Gydytoja pataria: „Valgydami šventinius patiekalus darykite pertraukas“

Trys šventinės dienos dažnam gali baigtis liūdnai, jei apsiribosime tik sėdėjimu prie stalo. Besaikis vaišinimasis neiškišant nosies iš namų nieko gero nežada – persivalgius ir sustreikavus virškinimui gali tekti kviesti medikus. Vilnietė šeimos gydytoja Eglė Galgauskienė patarė per šventes tarp valgių daryti nemažas pertraukas ir nepamiršti gydomųjų žolelių arbatų.

Besaikis vaišinimasis neiškišant nosies iš namų nieko gero nežada.<br>123rf nuotr.
Besaikis vaišinimasis neiškišant nosies iš namų nieko gero nežada.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Dec 25, 2013, 8:22 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:06 PM

– Kūčios ir dvi Kalėdų dienos siejamos su valgiais. Juolab per Kalėdas jau galima paragauti ir riebaus maisto: silkės su majonezu, keptos žąsies ar kalakuto, torto. Visko tiek daug. Ar suvalgius silkės patartina skanauti torto? Ar sūrūs ir saldūs produktai gali suerzinti skrandį, virškinimo sistemą? - paklausiau E.Galgauskienės. - Artėjančios gražiausios metų šventės dažnam asocijuojasi ne tik su papuošta kalėdine eglute, dovanomis, gražiu artimųjų bendravimu, bet ir neatsiejama šių švenčių dalimi – gausiomis vaišėmis.

Kasmet sau prisižadame, kad tikrai jau niekada daugiau tiek daug maisto neruošime ir jau tikrai nepersivalgysime. Tačiau – trukt už vadžių ir vėl iš pradžių. Stalas gausiai nukrautas patiekalais, jų tradiciškai turi būti dvylika ir reta šeimininkė tam „nusižengia“.

Silkė, grybų patiekalai, riešutai ir kitos gėrybės tampa tikru išbandymu mūsų skrandžiams. O ką jau kalbėti apie kalėdines vaišes, kai burnoje ištirpsta skaniausi kepsniai, gomurį kutena saldumynai, dažnai nevengiama pakelti vieną ar kitą alkoholio taurelę, saujomis suvalgoma kūčiukų (sausų ar išmirkytų aguonų piene).

Nemanau, kad valgant reikėtų laikytis griežtos patiekalų valgymo sekos. Reikėtų jausti saiką ir nepamiršti, kuo žmogus skiriasi nuo keturkojų. Jei valgysime saikingai, po nedaug paragaudami kad ir visų dvylikos patiekalų su 15-30 minučių pertrauka, tai būsime ir sotūs, ir nesulauksime nemalonių pojūčių pilve pasibaigus šventėms.

– Kokių nusiskundimų sulaukia medikai per šventes ir koks būtų svarbiausias patarimas, kad šventės būtų linksmos ir jų nereikėtų praleisti ligoninėje?

Ypač savo sveikata šiuo šventiniu periodu turėtų pasirūpinti sergantys širdies-kraujagyslių ligomis, diabetu, turintys virškinimo sistemos sutrikimų. Būtent jiems dažniausiai prireikia medikų pagalbos.

Nereiktų pamiršti ir vaikų, jų kasdieniniai valgymo įpročiai gerokai skiriasi nuo šventinių. Tad pasirūpinkime, kad mūsų mažieji būtų saugūs valgydami žuvų patiekalus, neužspringtų mėgaudamiesi kūčiukais.

Dažniausiai skundžiamasi sunkumu skrandžio srityje, pykinimu, bendru silpnumu, galvos svaigimu, pilvo pūtimu, raižymu. Šie nemalonūs pojūčiai atsiranda suvalgius, sumaišius įvairiausius maisto produktus – silkė, grybai, kūčiukai, vėliau dar tortas, kisielius ir kiti gardumynai.

Virškinimo sistema (skrandis, kepenys, kasa, tulžies pūslė) nepajėgia susidoroti su tokia valgių įvairove. Prasideda rūgimo procesas – pučia, raižo pilvą, pykina. Tokia savijauta dažnam sugadina šventinę nuotaiką.

- Kokios liaudiškos priemonės galėtų padėti sutrikus virškinimui?

Pirmiausia gerkite daug skysčių: įvairios arbatos (ramunėlių, kmynų, pipirmėčių) pagerins virškinimą, sumažins skrandžio sudirginimą. Krapų, mėtų, pankolių arbata gali sumažinti pilvo pūtimą, spazminius pilvo skausmus. Venkite gazuotų gėrimų.

Pasistenkite kitą dieną valgyti kuo mažiau ir rinkitės tik lengvai virškinamą maistą – troškintas daržoves, įvairias košes, natūralų sultinį, vaisius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.