Lange degančios Chanukos žvakės išduoda sūnų skaičių namuose (receptas)

Gruodį Izraelis pasitinka ne su tviskančiomis Kalėdų girliandomis, bet su kiekvienuose namuose, gatvėse ir skveruose degančiomis Chanukos žvakėmis. Chanuka – su Kalėdomis beveik sutampanti šventė, kurios labiausiai laukia vaikai ir smaližiai. Šiemet ji prasidėjo labai anksti – lapkričio 27-ąją, o baigėsi gruodžio 5-ąją. Kitąmet Chanuka bus minima nuo gruodžio 16-osios iki 24-osios.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė

Dec 24, 2013, 3:24 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:10 PM

Žydai istoriją, kuri nutiko 165 metais prieš Kristų, vadina tikru stebuklu. Kai žydų kariai Makabiejai grįžo į Jeruzalę nugalėję sirus, Amžinajame mieste jie rado sudegintą ir išniekintą savo šventyklą.

Visi indai, kuriuose buvo laikomas ritualinei liepsnai rusenti skirtas aliejus, buvo užteršti. Buvo likęs tik vienas molinis puodas, kuriame tyvuliavo skaidrus alyvuogių aliejus – jis dar turėjo nepažeistą aukščiausio šventiko antspaudą.

Tačiau aliejaus tame inde buvo likę tik tiek, kad ugnis liepsnotų vos vieną dieną.

Žydai uždegė šventyklos žvakes ir, kaip teigiama, įvyko stebuklas: liepsna ruseno net aštuonias dienas – lygiai tiek, kiek užtruko iškuopti šventovę ir pripilti į indus švento aliejaus.

Prisimenant šią istoriją, žydų namuose aštuonias dienas iš eilės saulei nusileidus specialioje žvakidėje chanukijoje kasdien uždegama vis nauja žvakė.

Kad sukalbėtų maldą ir laiku atliktų šį ritualą, izraeliečiai trumpam sustabdo darbus, pamokas mokyklose, pasirodymus koncertų salėse ir netgi vestuvių ceremonijas.

Įdomiausia Chanukos šventę stebėti Bne Brake – didžiausiame šalyje chasidų ultraortodoksų mieste šalia Tel Avivo.

Skirtingai nuo kitų, Bne Brako gyventojai rusenančias chanukijas sustato balkonuose ir ant palangių, o ugniai įkurti, kaip ir senovėje, naudoja ne komercines vaško žvakes, o tyrą alyvuogių aliejų.

Sutemus visas Bne Brako gatves užlieja plevenančių ugnelių jūra ir iš kiekvienų namų sklindanti religinių giesmių kakofonija.

Iš to, kiek chanukijų išdėliota lange, galima spręsti, kiek berniukų auga tuose namuose: pagal chasidų tradiciją Chanukos žvakes dega tik šeimos vyrai – tėvas ir sūnūs.

Turiu prisipažinti, kad jaučiausi nedrąsiai, temstant išsiruošusi į religinių ultraortodoksų miestą.

Tačiau mano nerimas išgaravo kur kas greičiau, nei galėjau tikėtis.

Kai ant kaklo užsikabinusi fotoaparatą pasirodžiau tamsioje miesto gatvėje, pro šalį dviračiu važiuojantis religingas vyras mane visai netikėtai pakvietė užeiti į svečius.

Jau po akimirkos atsidūriau ketvirtame daugiabučio aukšte, kur grįžtančio tėvo Saulo Schulmano laukė gausi jo šeima – žmona Rhona ir septyni vaikai.

Dar du gausios šeimos vaikai sukūrė savo šeimas ir gyvena atskirai, o vienas tarnauja kariuomenėje.

Visiškai netrikdomi pašalinių akių ir spragsinčio aparato, nepažįstamieji susikaupę pradėjo Chanukos žvakės degimo ceremoniją.

Artimųjų apsuptyje sukalbėję maldą, tėvas ir berniukai uždegė Chanukos ugnį. Paskui sekė melodingos dainos ir net šokiai, kuriuos ankšto buto kambaryje pasišovė pademonstruoti du paaugliai šeimos sūnūs.

Pagal tradicijas, per visą Chanukos laikotarpį žydai valgo patiekalus, kuriuos ruošiant naudojama kuo daugiau riebalų.

Kiekvienuose namuose kas vakarą čirška aliejus ir kepami bulviniai blynai, populiariai vadinami latkėmis, – tai tradicinis Chanukos užkandis.

Tiesa, skirtingai nuo lietuvių, bulves Izraelio šeimininkės tarkuoja stambia, o ne smulkia tarka.

Pastaraisiais metais šalia įprastų bulvinių populiarėja nauji latkių receptai: kepami salierų, saldžiųjų bulvių (batatų) ir net burokėlių blynai.

Pats populiariausias Chanukos desertas – mielinės spurgos (sufganiyah), pagardintos saldžiu džemu ir gausiai pabarstytos cukraus pudra.

Izraelio kepyklos per Chanuką dirba kiaurą parą, mat padėklai ataušti nespėjusių spurgų išgraibstomi akimirksniu.

Po 10 ir daugiau vaikų auginančios ortodoksų šeimos kiekvieną šventės vakarą namo parsineša po didžiulę dėžę šviežių gardėsių, kuriais labiausiai džiaugiasi patys mažiausi.

Latkės – tradiciniai Chanukos bulviniai blynai

Reikės:

4–5 bulvių

2–3 svogūnų

1 didelio kiaušinio

1–2 šaukštų miltų

pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

druskos

šviežiai grūstų juodųjų pipirų

augalinio aliejus kepti

Bulves ir svogūnus sutarkuokite stambia tarka. Masę sudėkite į kiaurasamtį arba drobinį maišelį ir šaukštu arba rankomis išspauskite kuo daugiau daržovių sulčių.

Dubenėlyje suplakite kiaušinį, jį sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis ir svogūnais, įmaišykite miltus (jei masė labai skysta, dėkite 2 šaukštus miltų), įberkite druskos, pipirų ir viską išmaišykite.

Įkaitinkite aliejų didelėje, gilioje keptuvėje. Šaukštu dėkite paruoštos tešlos į keptuvę ir šaukšto nugarėle išlyginkite blyno paviršių. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškeptas latkes išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.

Orkaitėje kepamos bulvių ir burokėlių latkės

Reikės:

3–4 vidutinio dydžio bulvių (apie 600 g)

1 didelio burokėlio (apie 300 g)

1 raudonojo svogūno

2 didelių kiaušinių

2–3 šaukštų miltų arba džiūvėsėlių

50 g fetos sūrio

druskos, pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

Bulves ir burokėlius sutarkuokite stambia tarka ir pabarstę trupučiu druskos palikite 10–15 minučių kiaurasamtyje, kad nuvarvėtų išsiskyrusios sultys. Rankomis arba šaukštu gerai išspauskite masę, kad išbėgtų kiek galima daugiau daržovių sulčių.

Smulkiai sukapokite svogūną. Sutarkuotas daržoves sumaišykite su svogūnais, suplaktais kiaušiniais, įberkite sutrupintą fetos sūrį, miltus (džiūvėsėlius), pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, visą pagrindą ištepkite aliejumi. Šaukštu formuokite nedidelius paplotėlius, kiekvieno jų viršų patepkite aliejumi.

Įdėję į orkaitę, iškart sumažinkite karštį iki 170 laipsnių, kepkite 15–20 minučių, kol latkės gražiai apskrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.