Po Karibų saule – karštas kokteilių didmeistrių mūšis

specialiai lrytas.lt, Port of Speinas (Trinidadas ir Tobagas)

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-04-02 21:15, atnaujinta 2018-02-14 22:26

„Tai tas pats, kas sportininkams – olimpinės žaidynės“, - susirinkę Trinidado ir Tobago sostinėje Port Of Speine, lrytas.lt sakė barmenai iš kelių žemynų. Į Karibų salą juos priviliojo pasaulio kokteilių čempionatas „Angostura Global Cocktail Challenge“.

Tiesa, „priviliojo“ - nelabai tinkamas žodis, nes vien noro čia pakakti nepakanka. Visi vienuolika dalyvių, pakviesti į Trinidadą ir Tobagą, savo regionų barmenų varžybose turėjo įveikti didelį konkurentų būrį.

Stengtis verta. Čempionato rengėjai, Port of Speine įsikūrę romo ir aromatinio kartimo gamintojai „Angostura“, laimėtojui skiria 10 tūkstančių JAV dolerių čekį ir dvejų metų sutartį, pagal kurią jis šiuos produktus pristatys renginiuose visame pasaulyje.

„Tiesą sakant, tai – didysis jų šansas. Jei sumaniai pasinaudoji pergale, gali labai pagerinti savo karjeros reikalus. Juk gauni progą susipažinti su geriausių pasaulio barų savininkais, o ir gimtinėje tampi labiau vertingas darbo rinkoje“, - plieskiant 35 laipsnių karščiui, lrytas.lt dėstė su skrybėle niekada nesiskiriantis linksmuolis, pasaulinis romo ambasadorius Ianas Burrellas. Taip, tai oficialios teisėjauti pakviesto brito pareigos.

Prie starto linijos – barmenai iš Pietų Afrikos Respublikos, Barbadoso, Kubos, Graikijos, Kanados, JAV, Australijos, Naujosios Zelandijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos ir, žinoma, Trinidado ir Tobago.

Dvi dienos iki renginio jie dar linksminasi, tačiau čempionato rytą atrodo įsitempę. Vienas nerado sugalvotam kokteiliui reikalingų sudėtinių dalių ir guodžiasi, kad jo kūrinys be jų nebus tokio gero skonio. Kitas, Shane'as Mulvany iš Kanados, lipdamas į autobusą išmetė krepšį ir vos nesudaužė tūkstančius kilometrų atsigabentų stiklinių. Kažkas vis dėlto sudužo, bet vyras numoja ranka: „Taip kartais būna“. Kažkas nervingai juokauja, kad būtinai laimės iš Pietų Afrikos atvykęs Denzelis Heathas – nuolat varlikes keičiantis stileiva, čempionato užkulisiuose jau pramintas Bradu Pittu. Kodėl? „Nes gerai atrodo“.

„Neįsigilinę žmonės kartais nesupranta, kiek daug įvairių elementų sudaro pergalę tokiame konkurse. Nepkanka suplakti kokteilį ar padaryti tai greitai. Svarbi kiekviena detalė – papuošimai, elgesys, kalba, gestai, šypsena, žvilgsnis, išvaizda.

Viename mano barų puikiu barmenu tapo vaikinas, kuris prieš tai ne vienus metus dirbo pagalbininku. Vieną dieną supratau, kad jis puikiai išmano kokteilius, bet yra kiek apšepęs. Pasiūliau apsikirpti – ir jis tapo baro žvaigžde“, - dėsto čempionato teisėja, garsių Niujorko barų „Flatiron Lounge“, „Pegu“ ir „Clover“ įkūrėja Julie Reiner.

Visi pretendentai – vyrai. Jai tai neatrodo neteisinga? „Ne. Šioje srityje yra puikių moterų, bet jos turbūt nesiveržia į konkursus“.

Dar vienas komisijos narys, didžiausios Europos barmenų mokyklos įkūrėjas Philipas Duffas, mano, kad geriausia ieškoti aukso vidurio: „Žmogus, kuris laimės, prie visų barmeno sugebėjimų privalo turėti ir bent šiek tiek iškalbos ir padoriai atrodyti“.

Visų galimybės vienodos. Teisėjų akivaizdoje barmenai (pagarbiai vadinami miksologais) per septynias minutes turi pagaminti du kokteilius. Vieną – su „Angostura“ romu, kitam galima naudoti kitus stipriuosius alkoholinius gėrimus. Aromatinis kartimas „Angostura“ turi būti naudojamas abiejuose kokteiliuose.

