėtų, kad tokių labdaros akcijų būtų kuo mažiau arba visai nebūtų, kad visi būtų laimingi ir džiaugtųsi gyvenimu.

"Kuo daugiau šiandien bus suvalgyta sriubos, tuo daugiau alkanų žmonių bus pamaitinta", – aukoti ragino L.Sintija-Černiauskaitė.

Valgant sriubą rašytoja siūlė pagalvoti apie mylimą, brangų, gal jau mirusį ar reikalingą globos žmogų.

"Aš galvosiu apie du žmones. Apie nepažįstamą močiutę, kurią praeitą savaitę mačiau autobuse. Ji buvo vargingai apsirengusi, bet labai godžiai ir skaniai, vieną po kito čiulpė ledinukus. Buvo toks žavingas vaizdas.

Kitas žmogus apie kurį galvosiu, bus mano mirusi prosenelė, kuri dešimt metų sirgdama gulėjo lovoje, bet buvo labai šviesus ir tikintis žmogus. Šalia jos buvo labai gera", – kalbėjo L.Sintija-Čiarniauskaitė.

Rašytoja susirinkusiems aikštėje perskaitė poeto Gintaro Bleizgio eilėraštį, kurį jis parašė slaugydamas savo sunkiai sergančią mamą.

Tikisi įgyvendinti projektą

Televizijos laidų vedėja bei renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė į maltiečių labdaros renginį atsivedė pusės metų šunį Saliutą, kuris savo energingu dūkimu linksmino visus susirinkusius.

A.Grigaliūnienė į renginį atėjo turėdama kilnų tikslą. Pastaruosius kelerius metus ji intensyviai galvoja, kaip padėti visuomenei suprasti, jog į senolius reikia atkreipti dėmesį.

Agnė prisipažino, kad netolimoje ateityje su bendraminčiais tikisi įgyvendinti projektą, kuris leis senolių gyvenimą padaryti laimingesnį.

Kada tai bus ir koks tai projektas, A.Grigaliūnienė nepasakė.

"Lietuvoje yra labai gražūs žmonių kapai, o aš norėčiau, kad visi labiau mylėtume gyvuosius. Senjorai yra visuomenės dalis, kurią turime prisiminti. Lietuvoje tam tikrai daliai žmonių senatvė yra sudėtinga.

Esu mačiusi liūdnų, vienišų senolių, kurių man labai gaila. Turime mokėti dalintis, turime prisiminti tuos, kam yra sunkiau gyventi.

Likimas man lėmė nepatirti skurdo. Sriubos namuose visada buvo. Bet savo artimoje aplinkoje esu mačiusi įvairių bėdų.

Sriubos lėkštė yra labai svarbu, bet taip pat svarbu yra ir dėmesys, telefono skambutis, meilės žodžiai", – kalbėjo A.Grigaliūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.