Kūčiukių receptas
Reikės:
10 g šviežių mielių arba 4 g sausų aktyvių mielių
6 šaukštai cukraus
450 g miltų
180-200 ml vandens
2 šaukštai aguonų
žiupsis druskos
2 šaukštai aliejaus
Gaminimas:
Nedideliame dubenėlyje mieles ištrinkite su cukrumi. (Jei naudojate ne šviežias, o sausas mieles, jas sumaišykite su cukrumi ir užpilkite maždaug puse stiklinės šilto vandens. Toliau – pagal receptą). Įpilkite apie 100 ml drungno vandens, įberkite 3-4 šaukštus miltų ir viską sumaišykite, kad gautųsi tyrelė. Palikite šiltai, kad pradėtų putoti.
Į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino maišymo indą suberkite likusius miltus, aguonas, druską. Supilkite suputojusį mišinį, likusį vandenį, aliejų ir viską suminkykite, kol gausis masė, nelimpanti prie rankų. Palikite šiltai porai valandų, kad tešla išaugtų.
Imkite po nedidelį gabaliuką tešlos ir kočiokite ją tarp delnų, kol gausis ilga ir plona juostelė. Ją supjaustykite mažais gabaliukais (turėkite omeny, kad mielinė tešla kepdama išsipūs, tad nepadarykite kūčiukų per didelių). Dėkite kūčiukus į kepimo skardą, ištiestą popieriumi (šiam kiekiui jums prireiks maždaug 3 skardų).
Nida Degutienė siūlo:
Man patinka traškūs, kieti kūčiukai, tad aš juos kepu 180 laipsnių orkaitėje, kol paruduoja. Jeigu norite minkštesnių, kepkite trumpiau 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.