Stintų dorojimas nevargina – užtenka pašalinti vidurius ir žuvelės gali keliauti tiesiai į keptuvę. Man stintos skaniausios keptos tradiciškai, prieš tai jas pavoliojus miltuose. Jokių ypatingų prieskonių joms nereikia – užtenka druskos ir maltų juodųjų pipirų. Stintas taip pat skanu pabarstyti džiovintais krapais, kurie dar labiau išryškina gaivų šviežių agurkų kvapą.
Stintų visad verta išsikepti daugiau: jei visų iškart nesuvalgysite, užmarinavę galėsite stiklainį laikyti šaldytuve ir valgyti visą savaitę. Tiems, kam pabodo tradiciškai keptos stintos, patarčiau jas išsivirti aliejuje, prieš tai apibarsčius manų kruopomis, tada žuvelės tampa ypač traškios, o jų kauliukai visai sukepa. Alaus mėgėjams patiks alaus tešloje keptos stintos. Taip pat jas galima vytinti ir rūkyti, bet čia jau tikrų žvejų reikalas.
Gruzdintoms stintoms reikės:
0,5 kg šviežių stintų
pusės stiklinės manų kruopų
pusės šaukštelio maltos aitriosios paprikos
1 stiklinės augalinio aliejaus virti
druskos pagal skonį
Patiekti:
citrinos skiltelių
česnakinio majonezo
Pirmiausia šviežias stintas išskrodžiu ir nuplaunu, galvas palieku. Žuvis apiberiu druska. Manų kruopas sumaišau su aitriosios paprikos milteliais. Užkaičiu aliejų gruzdinti.
Žuvis po vieną apvolioju manų kruopose ir dedu virti į įkaitusį aliejų. Išvirusias sudedu ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių.
Patiekiu dar šiltas su citrinos skiltelėmis ir česnakiniu majonezu.
Receptas iš knygos "Sezoninė virtuvė" (aut. Renata Ničajienė)