Ėrienos patiekalų paslaptys: sprandinės troškinys (receptas)

Kaip gaminti patiekalus iš ėrienos ar avienos, kad neliktų specifinio jos skonio? Sodyboje netoli Molėtų avis auginanti interjero dizainerė Rutha van Calcar (48 m.) surengė priešvelykinę kulinarinę kelionę. Joje pamokas kartu su sodybos šeimininke vedė Lietuvos gurmanų gildijos valdybos narys Audrius Sakalauskas (54 m.). Pateikiame keletą jų pagamintų patiekalų receptų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:56 PM

Ėrienos sprandinės troškinys

Reikės:

20 gramų sviesto

pusės kilogramo sprandinės su kaulu

1 svogūno galvutės

pusės česnako galvutės

druskos ir pipirų

200 gramų vyno arba vandens

džiovintų grybų

200 gramų grietinėlės

Sviestą išlydykite puode, kol paruduos. Tada į puodą įdėkite sprandinę su kaulu. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, sudėkite į puodą šalia sprandinės. Kepkite, kol mėsa pageltonuos. Tuomet gaminį negausiai apibarstykite druska ir pipirais. Puodą uždenkite ir porą minučių patiekalą troškinkite ant silpnos ugnies. Svarbu, kad mėsa neprisviltų. Po to į puodą įpilkite apie 200 gramų maderos vyno. Jis atliks padažo funkciją. Neturint šio vyno, galima įpilti brendžio, „Sherry“ vyno, portveino.

Padažas reikalingas, nes troškinys patiekiamas su ryžiais, bulvėmis ar makaronais. Taip pat galima vietoj vyno įpilti vandens, tuomet padažas susiformuos tik iš mėsos sulčių ir prieskonių. Troškinys ant mažos ugnies verdamas kelias valandas.

Prieš baigiant troškinti į puodą sudėkite iš anksto išmirkytus džiovintus grybus. Rūta naudojo iš Ispanijos parsivežtus briedžiukus. Galima troškinį paskaninti džiovintais baravykais. Prieš tiekdami į stalą į troškinį įpilkite grietinėlės.

Aviena yra išskirtinė tuo, kad paruoštą patiekalą reikia valgyti iškart. Šį troškinį R.van Calcar patiekė su bulvių koše.

Su sviestu kepta ėrienos nugarinė su kaulu ir nugaros išpjovos juostelės

Šiuos du patiekalus, gamintus tokiu pat principu, Rutha paruošė per kelias minutes. Mėsą kepė keptuvėje su sviestu, įdėjusi kelias česnakų skilteles. Paraleliai ant sviesto pakepė smidrus. Juos naudojo vietoj salotų prie nugarinės. Patiekalą patiekė su bulvių koše, kaip ir išpjovą. Tik šiuos kepsnelius patiekė su ant sviesto keptais pankolių griežinėliais. Kiekvienas valgytojas pagal skonį savo patiekalą pagardino druska ir pipirais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.