Mieste, kuriame romas, nepaisant karščio, savaitgaliais geriamas kiekviename žingsnyje, tai atrodo visiškai logiška taisyklė – net ir neatsižvelgiant į tai, kad žymus romo gamintojas yra čempionato rengėjas.

Azartas – kaip sporto varžybose, tik vietoj stadiono – vienas madingiausių Port of Speino klubų „Aria“, o vietoj bėgimo takelio – blizgantis jo baras.

Toks blizgantis, kad jau pirmasis pretendentas Jamesas Gogginas susimauna – pildamas gėrimus, netyčia išverčia stiklines ir suprakaitavęs it mokinukas bando pasiaiškinti, jog tai „nepatogiausias baras, prie kokio jam yra tekę dirbti“. Kreivos šypsenos salėje. Iš rengėjų kalbų paaiškėja, kad ir Trinidade ir Tobage yra patarlė, labai primenanti Lietuvoje paplitusį posakį apie prastą šokėją, kuriam kai kas trukdo.

Kitiems sekasi geriau. Vaizdai tiesiog hipnotizuoja. Greitai supranti, kad šioms septynioms minutėms barmenai intensyviai ruošėsi kelis mėnesius.

Viename prabangiausių Maskvos viešbučių „Swiss Hotel“ dirbantis Nazaras Makarovas daro kažką, kas panašu į nedidelį spektaklį.

Kiekvieną jo judesį lydi specialiai paruošti muzikiniai efektai. Maišydamas kokteilius su įvairiais sirupais, kava ir purškiamu maskarponės sūriu, jaunuolis dar spėja deklamuoti eilėraštį. Teisėjai atrodo nuoširdžiai sužavėti.

„Jis – mano favoritas. Jei jo nebus tarp geriausiųjų, liksiu nustebęs“, - pamatęs ruso šou, prisipažįsta „Angostura“ vyriausiasis distiliuotojas ir maišytojas Johnas Georges'as.

Tačiau minioje pasigirsta šnabždesys – panašu, kad rusas gali sakyti tik atmintinai išmoktus anglų kalbos žodžius, o interviu po to jau duoda per vertėją. Rimta kliūtis, norint dalyvauti pristatymuose skirtinguose pasaulio kampeliuose.

„Taip ir yra. Kai sužinojau, kad patekau į čempionatą, puoliau mokytis, bet kelių mėnesių nepakako. Teko viską įsiminti. Tai, ką šiandien rodžiau, repetavau gal tūkstantį kartų“, - prisipažino Nazaras.

Amerikietis Yani M.Frye užkulisiuose irgi gavo pravardę – tatuiruotas ryškios išvaizdos barmenas daugeliui konkurentų pasirodė panašus į filmo „Mačetė“ žvaigždę Danny Trejo. Komisiją jis bando papirkti, vienu metu kratydamas net keturias dideles kokteilių plaktuves, bet sulaukia kiek skeptiškų šypsenų.

Graikas Panagiotis Giovanis pasitelkia ugnį – virš padėklo, ant kurio patiekė kokteilius, degina seną žemėlapį. Suprask – pridėdamas senosios istorinės gėrimų dvasios. Kiti barmenai į konkursą atsineša sauso ledo, svilina kokteilių pagardus ugnimi, lieja gėrimus į siauras taures iš kone pusmetrio aukščio ir visais kitais įmanomais būdais rodo savo sugebėjimus.

Receptai – irgi išradingi. Romas čia maišomas su morkų, laimo, citrinų, ir vaisių, kurių pavadinimai tikriausiai dar nė neišversti į lietuvių kalbą, sultimis, klevų, guavų ir aštriais namų gamybos sirupais, absentu, konjaku – barmenų fantazija tiesiog beribė.

Kokteilius jie pateikia su džiovintais vaisiais, karčiuoju šokoladu, degintais anyžiais, uogomis, morkų lapais. Trinidado ir Tobago atstovas Kesteris Blake'as padėklą, ant kurio stato kokteilius, papuošė senomis nuotraukomis ir rožių žiedlapiais, kitas pretendentas šalia stiklinės padėjo cigarą. Nenuostabu, kad dalis jų nespėja baigti kurti kokteilius per 7 minutes – už vėlavimą nubraukiami taškai.

Barmenų programa užtruko daugiau nei tris valandas. Paragauti jų kūrinių galėjo visi norintys. Teisėjai neskubėjo – sprendimas paaiškėjo dar po poros valandų, kai konkursantai jau buvo gerokai įsilinksminę.

