Skanių makaronų restorano įvaizdį gadina tik kasininkės

Man smagu rašyti apie „Vapiano“ dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, tai nelietuviškas restoranas. Tai tarptautinis tinklas iš Vokietijos ir Lietuvoje viskas padaryta pagal užsienines schemas ir instrukcijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Feb 20, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:53 AM

Tai siutins piktuolius, patriotus ir žemės referendumo šalininkus. Antra, tai restoranas, kurio pagrindinis patiekalas – makaronai, o piktuolius ir pavyduolius tai turėtų siutinti dar labiau: na, kas per maistas virti lakštiniai? Nejuokaukite.

Įsikūręs prieš kelerius metus vieno sostinės prekybos centro pirmajame aukšte, salėje, kurioje padidinta erdvė, šis restorano tipas yra vienas iš tų, apie kuriuos lietuviai labai mėgsta sakyti: koks čia restoranas, juk ten savitarna. Tie patys lankytojai visada barasi, kai „McDonalds“ kas nors pavadina restoranu. O jūs nesibarkite. Koks skirtumas, koks rožės vardas, rašė Williamas Shakespeare’as tragedijoje apie Romeo ir Džuljetą: svarbu, kiek jos kainuoja turgelyje per Motinos dieną.

Taip ir dėl restorano. „Vapiano“ restorane iš virėjo reikia pasiimti ir makaronus, išvirtus pagal užsakymą, su čia pat paruoštu padažu, ir picą, jei valgysite ją, ir salotas, kurias suruošia jums matant. Ir nusinešti ant padėklo. Dieve brangus, čia jau tikrai visas pažeminimas išeina.

Tinklinė vieta, sutvarkyta pagal užsienietišką dizaino koncepciją, o ne pagal vietos fantazijos pliūpsnius, kurie margaspalviais syvais aptaško mūsų miestus ir miestelius kavinėmis su beskoniu interjeru ir saulėlydžių puošyba, tačiau prasimuša į paviršių stambaus verslo trūkumas, kai dalis darbuotojų dirba akivaizdžiai norėdami tik priartinti pamainos pabaigą.

Virėjai „Vapiano“ visada ne tik paslaugūs, bet ir išmanūs, ir greiti, bet kai kurios (ne visos) merginos prie kasų kartais demonstruoja abejingumą, primenantį Šiaurės Korėjos pasienio kontrolę. Įbestas į tolį žvilgsnis ir aiškus leidimas suprasti, kad jei joms kas nors ir rūpi, tai ne šitas darbas, o jau klientai yra tiek pat svarbūs, kiek mikrobai geriamojo vandens šuliniuose atokiame Afrikos kaime. Kitaip tariant, klientai nekelia joms didelio susidomėjimo.

Picų esame ragavę ten anksčiau, ir, mūsų nuomone, nors tai tikrai ne pačios geriausios picos Vilniuje, į pirmąjį penketuką drąsiai pataiko. Ypač tos, kuriose mažiau sudėtinių dalių, pavyzdžiui, su Parmos kumpiu ir figomis (22,90 Lt). Tačiau šiandien atėjome dar kartą patikrinti makaronų.

Iš bandytų anksčiau man labiausiai prie širdies buvo makaronai su aštria itališka dešra ir figomis (taip, saldžios figos nuostabiai tinka prie vytintos ir rūkytos mėsos), irgi 22,90 Lt (koks sutapimas) – ją rekomenduoju su varpelio formos makaronais (campanelle). Nors procesas, kol verdami makaronai ir gaminamas padažas, užima vos kelias minutes, per pietus laukimas gali būti ilgas, ypač jei priešais jus atsistos vienas tų klounų, kurie sako: „Aš pats nežinau, ko aš čia norėčiau.“ Pasiskaityk valgiaraštį ir nuspręsk negaišinęs kitų, sakau aš tokiam.

Šį kartą pasirenkame gorgoncolos (mėlynojo pelėsinio sūrio) ir riešutų padažą bei ilgų, siaurų makaronų (linguine) juosteles (19,90 Lt). Makaronai išvirti puikiai – nepervirti nė minutės, padažo kiekis nepaverčia patiekalo pažliugusiu marmalu, kaip kartais būna. Grietinėlės ne per daug, sūrio skonis neužgožia, viskas subalansuota. Jokių priekaištų.

Su grybų padažu užsisakėme pappardelle – voveraičių formos makaronus (16,90 Lt). Mums labai patiko sodrus ir stiprus grybų skonis. Ir čia makaronai išvirti idealiai.

Dar paragavome salotų su jautienos filė – nors porcija maža (18,80 Lt), maža ji tikrai nepasirodė, greičiau didoka.

Jautiena buvo gera, pačios salotos vidutiniškos (nieko nepadarysi, ne sezonas, žalumynai blankūs), tačiau pridėtos morkos ir papjaustytos aitriosios paprikos priminė užsienį, ir tai buvo malonu. Mums patiko, kad salotų padažą galima pasirinkti.

Akivaizdu, kad didžiausi restorano pinigai suplaukia iš nealkoholinių gėrimų – amerikinis limonadas „Arizona“ čia kainuoja 11 Lt už buteliuką – ir žiūrint į čekį širdelės plakimas sulėtėja.

Nemažai. Kiti už tiek visus dienos pietus pavalgo. Bet juk niekas neliepė čia eiti, ar ne?

Nuvylė kava. Anksčiau čia ji būdavo puiki, o dabar galbūt prabangus „La Cimbali“ aparatas seniai nederintas. Kavos gavome rūgščios ir vandeningos (espresas – 5 Lt, juoda kava – 7 Lt).

Už pietus dviese sumokėjome 83,60 Lt ir arbatpinigių.

Keturios žąsys iš penkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.