Iš Graikijos grįžę delfinai surengs kalėdinį šou

Rytoj Klaipėdoje šventė – po trejų metų pertraukos rekonstruotame delfinariume žiūrovus vėl linksmins iš Graikijos pargabenti delfinai.

Rytoj Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume pasirodymus pradeda neseniai iš Graikijos pargabenti delfinai.<br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Rytoj Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume pasirodymus pradeda neseniai iš Graikijos pargabenti delfinai.<br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 20, 2013, 11:52 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:10 PM

Renginiu „Kalėdos su delfinais“ Lietuvos jūrų muziejus mini delfinariumo darbo dvidešimties metų sukaktį – 1993-iaisiais iš Sevastopolio į Klaipėdą buvo atskraidinti penki pirmieji delfinai, o metų pabaigoje jie prisistatė žiūrovams.

„Tai prilygo stebuklui. Mūsų valstybė gyveno pirmuosius savarankiškus metus, daugelis statybų sustojo, o delfinariumą pavyko pastatyti. Klaipėdos delfinariumas – vienintelis visoje rytinėje Baltijos pakrantėje“, – didžiuojasi Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Šou vykdavo ir Graikijoje

Šventiniame pasirodyme dalyvaus kažkada iš Sevastopolio atskraidinti delfinai – Argas, Glorija ir Gabija.

Kartu su jais žiūrovus džiugins dar penki delfinai – Tija, Baltis, Smiltė, Perlas ir vienas kol kas bevardis prieš porą mėnesių pasaulį išvydęs jauniklis.

Visi septyni suaugę delfinai trejus metus, kol delfinariumas buvo rekonstruojamas, gyveno Graikijoje ir dalyvaudavo pasirodymuose po atviru dangumi. Su delfinais pasikeisdami dirbo šeši klaipėdiečiai treneriai.

Anksčiau gyvūnus paprastai treniruodavo vyrai, o dabar – ir trys moterys.

Šventinį pasirodymą „Kalėdos su delfinais“ ves Daiva Tamošiūnaitė, o puikią nuotaiką padės kurti smuikininkių trio „Electric Ladies“.

Baseinas atnaujintas

Kol kas ne visi delfinai sugrįžo namo – Graikijoje liko šeši: Nojus, Lima, Bitė, Premija ir du jaunikliai, pasaulį išvydę emigracijoje.

Jie grįš, kai bus baigta viso delfinariumo rekonstrukcija. Tuomet baseinų plotas padidės tris kartus.

Po poros metų turėtų atverti duris delfinų terapijos centras, baseinas po atviru dangumi, kuriame šiltuoju metų laiku vyks delfinų pasirodymai.

Viso delfinariumo rekonstrukcijos kaina – 40 mln. litų. Didžioji dalis lėšų – iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Rekonstruotą pasirodymų baseiną juosia akrilo sienelės – visoje salėje susidaro tyvuliuojančio vandens vaizdas. Delfinus dabar galima stebėti ne tik iš viršaus, bet ir iš šono.

Nauja vaizdo įranga tiesiai ant sienos bus projektuojami įspūdingi gamtos vaizdai.

Laukia žiūrovų antplūdžio

Iki Naujųjų metų delfinų pasirodymai bus rengiami du kartus per dieną, išskyrus gruodžio 23, 24 ir 30 dienas. Per pačias Kalėdas juose dalyvaus ir Kalėdų Senelis. Delfinai lauks lankytojų ir paskutinę metų dieną.

Kitąmet iki sausio 12 dienos pasirodymai vyks kasdien, išskyrus pirmadienį ir antradienį. O nuo sausio 12 dienos – tik šeštadienį ir sekmadienį.

Kad žmonėms būtų patogiau pasiekti delfinariumą, pasistengė bendrovė „Smiltynės perkėla“. Likus pusvalandžiui iki pasirodymo keltai iš Šiaurinio rago nuplukdys iki pat delfinariumo.

Bilietus į šventinius renginius vertėtų nusipirkti internetu. Salėje telpa 1000 žmonių, tad nepasirūpinus iš anksto gali tekti gaišti eilėse.

Pirmasis sugrįžusių delfinų pasirodymas „Kalėdos su delfinais“. Gruodžio 21 d. 16 val. Klaipėda, Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumas.

Piktinasi renginiais

Pasirengimą šventiniams pasirodymams temdo gyvūnų teisių gynėjų protestai.

Lietuvos gyvūnų teisų apsaugos organizacija siūlo Jūrų muziejuje uždrausti delfinų pasirodymus.

Organizacijos atstovai teigia, kad 1993–2010 metais šiame muziejuje iš 21 nelaisvėje laikyto delfino nugaišo 10, iš jų 3 jaunikliai. Esą taip atsitiko dėl blogų laikymo sąlygų.

Jūrų muziejaus direktorė O.Žalienė tikina, jog delfinariumas ir buvo rekonstruojamas, kad būtų pagerintos gyvūnų laikymo sąlygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.