Kiekviena eglės puošmena garsiems vilniečiams – neįkainojama

Kaip žaliaskares puošia garsūs vilniečiai? Pasirodo, kai kurios šeimos turi asmeninių puošmenų, kiti jas išsaugojo iš vaikystės, o treti renka jų kolekcijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 29, 2013, 8:53 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:22 PM

Vienodų švenčių nebūna. Kaip ir Kalėdų eglių. Viena į kitą miške panašios žaliaskarės parneštos į namus tampa išskirtinės.

„Sostinė” žinomų vilniečių paprašė nusifotografuoti prie savo papuoštos eglės ir pasidalyti, kaip jas puošia.

Kiekviena eglė išties nepakartojama. Bet visi kalbinti vilniečiai pabrėžė, jog papuoštas medis skirtas ir dovanoms po juo sukrauti.

Renka meškinus ir angelus

Beveik dešimt metų verslininkai Gabrielė ir Vidmantas Janulevičiai Kalėdas švęsdavo ir Naujuosius metus sutikdavo dviese. Paskui šeima susilaukė pirmagimės Elžbietos, vėliau gimė kita duktė, namuose atsirado retos Ibisos veislės šuo Cezaris.

Tad per šias šventes visi jie apspito eglę. „Eglę puošiame visa šeima. Esame įpratę ant jos šakų kabinti įvairiausius meškinus ir angelus. Tokia tradicija susiformavo per daugelį metų”, – pasakojo G.Janulevičienė.

„Giminės ir svečiai žino šią mūsų tradiciją ir atneša būtent tokių dovanų, tad kasmet kolekcija papildoma”, – jai antrino V.Janulevičius.

Skandalais nė nekvepia

„Pagaliau. Prie – atsiprašant – eglės”, – tokiais žodžiais savąją eglės nuotrauką palydėjo vienas produktyviausių ir skandalingiausių prozininkų Herkus Kunčius.

Menininką fotografavo jo duktė Adolfina. Anot H.Kunčiaus, tuomet sukilo didelės kūrybinės aistros.

Atrodytų, kad nevienareikšmiškai vertinamais tekstais garsėjančio vilniečio eglė turėtų būti bent jau kotu į viršų. Ne, ji yra palyginti tradicinė, apkabinėta puošmenomis ir blizgučiais. O šalia – kojinė dovanoms.

Toks idiliškas vaizdas nė iš tolo neprimena H.Kunčiaus apsakymo „Įstabiosios nakties kodas”, kuriame pasakojama apie prakartėlėje pirmąją Kalėdų dieną rastą negyvėlį.

„Betliejuje čiurleno upelis, krito krioklys, žaliavo žolytė, buvo apstu retos gyvūnijos, egzotinių paukščių. Prie prakartėlės stovėjo palinkęs dvimetrinis Juozapas. Jo akyse – džiaugsmas ir nuostaba.

Nekaltai Pradėjusios Marijos veide – išgąstis ir atlaidumas, pogimdyminės depresijos ženklai. O išsibarstę pakampėse piemenėliai net nedrįsta išsitraukti savo dūdelių – stovi stuporo ištikti, kaži ko bijo. Kantrūs Melchioras, Baltazaras ir Kasparas jau pasirengę naujagimiui įteikti dovanas: kompiuterį, spausdintuvą ir dviratį”, – daug triukšmo sukėlusį apsakymą pradeda H.Kunčius.

Išsaugojo iš vaikystės

Aleksandro Pogrebnojaus ir jo išrinktosios Monikos Račiūnaitės namuose ant eglės kabo puošmenos iš dizainerio vaikystės.

Beje, šiais metais A.Pogrebnojus eglę papuošė ne tik namuose, bet ir kieme. Žaliaskarę lauke jis apkabinėjo saldainiais, vildamasis, kad aplink lakstantys vaikai jų greitai nesuvalgys.

A.Pogrebnojaus ir M.Račiūnaitės mažylis Mykoliukas kol kas nelabai supranta, kas yra Kalėdos. Bet tėvai žadėjo stengtis kuo ilgiau išlaikyti paslaptį, kad Kalėdų Senelis – stebuklas.

Visas dėmesys per šias Kalėdas buvo skirtas Mykoliukui. Šeima važiavo pas tėvus, Monika kepė pyragus.

Medis išsiskiria aukščiu

Televizijos laidų vedėjo Edvardo Žičkaus namuose net dviejų metrų aukščio eglė iškilo prieš pat šventes.

Jis sakė, jog būdavo laikų, kai pinigų eglei trūkavo. Tada bent šaką puošdavo. Tačiau nepasitaikė nė vienų metų, kad jo namai nekvepėtų žaliaskare.

E.Žičkui gaila, jog šiemet sunku pajusti švenčių dvasią, nes trūksta sniego. Aplink visur ne balta, o žalia.

Vaikus džiugina kas rytą

Politikas Žilvinas Šilgalis prie eglės nusifotografavo su dukterimi Živile ir sūnumis Arvaidu bei Tautvydu. Nuotraukoje nėra žmonos Linos, nes jai teko fotografės užduotis, ir vyriausios dukters Akvilės, kuri tuo metu buvo išvykusi.

Šilgalių šeima eglę puošia gruodžio pradžioje.

„Turime ir po išskirtinę vardinę puošmeną, kurią kiekvienas iš mūsų asmeniškai pakabiname ant eglutės.

Taip pat šalia laiptų į antrąjį aukštą nuo eglės papuošimo iki Kūčių vakarienės kabo šventinė kojinė, kurioje vaikai kas rytą randa saldainį, šokoladą ar dar kokią smulkmenėlę”, – pasakojo Ž.Šilgalis.

Kūčių vakarą, po šeimos vakarienės, Kalėdų zuikis padeda ir didesnių dovanų, kurios, kai visi šeimos nariai pasistengia, vos telpa po egle.

Valgyti Kūčių šeima tradiciškai važiuoja pas Žilvino motiną ir seserį į sodybą prie Telšių.

Ten po vakarienės dar gausesniame artimiausių žmonių būryje vyksta ir pirmasis dovanų išpakavimas.

„Grįžę namo Kalėdų antrą rytą randame dovanėlių ir po mūsų eglute”, – šeimos tradicijomis dalijosi Ž.Šilgalis.

Buvęs modelis namie papuošė ir kaktusą

Garsūs vilniečiai ne tik įprastai puošia egles. Tarkim, buvusio modelio Aistės Jasaitytės-Čeburiak ir jos vyro Romano namuose papuoštas ir kelių metrų aukščio kaktusas.

Šis augalas yra iki lubų. Jis žalias ir su spygliais, primena eglę. Tad šeima jį papuošė lempučių girliandomis.

Dizainerė Anna Mois ant eglės viršūnės užkabino pintą skrybėlę, o jos namuose daugiau yra medinių papuošalų.

Itin originali verslininko Žilvino Grigaičio eglė. Ji – iš didelių šampano butelių ir taurių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.