Vilniaus bažnyčiose tikinčiųjų laukia asilas ir avys

Gyvos prakartėlės tampa madingos. Šiais metais vien Vilniuje jos bus įrengtos mažiausiai dvejose bažnyčiose. Sostinės Bernardinų bažnyčioje asilas Valentinas ir trys avys lankytojų laukė jau nuo pirmadienio. Antradienio pavakare kelios avys apsigyvens ir Lazdynų bažnyčioje esančioje prakartėlėje.

Gyvoji prakartėlė sostinės Bernardinų bažnyčioje.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Gyvoji prakartėlė sostinės Bernardinų bažnyčioje.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 24, 2013, 3:52 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:10 PM

Bernardinų bažnyčios lankytojai jau ne pirmus metus glosto gyvos prakartėlės žvaigždę asilą Valentiną. Jis čia prieš Kalėdas atvyksta iš jaunųjų gamtininkų stoties Pavilnyje. Asilui kompaniją kasmet palaiko kelios baikščios iš ūkininkų paskolintos avys.

Septynerių metų asilas Valentinas yra įpratęs prie žmonių dėmesio ir fotoaparatų blyksčių, nes dažnai filmuojasi reklamose, filmuose.

Jei pakaks šieno ir nebus šalta, gyvūlėliai bažnyčioje gyvens iki Trijų Karalių šventės.

Antradienio rytą Bernardinų bažnyčioje gyvenantys gyvūlėliai jau laukė skanėstų. Nors šerti jų nepatariama, žmonės dažnai atneša morkų, obuolių, duonos. Augintinius ypač mėgsta maitinti vaikai.

Ryte bažnyčioje žmonių dar nebuvo, todėl portalo lrytas.lt žurnalistų atneštas supjaustytas morkas gyvūnai mikliai sukramsnojo. Asilui buvo taip gardu, kad jis, kai rankose nieko neliko, nulaižė delnus ir netyčia įkando į pirštą.

„Morkos jiems yra lyg desertas, tačiau pagrindinis maistas yra šienas“, - paaiškino Bernardinų bažnyčios darbuotoja. Jei šieno pakaks, asilas Valentinas ir trys avelės bažnyčioje gyvens apie dvi savaites.

Blogiausia, kad į Bernardinų bažnyčią atėję pasižiūrėti Valentino vilniečiai jį mėgina šerti šokoladu, sausainiais ar net dešra, mėsos produktais. Jų prižiūrėtojai rasdavo primėtytų aptvare. Negalima Valentino peršerti ir obuoliais.

Tradiciniai prakartėlės personažai yra Marija, Juozapas, kūdikis, asilas ir jautis, žvaigždė, karaliai ir piemenys. Su asilu Marija ir Juozapas atvyko į Betliejų.

Asilas senovėje buvo vargšų gyvulys, naudojamas turto ir skurdo kontrastui pabrėžti. Išganytojo gimimo scenoje asilas liudija išskirtinį nusižeminimą ir skurdą.

Įkurdami gyvąją prakartėlę broliai pranciškonai pasekė brolijos įkūrėjo šv.Pranciškaus pavyzdžiu. Paprotys vaizduoti Viešpaties gimimo sceną labai senas, bet būtent šv.Pranciškus buvo prakartėlės pradininkas.

Pirmąją prakartėlę su gyvais gyvūnais jis 1223 metais įkūrė Italijos Grečo mieste.

„Asilo bliovimas, avelių mekenimas prakartėlėje – labai natūralu”, – įsitikinęs gamtininkas Almantas Kulbis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.