Lietuvių namuose gyvos eglutės užleidžia vietą dirbtinėms

Likus savaitei iki Kalėdų, įsibėgėja prekyba eglutėmis. Neatsiejamas šventės simbolis ir šiemet puoš lietuvių namus. Prekybininkai pastebi, kad tautiečių įpročiai ir skonis keičiasi – anksčiau populiariausias gyvas eglutes keičia dirbtinės. Tokį pasirinkimą esą lemia ir siekis sutaupyti, ir noras saugoti gyvąją gamtą. Užuot kasmet pirkę gyvą medelį, lietuviai mieliau renkasi plastmasinį, kuris tarnaus mažiausiai kelerius metus.

Lietuviai vis dažniau renkasi gyvas eglutes vazonuose.<br>E.Petkutės nuotr.
Lietuviai vis dažniau renkasi gyvas eglutes vazonuose.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 20, 2013, 12:21 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:08 PM

Eglučių pardavėjai tikino šiemet kainų nedidinę. Už gyvą eglutę prašoma nuo 5 iki 500 litų, už eglės šaką – nuo 50 centų iki 5 litų.

Kaip ir kasmet, pigiau Kalėdų medelį įsigyti tiesiai iš medelyno. Kretingos miškų urėdijos medelyne nuo gruodžio pradžios aktyviai prekiaujama įvairių rūšių eglėmis, pušimis ir jų šakomis. Išsirinkti ir parsivežti eglę atvyksta ir šeimos, ir savo patalpas puošiančios įmonės.

Populiariausios - vazonuose

Medelyne paprastąją arba vadinamąją baltąją eglutę galima įsigyti ir už 5 litus, ir už 200 litų, priklausomai nuo dydžio. Dygioji eglė brangesnė. Šios rūšies medelių kainos svyruoja nuo 12 iki 300 litų. Dygioji melsvaspyglė dar brangesnė – už vidutinį 1,5 metro aukščio medelį tektų sumokėti 35-45 litus.

Populiariausios, kaip ir pernai, eglutės vazonuose. Medelyno darbuotojai vos spėja medelius paruošti – žmonės juos perka labiausiai. Eglučių su šaknimis vazonuose kainos siekia nuo 10 iki 105 litų. Perkamiausios – 1,2-1,5 metro aukščio eglutės, kurių kaina – 35-65 litai.

Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas teigė, jog per sezoną vidutiniškai parduodama po 3-4 tūkst. eglučių. Pernai pardavė kiek mažiau negu užpernai, o kiek parduos šiemet, prognozuoti dar esą per anksti, nes pats pirkimo pikas dar neprasidėjo.

Daniškos gražesnės

„Maxima“ tinklo parduotuves valdančios bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė informavo, jog prekyba eglutėmis prasidėjo gruodžio antrąją savaitę, tačiau piko laukiama likus kelioms dienoms iki Kalėdų. Aktyviai perkama ir Kūčių dieną – būtent šią dieną daugelis lietuvių nuo seno laikosi tradicijos papuošti Kalėdų simbolį, o vakare po juo sudėti dovanas artimiesiems.

Didžiuosiuose prekybos centruose pirkėjai gali rinktis gyvas kirstines eglutes iš Danijos, Lenkijos ir Lietuvos medelynų, arba kiniškas bei lietuviškas dirbtines. Tačiau jau kurį laiką populiariausios iš gyvų – sidabrinės eglutės vazonuose, kurių aukštis – nuo vieno iki pusantro metro, o kaina siekia nuo 40 iki 55 litų.

„Maxima“ tinklo parduotuvėse kasmet parduodama apie 4 tūkst. gyvų eglučių, iš kurių tūkstantis – vazonuose. „Šios populiarėja kasmet – žmonės nori išsaugoti medelį iki pavasario ir pratęsti jo gyvenimą pasodinę kur nors prie namų“, - teigė R.Saulytė.

Lietuviškos kirstinės eglutės pigesnės, jų kaina svyruoja nuo 30 iki 70 litų, tačiau jos atrodo kiek kukliau nei daniškos, tad šios, nors ir brangesnės, bet perkamos labiau. Prognozuojama, jog ir šiemet daniškos įvairaus dydžio eglutės bus populiariausios.

Lietuviai ištikimi tradicijoms

Nors būtent gyvos eglutės kvapas ir natūrali šiluma daugeliui asocijuojasi su Kalėdomis, iš miško atvežti medeliai ir toliau nusileidžia dirbtinėms, iš plastmasės ir metalo pagamintoms eglutėms. Jų kasmet Lietuvoje parduodama nuo kelių iki keliasdešimt kartų daugiau nei gyvų.

Dirbtinę eglutę parduotuvėje galima įsigyti ir už 8, ir už 500 litų. Jų kainos šiemet taip pat nekito. Parduotuvėse pamažu atsiranda ir dirbtinių vainikų, šakų, kitų dekoracijų.

Prekybininkai pastebi, jog lietuviai itin ištikimi tradicijoms – tautiečiai labiausiai vertina žalios spalvos eglutes, be įmantrių puošybos elementų. Puošiama dažniausiai tradiciškai – ant šakų kabinant ryškiaspalvius blizgančius žaisliukus-burbulus, populiarėja ir iš natūralių medžiagų – šiaudų, medžio, molio, audinių pagaminti žaisliukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.