Gyvybės šaltinis - pirmosios šių metų derliaus daržovės

Nors saulė kasdien šviečia vis ilgiau, dar sunku atsikratyti žiemos stingulio – mieguistumo, nuovargio, apatijos. Mažai džiugina ir vaizdas veidrodyje – pilkšva ir išsausėjusi oda, tarsi negyvi plaukai. Kur pasisemti gyvybės?

Reikiamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį reikėtų stengtis gauti su maistu, todėl svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, pakankamai vaisių ir daržovių.<br>lrytas.lt nuotr.
Reikiamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį reikėtų stengtis gauti su maistu, todėl svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, pakankamai vaisių ir daržovių.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-04 13:24, atnaujinta 2018-02-14 21:21

Padėti galėtų vitaminai – tai žmogaus organizmui reikalingos medžiagos, esančios maisto produktuose. Šios biologiškai aktyvios medžiagos teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kitus organizme vykstančius procesus.

Reikiamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį reikėtų stengtis gauti su maistu, todėl svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, pakankamai vaisių ir daržovių.

Kas pavasarį gali papildyti per žiemą išsekusias vitaminų atsargas? Žinoma, kad pirmosios šiemet užderėjusios daržovės. Sužinokite, kuo jos naudingos.

Svogūnų laiškai. Juose yra daug vitamino C. Svogūnai padeda saugotis pavasarinio peršalimo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą, gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo. Salotų lapai. Salotų lapai gaivina pavargus, malšina troškulį, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Valgant salotas, gerėja virškinimas, stiprėja kraujagyslių sienelės, kraujyje mažėja cholesterolio, gerėja kraujodara, šlapimo išsiskyrimas. Salotų lapuose yra daug vitamino C, folio rūgšties.

Ridikėliai. Ne veltui sakoma “Sveikas kaip ridikas“. Kalcis, kalis, magnis, geležis, cinkas ir jodas, vitaminas C – ridikėliuose sukaupta visa vaistinėlė.

Valgyti ridikėlius labai sveika tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cholesterolio kiekis. Ši daržovė teigiamai veikia virškinimo veiklą, juose apstu eterinių aliejų, stiprių įvairias bakterijas užmušančių medžiagų. Tiesa, ridikėlių geriau vengti sergantiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos ar tulžies ligomis.

Špinatai. Juose yra daug folio rūgšties – vitamino, padedančio įveikti blogą nuotaiką ir depresiją. Patariama kartą per savaitę suvalgyti lėkštelę šviežių ar virtų špinatų. Nemažai folio rūgšties turi petražolės ir salotų lapai.

Petražolės. Jose yra vitamino C ir kai kurių gydomųjų medžiagų, pavyzdžiui, flavonoidų, reikalingų vitaminui P sintetinti. Petražolėje itin gausu apigenino – ši medžiaga laikoma vertingu priešvėžiniu junginiu, taip pat folio rūgšties.

Krapai. Tai puiki daržovė, turinti daug vitaminų. Šviežiuose krapuose yra labai daug vitamino C, karotino, B grupės vitaminų, flavonoidų, mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kitų. Krapai yra puikus maisto papildas sergant mažakraujyste, nusilpusiems žmonėms. Krapuose yra daug eterinio aliejaus, vitaminų C, B1, B2, P, PP, flavonoidų, kalio, kalcio bei geležies. Šiame augale esančios veikliosios medžiagos žadina apetitą ir gerina virškinamojo trakto organų veiklą. Liaudies medicinoje krapų žolė ir vaisiai vartojami žarnyne vykstantiems puvimo bei rūgimo procesams slopinti, pilvo skausmams malšinti, viduriavimui, skrandžio veiklos sutrikimams bei šlapimo pūslės uždegimui gydyti.

Rūgštynės. Gausios vitaminų C, B, PP, jose nemažai kalio bei karotino, paprastai trūkstamų pavasarį. Rūgštynės ypač vertingos ankstyvą pavasarį, kol jose dar nedaug oksalo rūgšties. Vėliau jas patariama vartoti saikingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.