Ką ant Kalėdų stalo dės šalies vadovai?

Prieš pat Kalėdas virtuvėje daugiausia laiko praleis Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Kalėdoms iš anksto užsimarinavo dzūkiškų baravykų. Tuo tarpu premjero Algirdo Butkevičiaus šeima metų šventes mėgsta švęsti pas savo dukros vyro tėvus, kurie savo svečius stebina skaniomis vaišėmis.

Prezidentė D.Grybauskaitė teigia, kad Kalėdos jai svarbiausia metų šventė.<br>Prezidentūros nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė teigia, kad Kalėdos jai svarbiausia metų šventė.<br>Prezidentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 24, 2013, 7:28 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:14 PM

Šalies vadovai skelbia Kalėdas švęsiantys kaip ir paprasti lietuviai – už vaišių stalo kartu su artimiausiais žmonėmis. Seimo vadovė ir prezidentė po švenčių iškart kibs į darbus. Tuo tarpu premjeras dvi savaites atostogaus. Ką darys premjeras – neskelbiama, tačiau spėjama, kad jis su žmona Jolanta sutikti Naujųjų metų išvyks į kitą šalį.

Garsėja baravykais

Pati gražiausia ir laukiamiausia metų šventė prezidentei D.Grybauskaitei yra Kalėdos. Ji jas sutinka su artimais žmonėmis ir draugais.

Vaikystėje Kalėdų papročius puoselėjo prezidentės mama. Jos tradicijų D.Grybauskaitė teigia besilaikanti iki šiol – Kūčių stalui visuomet ruošia 12 patiekalų. Kūčių vakarienę ji visada pradeda kalėdaičio laužimu, ant stalo deda lėkštę išėjusiems artimiesiems. Kalėdų dieną prezidentė artimuosius stengiasi pradžiuginti dovanomis.

Ar D.Grybauskaitė daro kokių nors ypatingų patiekalų, portalui lrytas.lt nepavyko sužinoti. Tačiau šalies vadovė visiems giriasi savo „firminiais“ marinuotais baravykais, kurie ypač tinka Kūčių vakarienei. Jų pasigamino ir šiais metais.

Gamins ir naktį

Seimo pirmininkė L.Graužinienė šventinę savaitę praleis Vilniuje ir Ukmergėje. Ji, kaip ir daugelis žmonių, darys tradicinę Kūčių vakarienę.

„Ruošiu tradicinę vakarienę - tokią pačią, kokią darydavo mama, kai dar būdavome vaikai. Kalėdos jau linksmesnė diena – visi lauks dovanų. Tai ypač didelis džiaugsmas vaikams, nes dovanos būna parinktos su meile ir šiluma“, - pasakojo Seimo vadovė.

Kalėdų dieną yra miręs L.Graužinienės tėvas, todėl jai šią dieną susipina jausmai – liūdesys ir džiaugsmas.

Seimo pirmininkė žada pati nemažai laiko praleisti virtuvėje.

„Per Kalėdas kepsime žąsį. Bus daugiau šventinių patiekalų, daugiau kepinių. Dar visko nesugalvojau, ką padarysiu. Tikrai stengsiuosi viską padaryti pati, savo rankomis, įdėdama savo meilę ir šilumą šeimai, - kalbėjo L.Graužinienė. - Geroms šeimininkėms daug laiko maisto ruošimui nereikia. Mes viską mokame, viską žinome. O jei nepakaks vakaro, gaminsiu ir naktį. Bus dar visa diena prieš šventes.“

Naujųjų metų išvakarėse Seimo pirmininkė bus Vilniuje. Ji planuoja apsilankyti Operos ir baleto teatre, o po to vakaros su draugais.

Vyks atostogauti

Šiemet prie šventinio stalo premjeras A.Butkevičius sės su dukters Indrės šeima. Namai bus pilni vaikiško krykštavimo, nes premjero anūkei Kamilei per Kalėdas jau bus vieneri metukai ir devyni mėnesiai.

Premjero žmona Janina žurnalistams yra prasitarusi, kad didžiąsias metų šventes jie mielai sutinka kartu su savo žento tėvais. Pasirodo, kad A.Butkevičius žento mama labai mėgsta gaminti ir stebinti savo svečius savo patiekalais. Todėl tikimasi, kad bent vieną Kalėdų vakarą Butkevičiai vakaros svečiuose.

„Augau katalikiškoje šeimoje. Kalėdos mums buvo didelė šventė, turbūt pati svarbiausia. O Kalėdų išvakarėse susėsdavome prie balta staltiese dengto Kūčių stalo. Stalas būdavo kuklus, bet dar ir dabar prisimenu, kaip vaikas būdamas skaičiuodavau patiekalus ant Kūčių stalo – kad tik nebūtų mažiau kaip dvylika. Kūčių dieną puošdavome tikrą eglutę, ji mums, vaikams, teikdavo tiek džiaugsmo. Kalėdinių dovanų po eglute nerasdavome, bet saldainių – visada“, - sakė premjeras.

Premjero šeimoje populiaru dovanoti praktiškas dovanas. Net ir gyvendami vieni Butkevičiai teigia ir toliau kasmet puošiantys eglutę arba jos šaką.

Po Kalėdų A.Butkevičius dvi savaites atostogaus. Tai bus jau trečios jo atostogos šiais metais. Premjero komanda nesako, kur vyks A.Butkevičius, tačiau greičiausiai 2014 m. jis sutiks užsienyje, nes bus dviese - tik su žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.