Vakaro pabaigoje triumfavo trys barmenai – trečiają vietą užėmė Didžiajai Britanijai atstovavęs vengrų kilmės Mate Csatlosas, antrąją – rusas N.Makarovas, laimėtoju tapo 33-ejų australas Mike'as Tomasicius.

„Jis suderina viską, ko reikia geram barmenui – ir jo paruošti kokteiliai, ir pateikimas buvo tinkami“, - sakė J.Reiner.

Daugiau nei 14 metų kokteilių aistra sergantis kroatų kilmės konkurso užkulisiuose buvo vadinamas rimtuoliu – vyriškis studijuoja gėrimų meną, yra perskaitęs kalnus knygų kokteilių tema ir ketina pats išleisti nedidelį receptų rinkinį.

Praeityje Sidnėjaus „Hilton“ viešbučio barui „Zeta Bar“ vadovavęs M.Tomasicius šiuo metu šeimininkauja bare „Mr.Moustache“ šio miesto priemiestyje Bondi Biče.

„Visiškai nenujaučiau, kad laimėsiu. Žinoma, konkursuose stengiesi mąstyti pozityviai. Buvau gerai pasiruošęs, turėjau ne vieną pasirodymo variantą. Stengiausi pasiruošti kuo geriau, atkreipti dėmesį į smulkmenas. Pavyzdžiui, padėklą, ant kurio stačiau gėrimus, man specialiai šiam konkursui pagamino brolis, kuris dirba dailide“, - lrytas.lt sakė australas, kokteilius paruošęs per gerokai mažiau laiko, nei buvo skirta.

Atsarginių variantų iš tiesų prireikė – gėrimų, iš kurių norėjo ruošti kokteilius, Mike'as negalėjo atsivežti iš Australijos, o Trinidade ir Tobage jų tiesiog nerado.

„Turėjau imtis „plano B“. Bet jis buvo vykęs. Tiesą sakant, nepadariau nieko labai ypatingo – mano kokteiliai paremti kiek patobulintais senais receptais.

Kokteiliai viešbučiuose ruošiami šimtus metų, todėl tikrai verta pasižiūrėti, kas geriausio jau yra sukurta“, - svarstė M.Tomasicius, kurio nuomone, bene svarbiausias barmeno talentas yra gėrimų pateikimas.

1999-aisiais, kai baigė vidurinę mokyklą, jis neturėjo žalio supratimo, kuo užsiims toliau. Kartą taip mąstydamas užsuko į knygyną, kuriamežvilgsnį patraukė spalvinga knyga apie kokteilių ruošimą.

„Balsas galvoje man pasakė, kad reikia ją nusipirkti. Nusipirkau, pavarčiau ir jau žinojau, kuo noriu būti“, - juokdamasis pasakojo Mike'as.

Skintis kelią nebuvo lengva – M.Tomasiciui ilgai nesisekė prasimušti į geresnius Sidnėjaus barus, vyras pradėjo studijuoti finansų mokslus ir net svarstė mesti savo mėgstamą užsiėmimą.

Tačiau šiandien jis – kokteilių pasaulio žvaigždė. Knygyne gimusi aštuoniolikmečio svajonė po keliolikos metų išsipildė po Karibų saule.

Pergalę čempionate atnešusių M.Tomasiciaus kokteilių receptai:

„Olympia“

Sudėtis: 45 ml „Hine Cigar Reserve“ konjako, 15 ml „Lustau Sam Emilio Pedro Ximenez“ chereso, 15 ml šviežių citrinų sulčių, 15 ml kiaušinių baltymų, 1 šaukštelis figų ir citrinų uogienės, 6 lašai „Angostura“ aromatinio kartimo.

Paruošimo būdas: suplakti ir per dvigubą sietelį pilti ant ledo gabalėlių.

Pateikti su: padžiovintomis vynuogėmis ir tabako lapais (anot Mike'o, juos patrynus rankose, pridėjus prie nosies ir įkvėpus, bus geriau juntamas po to geriamo kokteilio skonis).

„Big Bird“

Sudėtis: 45 ml „Angostura 7 Year Old“ romo, 7,5 ml „Fernet Branca“ žolelių likerio, 20 mililitrų šviežiai spaustų laimo ar citrinų sulčių, 20 ml „Spiced Honey Apple“ sirupo, 40 ml ananasų sulčių, 6 lašai „Angostura“ aromatinio kartimo.

Paruošimo būdas: suplakti ir pilti į stiklinę per dvigubą sietelį.

Pateikti su: ananasų traškučiais ir saldymedžio šakele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.