Populiariausi Kūčių burtai

Nuo senovės per Kūčių naktį, prasidedant naujam Rėdos ratui, buvo spėjama ateitis. Kūčių burtai neva pasako, ar turtingi kitais metais būsime, ar vienišos merginos ištekės, kokie orai bus pavasarį ir vasarą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2013, 2:49 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:10 PM

Kūčių vakarą, kai visa šeima ruošiasi sėsti prie šventinio stalo, norint, kad kiti metai būtų geri ir sėkmingi, reikia į lėkštę įsidėti 12 patiekalų (po truputį) ir su ta lėkšte apeiti aplink namą, kuriame yra valgoma šventinė vakarienė, 3 ratus. Po to tuos patiekalus suvalgyti. Mūsų senoliai tikėjo, kad toks ritualas skalsina kitus metus.

Valgant arba pavalgius, dešine ranka nežiūrint reikia ištraukti iš po staltiesės vieną šiaudą. Ilgas šiaudas reiškia laimingą, ilgą gyvenimą, sulūžęs, sutrupėjęs, susirangęs, kreivas, plonas - varganą. Storas, šakotas šiaudas - turtas.

Vienas populiariausių Kūčių burtų – būrimas su žvake. Burtui prireiks indo su vandeniu ir žvakės. Uždegtą žvakę reikia laikyti palenkus, kad vaškas lašėtų į indą su vandeniu. Žvakės stenkitės nejudinti. Lašinama tol, kol ant vandens pasirodo koks nors piešinys, kuris turėtų atspindėti ateitį.

Kūčių vakarą, prieš pat einant miegoti, ant kiekvieno 10-ies lapelių reikia surašyti po vieną norą. Tris lapelius reikia palikti tuščius. Visus lapelius reikia sumaišyti ir padėti po pagalve. O Kalėdų rytą nežiūrint ištraukti 3 lapelius. Ant jų užrašyti norai turėtų išsipildyti iki kitų Kalėdų. Jei pasitaikė tuščias lapelis – noras neišsipildys.

Merginoms, norinčioms ištekėti:

Pasidarykite 12 kortelių. Ant 6 kortelių surašykite pažįstamų vaikinų vardus, ant kitų - 6 nepažįstamų vardus. Pavalgius Kūčių vakarienę geriau nekalbėti, einant miegoti sumaišyti visas 12 kortelių su vardais, pasidėkite po pagalve. Ryte vos pabudus ištraukti vieną kortelę iš po pagalvės. Toks ir turėtų būti jūsų būsimojo vyro vardas.

Kūčių vakarą reikia paimti batą, atsistoti nugara į duris ir mesti batą per petį. Jei bato nosis atsisuks į duris - tai greit ištekėsite, jei ne - negreit.

Kūčių vakarą mergina turi išeiti į kiemą ir klausytis, kurioje pusėje šunys loja. Iš kurios pusės lojimą išgirs - iš ten jaunikis bus.

Norinčios sužinoti, ar ištekės, turi pasiimti saują kūčiukų ir skaičiuoti. Jei lyginis skaičius - šiais metais susirasite mylimąjį, jei nelyginis - teks laukti kitų Kūčių.

Kaip sužinoti ar tave myli artimas žmogus? Reikės naujos žvakės. Ją uždegus reikia pakartoti mylimo žmogaus vardą 5 kartus ir žvakę užpūsti. Ją pasidėti savo kambaryje. Po savaitės vėl ją uždekite ir pažiūrėkite į veidrodį. Jai apsisuks galva, jus myli. Jei nieko nepajusite - nemyli.

Kūčių vakarą reikia atsargiai, su peiliu, nulupti obuolio žievę ratu taip, kad ji nesutrūktų. Ją reikia mesti per galvą atgal. Kaip nukritusi žievė susiraitys ant žemės, taip skaitykite pirmąją mylimojo (-osios) vardo raidę.

Kūčių vakarą reikia pasiimt indą su vandeniu ir auksinį, geriausia vestuvinį, žiedą. Atsisėdus prieš veidrodį prietemoj žiedą tris kart pamirkyti vandenyje ir žiūrėti pro vidurį. Turėtumėte pamatyti būsimą savo vyrą ar žmoną.

Kūčių vakarą į namus reikia atsinešti glėbį malkų. Jei porinis skaičius - ištekėsite ar vesite šiais metais, jei neporinis - dar metus liksite netekėjusi (nevedęs).

Norintiems sužinoti apie orus:

Jei per Kalėdas stipriai pasnigę - per Velykas žolė bus sužaliavusi.

Jei per Kalėdas miške medžiai apšarmoję, bet šiaip jau lauke nelabai šąla - vasara bus lietinga, galima tikėtis stiprių perkūnijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas