Ar žaliavalgystė gali padėti lieknėti?

Žalias karščiu neapdorotas maistas – sveikatos, jaunystės, energijos, geros savijautos šaltinis. Taip teigia propaguojantys šį mitybos būdą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Gerčienė (www.lieknejupaskutinikartablogas.lt)

2014-03-23 10:24, atnaujinta 2018-02-15 04:56

Dabar labai populiaru rašyti ir diskutuoti apie žaliavalgystę. Niekada ja labai nesidomėjau, informacija tiesiog praplaukdavo pro šalį. Tačiau, kai pradėjau sulaukti klausimų iš savo klienčių, ką manau apie šį maitinimosi būdą, supratau, kad turiu juo labiau pasidomėti.

Iki tol mano supratimas apie žaliavalgius buvo gana miglotas ir kėlė daugiau neigiamas, nei teigiamas asociacijas. Maniau, kad jie maitinasi tik salotomis ir taip gyventi aš tikrai negalėčiau. Labiau pasigilinusi pamačiau, kad žaliavalgiškas meniu – tai tarsi atskiras pasaulis.

Didžiulė įvairovė skaniausių patiekalų ir nuostabiausių desertų. Kas man, kaip saldumynų mėgėjai labai patiko. Valgai skaniausius desertus ir jie tau teikia vien tik naudą!

Šis maitinimosi būdas tikrai gali lengvai suvilioti besirūpinančius savo sveikata. Sėkmingos sulieknėjimo istorijos gali taip pat lengvai sugundyti imtis lieknėti valgant vien tik žalią maistą. Tačiau ar sveika ir skani žalia mityba tikrai gali padėti sulieknėti?

Bet gerai apsvarstykite kai kuriuos dalykus prieš imdamiesi lieknėti žalios mitybos pagalba.

Kokie jūsų pagrindiniai motyvai stoti į žaliavalgių gretas?

Beskaitydama žaliavalgių istorijas pastebėjau bendrą juos vienijantį bruožą. Daugelis susidomėjo šiuo maitinimosi būdu užklupus ligai ir kitoms rimtoms sveikatos problemoms. Taip, šalutinė pasekmė daugeliui buvo krintantis svoris, tačiau noras sulieknėti nebuvo jų pagrindis motyvas.

Noriu tai labai aiškiai išskirti – jeigu jums žaliavalgystė tėra noras numesti svorį, labai didelė tikimybė, kad nepavyks. Tikrai nenoriu numušti jums ūpo, tačiau tai jums taps tik dar viena dieta, kai griežtai nusprendžiate valgyti tik vienokį ir visiškai atsisakyti kitokio maisto.

Tai bent jau bus sveika dieta, tačiau jeigu jos laikydamiesi jausitės, kad save kankinate ar esate verčiami atsisakyti mėgstamo maisto, norimo rezultato tikrai nebus. Anksčiau ar vėliau viską mesite ir rezultatas bus tik priešingas – eilinis prisivalgymas su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis: kaltės jausmu, savikontrolės praradimu, augančiais kilogramais.

Ar nesijausite atsiskyrėliu draugų kompanijoje?

Tai dar vienas dalykas, kurį turėtumėte apsvarstyti. Kokie jūsų draugų mitybos įpročiai? Ar vakarėliuose bus jums tinkamo maisto? Ar gerai jausitės kiekvieną kartą nešdamiesi savo maistą?

Jeigu jūsų motyvai būtų rimtesni, tarkim, kad ir sveikata, esu tikra, kad tai nesukeltų didelių problemų. Kai reikia rinktis ar gyventi, ar valgyti mėgstamą maistą, daugelis pasirinktų gyvenimą.

Tačiau liekna figūra dažnam nėra toks stiprus motyvas. Aš tikrai nesakau, kad jei visi draugai maitinasi nesveiku maistu, tai ir jūs turėtumėte tokį valgyti. Vis dėlto pripažinkite, kad žalia mityba, kad ir kokia sveika ji būtų, yra šioks toks kraštutinumas. Iš nesveikų užkandžių, turėdami reikiamas žinias, dar galite išsirinkti mažiausią blogybę.

Pasirinkę maitintis vien tik žaliavalgiškai, draugų kompanijoje galite ir nerasti sau jokio tinkamo maisto. Jeigu tai jūsų nė kiek negąsdina – pirmyn! Bet jei vien pagalvojus apie tai, jaučiatės nepatogiai, gerai pasvarstykite prieš imdamiesi šio maitinimosi būdo.

Ar griežtos taisyklės nekels vidinio pasipriešinimo?

Iš savo ilgametės lieknėjimo patirties galiu pasakyti: vos tik nuspręsdavau, kad nuo šiol valgysiu vienokį, o nevalgysiu kitokio maisto, iš karto pastarojo pradėdavau labiau nei įprastai norėti.

Juodoji griežtų taisyklių pusė yra ta, kad kuo jos griežtesnės, tuo blogiau jaučiamės jas pažeidę.

Jau žinote, kur mus veda bloga savijauta ir graužiantis kaltės jausmas. Taip, tik į uždarą persivalgymo, kaltės ir beviltiškumo jausmų ratą. Atminkite, kai tik nusprendėte visiškai atsisakyti tam tikro maisto ar valgyti tik tam tikru metu, jūs peržengėte ribą. Sukūrėte per griežtas, visa griaunančias taisykles. Norint sėkmingai lieknėti, be galo svarbu išmokti išlaikyti pusiausvyrą.

Kiek kartų bandžiau įsprausti save į griežtus rėmus, tiek kartų patyriau nusivylimą. Kol galiausiai supratau – griežtos taisyklės neduoda norimų rezultatų.

Pabaigai noriu pabrėžti, kad aš tikrai nesu prieš žaliavalgystės idėjas. Atvirkščiai, net labai jas palaikau. Tačiau jeigu jos imsitės skatinami netinkamų motyvų ir jausitės tarsi save prievartautumėte, gerai pasvarstykite ar verta.

Kita vertus, jeigu nesiryžtame maitintis vien tik žaliu maistu, nereiškia, kad turime visiškai atsisakyti žaliavalgystės idėjų. Jas kuo puikiausiai galime pritaikyti realiame gyvenime, tuo pačiu valgyti mėgstamą maistą, puikiai jaustis ir sėkmingai lieknėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.