Žaliavalgių saldumynai – be cukraus ir kepimo miltelių (receptas)

Kokia šventė be torto? Žaliavalgyste susidomėjusi vilnietė Gražina Gum (39 m.) šį skanėstą ruošia be sviesto, cukraus, kiaušinių, miltų, kepimo miltelių. Toks tortas sotus, bet širdis neapsąla nuo saldumo.

Prieš šešerius metus žaliavalgyste susidomėjusi G.Gum teigė, jog nekeptam tortui vientisumo suteikia medus ir kokosų aliejus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš šešerius metus žaliavalgyste susidomėjusi G.Gum teigė, jog nekeptam tortui vientisumo suteikia medus ir kokosų aliejus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2014-01-06 13:30, atnaujinta 2018-02-17 21:57

Kvapiam ir gaiviam tortui lengvumo suteikia švieži obuoliai, datulės, įvairūs riešutai, kokosų drožlės.

Norėdama pasigaminti šį saldumyną Gražina iš pradžių kelias valandas mirko migdolus, riešutus, datules ir kitus džiovintus vaisius. Tai padeda organizmui lengviau pasisavinti naudingąsias medžiagas.

„Daugelis žmonių skundžiasi, kad yra alergiški riešutams. Kodėl taip atsitinka? Sausi riešutai yra, kaip mes vadiname, miegantys, sunkiai virškinami. Išmirkyti riešutai ir vaisiai tampa gyvi“, – tikino Gražina.

Ruošdama torto pagrindą Gražina daigina grikius, tada juos trina, džiovina, maišo su sezamų sėklomis, džiovintomis uogomis. Iš šios masės moteris formuoja paplotėlį, ant kurio deda šviežių sutarkuotų obuolių, anakardžių ir graikinių riešutų.

Vietoj cukraus Gražina renkasi medų, o vietoj standiklio – kokosų aliejų, kuris stingsta žemesnėje temperatūroje.

Toks tortas šaldytuve gali būti laikomas ne ilgiau kaip kelias paras, nes jo sudėtyje yra džiovintų uogų.

Prieš šešerius metus žaliavalgyste susidomėjusi Gražina nesiskundžia apetitu, bet ir nejaučia alkio. Nors moteris mėgsta sočiai pavalgyti, kalorijos neina į kūną.

Jos teigimu, kur kas labiau tukina tradiciniai kepiniai, kuriuose daug cukraus, miltų, sviesto ar aliejaus.

„Žaliavalgių gardėsiai – daug maistingesni. Kalorijos patenka į organizmą, jį pamaitina, bet nevirsta riebalais“, – įsitikinusi pašnekovė.

Ruošti termiškai neapdorotus patiekalus Gražinai reiškia taupyti laiką – ji mažiau sugaišta virtuvėje, tačiau namuose reikia iš anksto turėti įvairių atsargų.

Susidomėti kitokia mityba Gražiną paskatino prasta savijauta – tyrimai rodė, jog jos kraujyje pernelyg mažai hemoglobino.

Nuo jaunystės moterį kamavo peršalimo ligos, nebūdavo tokios žiemos, kad ji nesirgtų sinusitu.

„Visose jaunystės nuotraukose aš su didele kepure, nes nuolat vargindavo sloga, ausies uždegimas“, – prisimena Gražina.

Pradėjus gerti šviežius kokteilius, ligos atsitraukė, atsirado daugiau jėgų, oda pasidarė skaistesnė.

Virtuvėje verstis be miltų Gražiną paskatino jos keturiolikmečio sūnaus liga. Jis alergiškas kviečiuose esančiam baltymui gliuteinui.

Vos paauglys užvalgo bandelių, jį iškart išberia.

Gliuteinui alergiški vaikai, paragavę pyragų, meduolių, sausainių, kuriems naudojami kviečių miltai, pasijunta blogai.

Žaliavalgiai rado ne vieną išeitį – kvietinius miltus gali pakeisti riešutai. Jų mitybos racionas yra gausus. Pavyzdžiui, saulėgrąžų daigai, turintys daug chlorofilo, džiovinti vaisiai ir riešutai – vitaminų ir mikroelementų šaltinis.

Kad organizmas geriau pasisavintų šias medžiagas, patariama riešutus ir džiovintus vaisius mirkyti ir susmulkinti.

Puikaus jogurto žaliavalgiai pasigamina iš riešutų, saulėgrąžų, pagardų salotoms – iš grikių, tik žaliavalgiai renkasi baltuosius grikius, o ne skrudintus, kurie būna rudi.

Skanių patiekalų galima pasigaminti ir iš šviežių burokėlių, nors žali jie būna kieti.

Kad burokėliai suminkštėtų, reikia supjaustyti griežinėliais, subadyti, pabarstyti druska ir pašlakstyti citrinos sultimis.

Vietoj fermentinio sūrio žaliavalgiai mėgaujasi sūriu iš migdolų, o lazaniją moka iškepti be specialių lakštų iš kvietinių miltų – juos pakeičia cukinijų griežinėliais.

Ruošdama valgį Gražina stengiasi jį kaitinti ne aukštesnėje kaip 42–45 laipsnių temperatūroje, o norėdama sriubos trintas daržoves užpila ne karštesniu kaip 47 laipsnių vandeniu.

Baltoji mišrainė

Reikės:

100 g šaldytų žirnelių

60 g morkų

arbatinio šaukštelio citrinos sulčių

50 g raugintų agurkų

50 g šviežių agurkų

saujelės porų, šviežių krapų

50 g cukinijų

žiupsnio druskos, maltų juodųjų pipirų

Česnakiniam padažui reikės:

200 ml migdolų pieno

3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus

pusės valgomojo šaukšto maltų garstyčių

40 g anakardžių riešutų

kelių skiltelių česnako

arbatinio šaukštelio druskos

20 ml citrinos sulčių

šiek tiek brendžio

Iš šaldymo kameros paimtus žirnelius nuplaukite šiltu vandeniu, palaukite, kol atitirps. Supjaustykite morkas šiaudeliais, pašlakstykite citrinos sultimis ir druska, kad suminkštėtų.

Kubeliais supjaustykite raugintus ir šviežius agurkus, supjaustykite porus, susmulkinkite krapus.

Daržoves gardinkite česnakiniu padažu, kuris ruošiamas visus produktus sumalus maišytuve iki purios masės. Tokį padažą šaldytuve galima laikyti kelias paras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.