Kokia yra gera kava? Šviežia, lyg ką tik iškepta bandelė

Malimas yra turbūt antras pagal svarbumą dalykas ruošiant kavą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2014, 11:47 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:05 AM

Pasak jos, kava turėtų būti suvartojama per du mėnesius nuo skrudinimo datos - tada ji bus maksimaliai gardi ir kvapni. Po poros mėnesių kavos aromatas ir skonis vis mažės, todėl geriausia kavą pirkti nedideliais kiekiais ir malti namuose.

Malimas yra turbūt antras pagal svarbumą dalykas ruošiant kavą.

„Jeigu išsirinkote gardžią, ką tik skrudintą kavą, turite ją dar ir taisyklingai paruošti - tik tuomet pavyks atskleisti tai, ką ji turi savyje geriausio", - aiškino Ieva.

Kalbant apie kavos rupumą, pagrindinė taisyklė, pasak jos, yra ta: kuo ilgiau kava plikoma, tuo ji turėtų būti rupesnė, stambiau sumalta.

Pavyzdžiui, ruošiant espresso kavą ji išbėga per 30 sekundžių. Tokiai kavai pupelės turėtų būti smulkiai sumaltos.

Jeigu kavą plikote puodelyje, paprastai ji palaikoma apie 4 minutes - todėl pupelės turi būti sumaltos rupiau nei espresso.

„Jeigu pirkote jau sumaltą kavą, tikėtina, kad ji bus netekusi aromato, o jos rupumas nebus pritaikytas jūsų mėgstamam kavos ruošimo būdui. Tad jei neturite galimybės sumalti kavos pupelių namuose, rinkitės vietas, kuriose galėsite paprašyti personalo, kad jie sumaltų kavą pagal jūsų ruošimo metodą", - pataria Ieva.

Pasak jos, nė vienas kavos ruošimo būdas nėra geresnis už kitą, tiesiog kiekvienam reikėtų pasirinkti priimtiniausią ir patogiausią.

„Kiekvienas paruošimo būdas - vis kitoks rezultatas. O jų gali būti be galo daug - galima eksperimentuoti ne tik su skirtingomis pupelėmis, skirtingais jų malimo būdais, bet ir su skirtingais paruošimo būdais, skirtinga vandens temperatūra", - pataria I.Malijauskaitė.

Visi, norintys daugiau sužinoti apie gerą kavą, kviečiami vasario 14 d., penktadienį, bei vasario 15 d., šeštadienį į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Meno kiemą (Bažnyčių g. 4) - Vilniaus kavos skrudinimo manufaktūros „Taste Map Coffee Roasters“ komanda, kviečianti į kavos degustaciją bei seminarą „Kaip paruošti kavą namuose“. Meilę gardžiam gėrimui iš aukštos kokybės kavos pupelių skiepijantys renginiai – nemokami.

Manufaktūros įkūrėjai - Lietuvos kavos ruošimo čempionas Domas Ivonis ir I.Malijauskaitė – pasiruošę pavaišinti gardžia kava bei atskleisti jos ruošimo subtilybes visiems norintiesiems.

Meilės dieną, vasario 14 d., 18 val. Meno kiemo dirbtuvėse rengiama šviežiai skrudintos kavos degustacija „Ar iš tiesų kava yra naujasis vynas?“

Iš kur ši paralelė? Kava yra vienas iš kvapniausių pasaulio gėrimų – ji turi net daugiau aromatinių komponentų nei raudonasis vynas. Kavos degustacija ir paskaita pristatys naują pažangų požiūrį į kiekvienam pažįstamą gėrimą.

Svečiai ragaus kavos, paruoštos iš skirtingose pasaulio šalyse bei regionuose – nuo Pietų Amerikos iki Indonezijos – užaugintų pupelių. Pabaigoje lauks desertas akims – Latte Art technika dekoruota kava.

Šeštadienį, vasario 15 d., 12 val. tikrųjų kavos mėgėjų Meno kiemo dirbtuvėse lauks seminaras „Kaip paruošti kavą namuose“. Jo metu D. Ivonis ir I. Malijauskaitė atsakys į klausimus bei pademonstruos, kaip taisyklingai ruošti kavą, kokį vandenį ir kokio rupumo maltą kavą naudoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.